Connecteu-vos amb nosaltres

salut

Comprendre la revolució sense fum de Suècia: un model per a la salut global

COMPARTIR:

publicat

on

El viatge cap a un món sense fum ha estat complex, amb diverses entitats treballant incansablement per navegar per les complexitats. Suècia s'ha convertit en una estrella, gestionant eficaçment la seva prevalença de tabaquisme fins a un impressionant 5.6 per cent de més de 30 per cent a la dècada de 1980. Aquest notable gir situa la nació al precipici d'aconseguir l'estatus de lliure de fum aquest any – escriu Federico N. Fernández

Un objectiu assolit dos anys per endavant del seu propi horari i un sorprenent 17 anys d'antelació de l'ambició més àmplia de la UE. D'altra banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea (CE) han estat punta de llança de la càrrega amb el Conveni Marc per al Control del Tabac (FCTC) i la Directiva de Productes del Tabac (TPD), respectivament.

Aquests organismes han promulgat regulacions estrictes, com ara prohibicions de productes i augments d'impostos. Tot i que l'aplicació inicial d'aquestes mesures preventives i centrades en el cessament del tabac va aconseguir reduir la població fumadora, malauradament les tendències recents han vist un estancament i, en alguns casos, un augment.

Com va superar Suècia a la resta d'Europa? Què fa que el cas suec sigui revolucionari? La resposta rau en el seu enfocament integral de la reducció del tabaquisme, que combina tradició i innovació i situa els consumidors al centre.

Suècia s'aplica les directrius de la FCTC, amb una puntuació alta en el rànquing de països de l'OMS que han adoptat mesures recomanades per reduir el tabaquisme, i ha transposat la TPD de la UE. El que diferencia Suècia dels altres països és que diversos governs suecs van decidir, en contra del consell de la Comissió i de l'OMS, utilitzar la tradició nòrdica dels productes de tabac oral com el Snus per animar els fumadors a deixar de fumar. En els darrers anys, a Snus s'han sumat productes més moderns i innovadors, com ara bosses de nicotina, vapors i tabac escalfat. Mitjançant l'equilibri eficaç de les mesures tradicionals de control del tabac i la promoció d'alternatives de nicotina més segures, Suècia ha trobat una fórmula per a l'èxit.

Una mirada més propera a l'enfocament de Suècia revela que han abordat meticulosament quatre factors clau per garantir que els fumadors canviïn als productes alternatius de nicotina (ANP): accessibilitat, acceptabilitat, sensibilitat de gènere i assequibilitat. L'enfocament holístic de Suècia ha donat com a resultat resultats de salut impressionants: les taxes més baixes de malalties relacionades amb el tabaquisme a Europa. Pel que fa als càncers associats al tabaquisme, les taxes sueques són un 38 per cent inferiors a la mitjana de la UE i les taxes d'incidència de càncer són un 41 per cent més baixes.

El model suec, subratllat pels seus impressionants resultats, proporciona valuoses lliçons per a la UE, l'OMS i el món en general. La història d'èxit suggereix que una societat sense fum es pot aconseguir més ràpidament mitjançant un enfocament integral i no prohibicionista. Això implica adoptar mesures tradicionals i solucions innovadores, atendre les preferències individuals, garantir l'assequibilitat i facilitar l'accés a alternatives de nicotina més segures.

anunci

Malgrat els avenços significatius de Suècia en el control del tabac, el reconeixement de l'OMS i la CE ha estat notablement escàs. Per salvar aquesta bretxa, aquestes organitzacions podrien considerar la realització d'un estudi de cas sobre l'estratègia d'èxit de Suècia. En adoptar aquest diàleg, podem ampliar la nostra comprensió i millorar de manera col·laborativa el nostre enfocament global de la salut pública.

Perseguir una societat lliure de fum no és només un objectiu de salut, sinó un compromís global cap a un futur més saludable i brillant. A mesura que naveguem pels nostres camins per assolir aquest objectiu, inspirar-nos en el viatge de Suècia ens pot ajudar a abordar el repte urgent de salut pública de fumar amb més eficàcia. Aprendre de l'enfocament integral de Suècia pot accelerar el nostre viatge cap a un món sense fum.

* Federico N. Fernández és un líder visionari dedicat a impulsar la innovació i el canvi. Com a director general de We Are Innovation, una xarxa global de més de 30 think tanks i ONG, Federico defensa solucions innovadores a tot el món. La seva experiència i passió per la innovació li han valgut el reconeixement de prestigioses publicacions com The Economist, El País, Folha de São Paulo i Newsweek. Federico també ha pronunciat discursos i conferències inspiradores a tres continents, és autor de nombrosos articles acadèmics i ha coeditat diversos llibres sobre economia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències