Connecteu-vos amb nosaltres

Càncer

Els tractaments eficaços i assequibles de càncer són un pas més a prop

COMPARTIR:

publicat

on

Ciència_Càncer_ImmunoteràpiaPer l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada director executiu Denis Horgan

Els científics s'emocionen molt amb la immuno-oncologia (IO) que els seus defensors diuen que revolucionarà la cura del càncer. Ha arribat una nova classe de fàrmacs dissenyats per animar el propi sistema immunitari del cos a atacar les cèl·lules malignes. 

L'Organització Mundial de la Salut ha pronosticat que el nombre de persones que moren per càncer augmentarà de 8.2 milions el 2012 a 14.6 milions el 2035, però aquests tractaments ja estan arribant amb els productes fins i tot en el melanoma avançat i el càncer de pulmó.

Certament, caldrà que hi hagi una gran quantitat de desenvolupament durant algun temps, però el somni és traduir aquestes immunoteràpies d'avantguarda en un tractament quotidià i assequible per als pacients amb càncer.

Sens dubte, hi ha molt d'optimisme al voltant i aquests fàrmacs fins i tot han estat aclamats en alguns sectors com l'inici de la fi del càncer. I amb prop de 300 assaigs clínics d'immunoteràpies que s'estan produint ara als EUA, hi ha indicis clars que les empreses farmacèutiques tenen una gran confiança en la immuno-oncologia.

Els nous coneixements sobre la malaltia adquirits en els últims temps poden explicar els avenços en IO: els investigadors van descobrir orígens virals en determinades formes de càncer i això, al seu torn, va donar lloc a la idea d'aprofitar el sistema immunitari d'un individu per atacar les cèl·lules canceroses.

Finalment, això va provocar vacunes contra el càncer d'última hora, tant com a tractament profilàctic com a teràpia, amb tres disponibles actualment als EUA i diverses altres vacunes que s'estan desenvolupant mentre llegiu això. Ha estat un canvi de paradigma: a finals de la dècada de 1990 i principis de la dècada de 2000, es pensava que el càncer era una malaltia d'origen genètic, amb característiques específiques, inclosa la capacitat de promoure la invasió i la metàstasi. Però això no va tenir en compte la naturalesa dinàmica de la interacció del tumor amb les cèl·lules normals del teixit circumdant, així com el sistema immunitari.

anunci

El descobriment de com els sistemes immunitaris humans ajuden a proliferar les cèl·lules tumorals evitant la detecció ha produït grans salts en l'orientació del càncer basat en la immunitat i ha fet que els científics entenguin que les immunoteràpies podrien ajudar al control del tumor a llarg termini o fins i tot eliminar-les totalment. Les teràpies immunitàries actuals estimulen el sistema immunitari perquè funcioni i les proteïnes que es dirigeixen no són específiques d'òrgans, la qual cosa fa que s'utilitzin en múltiples tipus de tumors. Però el problema sempre ha estat mantenir una resposta de memòria persistent en els anticossos.

Els nous agents IO aconsegueixen evitar-ho, cosa que augmenta les possibilitats d'èxit d'immunoteràpies combinades. Diverses d'aquestes teràpies estan en fase d'assaigs clínics i els resultats han donat motius per a l'optimisme. Un dels grans reptes de l'IO és identificar la població objectiu per a cada tractament per tal d'aconseguir els màxims resultats. Actualment, els científics estan intentant identificar biomarcadors potencials, però altres obstacles a superar inclouen determinar la seqüència de teràpies i la durada del tractament.

L'ús de la genètica i els biomarcadors per orientar-se al grup de pacients que es beneficiarà d'una immunoteràpia particular té la seva imatge mirall en la medicina personalitzada, que té l'objectiu de donar el tractament adequat al pacient adequat en el moment adequat, i un assaig clínic (de dos fàrmacs combinats) ha produït una taxa de resposta de més del 50% en pacients amb melanoma avançat. Inicialment es temia que aquestes immunoteràpies només poguessin tractar el melanoma, però no és així.

Han aconseguit reduir-se i, en alguns casos, eliminar tumors fins i tot en pacients amb càncer de fetge avançat. També s'ha descobert que els pacients amb nivells elevats d'un biomarcador conegut com PD-L1 en el seu tumor responen molt millor que altres. Un estudi recent sobre pacients amb càncer de pulmó va demostrar que la immunoteràpia era molt més eficaç en pacients positius amb PD-L1 i va reduir el seu risc de morir en un 60% en comparació amb la quimioteràpia.

Medicina personalitzada en el seu millor moment. Mentrestant, els grups farmacèutics que desenvolupen inhibidors de punts de control estan treballant en proves complementàries per predir quins pacients respondran, però encara hi ha camí per recórrer. De moment, molts pacients amb resultats negatius encara es beneficien dels medicaments, mentre que el contrari també és cert. En el futur, s'espera que els científics utilitzin l'ADN de cèl·lules canceroses per determinar el millor enfocament per a un pacient individual. Això és cada cop més ràpid i menys costós i, com passa amb totes les formes de medicina personalitzada, cal entendre quins pacients es beneficiaran més d'aquests nous fàrmacs.

Els membres de l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada, amb seu a Brussel·les, creuen que, més endavant, és probable que les immunoteràpies s'utilitzin millor com a part d'un enfocament combinat.

Aquesta metodologia aprofitarà el sistema immunitari del cos per destruir les cèl·lules canceroses i atacar-les directament amb els fàrmacs dirigits. D'altra banda, de la mateixa manera que altres nous medicaments "meravelles" han sortit al mercat al llarg dels anys amb un preu elevat, els medicaments són molt cars en aquests moments. No obstant això, a mesura que es desenvolupen més, el preu de compra hauria de començar a baixar a causa de les forces competitives del mercat. La molt bona notícia és que sembla que una vegada que el sistema immunitari ha estat entrenat per reconèixer les cèl·lules canceroses com les que atacar, una "memòria" de llarga durada manté el sistema immunitari fent la seva feina fins i tot quan el càncer muta.

La probabilitat és que, en un futur no gaire llunyà, els tractaments d'immuno-oncologia destrueixin completament els tumors en alguns pacients, mentre que d'altres puguin viure amb el càncer com a malaltia crònica. En qualsevol dels dos escenaris, això representa un salt de gegant en la lluita per vèncer el càncer. No és estrany que els científics estiguin emocionats.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències