Connecteu-vos amb nosaltres

EU

les relacions metge-pacient ha de canviar per reflectir l'era moderna de l'assistència sanitària

COMPARTIR:

publicat

on

Dp1A càrrec del director executiu de l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM). Denis Horgan 

Els temps estan canviant. I ràpid. En aquesta era moderna de ciència ultranova en el perfil d'ADN, biomarcadors i més, l'assistència sanitària està evolucionant i avança ràpidament. L'arribada d'internet, i ara, el 'Big Data', més el núvol i la supercomputació ha fet que molta més informació sigui molt més accessible a molta més població. Els telèfons intel·ligents i altres dispositius, per la seva banda, ens permeten obtenir la informació que volem, quan vulguem i allà on ens trobem.

En el món de l'assistència sanitària, aquests apassionants desenvolupaments van prometre un canvi sísmic en la forma en què es lliura. L'auge de la medicina personalitzada, així com els canvis fonamentals en les relacions pacient- metge, fan que la promesa ja s'està complint. Els pacients d'avui en dia volen empoderar-se i que les seves malalties i les opcions de tractament s'expliquen de manera transparent, entenedora però sense condescendencia per permetre'ls involucrar-se en la codecisió.

Volen posseir –i tenir accés sense reserves– a les seves pròpies dades mèdiques, així com un major accés a assaigs clínics i tractaments transfronterers que podrien millorar les seves vides i, en alguns casos, salvar-les. Els obstacles per aconseguir tot l'anterior són molts, però entre les solucions hi ha; millor formació dels professionals sanitaris en tecnologies d'última generació; una mentalitat diferent d'aquells mateixos metges que permeti al pacient participar en la discussió i la presa de decisions a tots els nivells; la creació de cooperatives de dades que permetin als pacients no només accedir a totes les seves dades personals a petició, sinó que els permetin controlar qui les utilitza, com s'utilitza i quan, i; canvis des de dalt, és a dir, el Parlament Europeu i la Comissió, per fer que els assajos clínics siguin una realitat més accessibles i assequibles tractaments transfronterers.

En aquests dies, sovint escoltem el terme "atenció centrada en el pacient (o centrada en el pacient)", però sovint és ignorat per molts en el sector sanitari, i no sempre és culpa seva. En general, els sistemes de salut han evolucionat poc a poc al llarg de les dècades i sovint hi ha un embolic de regulació, estructura, atenció i estratègies de pagament que conspiren per deixar els pacients confosos i insatisfets, així com els mateixos metges de primera línia. Els registres mèdics electrònics han ajudat, augmentant l'atenció a ajudar les persones a navegar per sistemes complexos, i la majoria de les parts interessades no pacients del sector sanitari més ampli han començat a valorar i respondre als comentaris dels pacients. No obstant això, Europa encara no té la plena democratització de les dades mèdiques perquè el pacient assumeixi el paper de parella quan es tracta de la seva pròpia salut.

Un avenç important, a més d'això, és que ara hi ha tantes oportunitats de fer-ho tu mateix per als pacients mitjançant aplicacions per a telèfons intel·ligents, telemedicina i "wearables" que poden fer centenars de proves de laboratori de rutina a casa i eliminar la necessitat de fer-ho. veure físicament un metge.

Ara hi ha tantes possibilitats d'atenció mèdica immediata, accés complet per als pacients a la seva pròpia història clínica, resultats de laboratori i informació genètica si ho desitgen. Malauradament, és un camp de mines legislatiu, de seguretat i ètic, però tota aquesta informació hauria de ser "propietat" del pacient. Per descomptat, hi ha preocupacions sobre la possible reducció de la relació metge-pacient amb tota aquesta nova tecnologia. No obstant això, atès que sempre caldrà que els metges informin i ajudin el pacient amb les decisions necessàries sobre els tractaments, és vital que els cuidadors de primera línia d'Europa estiguin al dia. Per descomptat, sent els humans el que són, és possible que molts treballadors sanitaris lluitin per abandonar les zones de confort i resisteixin qualsevol canvi significatiu. Això no es pot permetre que passi i els poders que hi ha a Europa tenen un paper enorme a jugar aquí.

anunci

L'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM), amb seu a Brussel·les, creu fermament que no es pot esperar que els professionals de la salut, o HCP, s'adaptin a noves maneres d'apropar-se als pacients i fer front a les noves tecnologies tret que estiguin degudament entrenats. Se'ls demana a aquests professionals sanitaris que vagin més enllà de la medicina reactiva tradicional cap a una gestió proactiva de l'assistència sanitària, utilitzant cribratge, tractament precoç i prevenció, i que classifiquen i tractin les malalties d'una manera nova, interpretant la informació de diferents fonts que difuminen els límits tradicionals de les especialitats individuals. Els professionals hauran de confiar en la ciència que hi ha darrere de les teràpies dirigides, inclosa una major comprensió del sistema immunitari i la medicina molecular, i el coneixement dels mecanismes d'acció i interacció de les teràpies dirigides, així com dels esdeveniments adversos comuns.

També caldrà desenvolupar habilitats de comunicació amb els pacients. És igualment important desenvolupar la formació dels molts altres professionals les disciplines dels quals són essencials per al desenvolupament reeixit de la medicina personalitzada -en bioinformàtica, estadística, modelització matemàtica, etc.- per promoure la comprensió compartida i el desenvolupament col·laboratiu de les eines necessàries. L'EAPM ha elaborat una estratègia d'assistència sanitària titulada "Millor tractament mitjançant una millor educació: una estratègia educativa europea per a l'era de la medicina personalitzada", que comença amb aquesta convocatòria:

L'any 2020, la UE hauria de donar suport al desenvolupament d'un pla d'estudis d'educació i formació de professionals de la salut a escala europea per a l'era de la medicina personalitzada, compromesos amb això el 2015. Posteriorment, la UE hauria de facilitar el desenvolupament d'una estratègia d'educació i formació. per als PS en Medicina Personalitzada. Malgrat que, durant els propers 20 o 30 anys, els pacients seran cada cop més sovint controlats i tractats fora de les consultes dels metges, el clínic sempre tindrà un paper clau. Però aquests professionals sanitaris han d'aprendre noves tecnologies, millors habilitats de comunicació, coneixements sobre com assessorar els pacients sobre els tractaments que necessiten per oferir-los una millor qualitat de vida, així com ser capaços de transmetre coneixements sobre les opcions i els possibles efectes secundaris que se'n deriven. del que haurien de ser decisions ben informades dels pacients pel que fa a la seva pròpia salut.

Amb una població envellida de 500 milions de pacients potencials en 28 estats membres, Europa ha d'actuar de manera decidida i ràpida per millorar les nombroses relacions metge-pacient que estan molt endarrerides amb els temps.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències