Connecteu-vos amb nosaltres

Càncer

#EAPM: detecció de càncer de pulmó i altres tipus de càncer a la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Dissabte (14 d'octubre), Yokohama al Japó acollirà un simposi sobre els avenços en el cribratge de TC del càncer de pulmó, escriu Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan. 

L'esdeveniment pretén oferir un fòrum per a revisions en profunditat de qüestions bàsiques relacionades amb l'estat actual del cribratge del càncer de pulmó. Comptarà amb experts reconeguts internacionalment en un entorn interactiu.

Un enfocament clau també serà una revisió de com les àrees de recerca relacionades, com les intervencions mèdiques i quirúrgiques, s'intersequen amb la investigació de cribratge. També es destacarà l'evolució de la investigació dels biomarcadors.

L'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada, amb seu a Brussel·les, estarà present a la reunió, representada pel director executiu Denis Horgan.

Les xifres mostren que el càncer de pulmó causa gairebé 1.4 milions de morts cada any a tot el món, que representa gairebé una cinquena part de totes les morts per càncer. Dins de la UE, el càncer de pulmó també és el principal assassí de tots els càncers, responsable de gairebé 270,000 morts anuals (un 21%).

No obstant això, el major assassí de càncer de tots no té un conjunt sòlid de directrius de cribratge a tot Europa, malgrat la necessitat que els metges millorin la presa de decisions en benefici dels seus pacients.

Moltes parts interessades creuen que calen més directrius en l'àmbit de l'assistència sanitària, especialment en el cribratge del càncer de pulmó. També cal un acord i una coordinació entre els actuals 28 estats membres de la Unió Europea sobre diversos programes de cribratge que cobreixen altres àrees de la malaltia.

anunci

Dit sense embuts, cal una acció ràpida i eficaç des de la UE.

I no és només càncer de pulmó, és clar. Segons la Guia europea sobre la millora de la qualitat en el control integral del càncer, publicada el febrer de 2017 i presentada per la presidència maltesa de la UE: "Només el 2012, 2.6 milions de ciutadans de la Unió Europea van rebre un diagnòstic recent d'algun tipus de càncer i el nombre total estimat de les morts per càncer a la Unió Europea (aquell any) van ser d'1.26 milions".

The report continued: “Given today’s incidence rates, we expect that one-in-three men and one-in-four women in the European Union will be directly affected by cancer before reaching 75 years of age.”

El càncer costa a la UE milers de milions anuals, principalment en termes de despesa sanitària i pèrdua de productivitat a causa de la mort prematura i els dies de malaltia.

But screening for diseases – such as breast and prostate cancers, as well as lung – has always been a topic beset with arguments, as well as debates about the pros and cons.

Molts argumenten, per exemple, que les proves excessives poden conduir a un tractament excessiu, inclosa la cirurgia invasiva innecessària. L'argument del sobretractament s'ha utilitzat sovint pel que fa al cribratge del càncer de mama, tot i que les xifres tendeixen a mostrar que funciona molt bé en un sentit preventiu i fins i tot millor en la detecció precoç del càncer de mama en grups d'edat objectiu.

Les proves de PSA per al càncer de pròstata també han rebut crítiques similars.

The counter-arguments – and they are very strong ones – is that our ‘social contract’ has obligations to ensure to the highest standards possible regarding the health of citizens and that, fiscally, forewarned is forearmed and can save a great deal of money down the line.

The majority of experts (and, importantly, patients) would argue that there is a clear added value in properly run screening programmes, although this may vary – as do resources – across member states (and within regions).

Aquestes diferències també afecten la recollida, l'emmagatzematge i l'intercanvi de dades, la prestació general de l'assistència sanitària i els nivells de reemborsament, per citar només alguns.

I, sens dubte, tots els programes de cribratge s'han de basar en proves recollides d'eficàcia, rendibilitat i risc. Qualsevol nova iniciativa de cribratge també hauria de tenir en compte l'educació, les proves i la gestió del programa, així com altres aspectes com les mesures de garantia de la qualitat.

Dues línies de baix als vitals són que l'accés a aquest tipus de programes de cribratge ha de ser equitativa entre la població objectiu, i que els beneficis poden ser més grans que mostren clarament cap mal.

Ja el desembre de 2003, la UE va elaborar una Recomanació sobre el cribratge del càncer, en què s'indicava que s'haurien de fer esforços per animar els ciutadans a participar (i tenir accés) als programes de cribratge del càncer.

En aquest moment, directrius de la CEE actualització i ampliació de mama i detecció de càncer cervical ja havia estat publicada per la Comissió, mentre que les directrius europees exhaustives per garantir la qualitat del cribratge del càncer colorectal s'estan preparant.

Catorze anys després, i les taxes d'incidència i mortalitat dels càncers encara varien molt a la UE, sovint dividint països grans i petits juntament amb nacions més riques i pobres. Per tant, com s'ha dit, cal que hi hagi accions concretes a nivell de la UE i dels estats membres.

Una mica menys de la meitat de la població que hauria de ser coberta pel cribratge (segons la pròpia Recomanació) ho és. Mentrestant, menys de la meitat dels exàmens realitzats com a part dels programes de cribratge compleixen realment totes les estipulacions d'aquesta recomanació.

Yet findings in both Europe and the US strongly suggest that lung cancer screening works. There is hard evidence, although debate continues about the best way to implement screening of this kind, and even how to properly evaluate ‘cost effectiveness’ – who should decide?

Per descomptat, les directrius podrien ajudar a lligar els costos, aportant millores en l'eficiència de les metodologies de cribratge i, per tant, dels mateixos programes.

Les qüestions de cost-efectivitat sorgeixen sempre que es considera un cribratge a tota la població, especialment en relació amb la freqüència i la durada. No obstant això, el benefici potencial del cribratge de càncer de pulmó TC a dosis baixes gairebé segur que veuria una millora en la taxa de mortalitat per càncer de pulmó a Europa.

Les parts interessades són conscients que el cribratge dels càncers també té perjudicis potencials. Aquests inclouen els riscos de radiació (augment del risc d'altres càncers), la identificació de nòduls sovint inofensius, que podrien conduir a una avaluació addicional (incloent-hi una biòpsia o cirurgia), una por innecessària en el pacient i les persones properes a ell i l'esmentat sobrediagnòstic. i possiblement tractament posterior de cèl·lules canceroses que no causarien efectes nocius durant tota la vida.

Sovint, es troben petites lesions malignes que no creixen, no s'estenen ni causan la mort. Això podria comportar, de nou, un sobrediagnòstic o un tractament excessiu, provocant un cost addicional, ansietat i efectes negatius (fins i tot la mort) causats pel propi tractament.

On the other hand screening can help to ensure that surgery (for example, in the case of the early stages of lung cancer) can continue to be the most effective treatment for the disease. As it stands, most patients are diagnosed at an advanced stage – usually non-curable.

Entre les recomanacions que s'estan discutint actualment als fòrums europeus es troben l'establiment de requisits mínims, que haurien d'incloure procediments operatius estandarditzats per a imatges de dosis baixes, criteris d'inclusió (o exclusió) per al cribratge.

A part del càncer de pulmó, molts estats membres han estat i estan planejant, pilotant o implementant programes de cribratge basats en la població per a altres càncers, com ara el de mama (de nou), el coll uterí i el colorectal.

Però sovint hi ha barreres en àrees com l'accés a la detecció i la garantia de la qualitat. Altres qüestions inclouen la necessitat d'una introducció ben controlada de qualsevol programa recomanat i l'actualització de les proves que ja s'estan executant.

La governança de tots els programes de cribratge necessita un compromís polític i de les parts interessades amb les polítiques de cribratge acordades. Aquests en manquen actualment. Europa necessita objectius comuns, juntament amb marcs legals, fiscals i organitzatius per situar i actualitzar els programes. La direcció de la UE hauria de prendre la iniciativa, aquí.

El rendiment i els resultats dels programes de cribratge s'han de controlar contínuament, però entre els aspectes importants hi ha l'accés equitatiu als programes.

L'Acció Conjunta de Control del Càncer de la UE (Cancon), que va finalitzar el maig d'aquest any, afirma que: "hi ha un potencial inexplotat per a la prevenció del càncer ampliant el cribratge basat en la població a nous llocs de càncer".

I ho haurien de saber. La seva guia publicada representa el principal lliurament de l'acció conjunta, amb la millora de la qualitat de l'atenció al càncer al centre de la seva Guia europea sobre la millora de la qualitat en el control integral del càncer.

La Guia pretén ajudar a reduir no només la càrrega del càncer a tota la UE, sinó també les desigualtats en el control i l'atenció del càncer que existeixen entre els estats membres. està dirigit a governs, parlamentaris, proveïdors d'assistència sanitària i finançadors, així com a professionals de la cura del càncer a tots els nivells.

Tot faria bé de llegir-lo, aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències