Connecteu-vos amb nosaltres

Xina-UE

L'accés al mercat 5G entre la Xina i la UE pot ser mai just i equitatiu?

COMPARTIR:

publicat

on

El panorama tecnològic global ha estat testimoni de nombroses controvèrsies i debats, i un dels temes més polèmics dels darrers anys gira al voltant de les restriccions i prohibicions del 5G als fabricants de telecomunicacions xinesos a la Unió Europea (UE).

Tot i que les preocupacions sobre la seguretat nacional i la privadesa de les dades són crucials, és essencial examinar l'equitat d'aquesta prohibició en comparació amb el tractament a les empreses estrangeres, com Nokia i Ericsson, a la Xina. Aquest article pretén aclarir la injustícia percebuda de les restriccions polítiques als fabricants de telecomunicacions xinesos, inclosos Huawei i ZTE a la UE, i el tracte contrastat de Nokia i Ericsson a la Xina.

Les restriccions polítiques als fabricants de telecomunicacions xinesos a la UE:

La decisió de la UE de prohibir o restringir la participació de Huawei i ZTE en el desenvolupament de xarxes 5G als estats membres es va basar en les anomenades preocupacions de seguretat. Els suposats vincles de Huawei i ZTE amb el govern xinès van generar temors sobre possibles portes del darrere i activitats d'espionatge. Tot i que la necessitat de salvaguardar la seguretat nacional és primordial, és crucial avaluar les evidències i garantir que totes les empreses reben un tracte just i transparent.

Fins ara, no hi ha proves que demostrin que els fabricants de telecomunicacions xinesos produeixin llacunes o portes posteriors de ciberseguretat als estats membres europeus on operen durant les últimes dues dècades.

Imposar un judici polític sobre qüestions tècniques no només proporcionarà missatges equivocats als professionals de les telecomunicacions per reforçar la protecció de la ciberseguretat, sinó que també és una recepta per iniciar una guerra comercial innecessària amb la Xina, la segona economia més gran del món.

Des d'una perspectiva del mercat europeu, després de restriccions polítiques constants i altres limitacions, el nombre d'estacions 5G de Huawei a Europa ha caigut molt per sota del que tenen Ericsson i Nokia als mercats de telecomunicacions xinesos.

Segons dades de Dell O'ro (una empresa de consultoria industrial), els ingressos 5G d'Ericsson del mercat de la Xina (2020-2022) van ser superiors als ingressos de Huawei del mercat europeu.

anunci

No és cap notícia que algunes empreses europees venen més a la Xina que als seus mercats d'origen. El fabricant alemany Volkswagen va vendre el doble de cotxes a la Xina que al mercat europeu conjuntament el 2022. BMW Group va vendre tres vegades més cotxes al mercat xinès que a Alemanya. L'Oreal, la gran marca francesa de bellesa, va tenir els seus ingressos a la Xina superant el mercat nacional francès ja el 2015.

Tractament de la Xina de Nokia i Ericsson:

A l'altra banda de l'espectre, la Xina no ha prohibit a empreses com Nokia i Ericsson operar dins de les seves fronteres. Aquesta disparitat planteja preguntes sobre la igualtat de tracte i l'equitat en les relacions comercials. Tot i que hi pot haver raons justificades per a l'escrutini, és important assegurar-se que les restriccions imposades siguin coherents i es basen en proves verificables.

La Xina no té cap limitació a les xarxes bàsiques d'Ericsson i Nokia. Ambdues empreses despleguen xarxes bàsiques en més del 25% de les províncies de la Xina, incloses zones properes a bases militars. Mentre que a Europa, els fabricants de telecomunicacions xinesos estan gairebé prohibits a tots els mercats de la UE per a xarxes bàsiques, i les quotes de mercat de les seves xarxes bàsiques es van reduir a gairebé zero a Europa.

Durant el període de compres dels operadors de telecomunicacions de la Xina 2023-2024, s'espera que Ericsson i Nokia guanyin un 16.3% de quota de mercat, un gran augment respecte als anys anteriors. Al final d'aquest cicle de compra, els fabricants europeus de telecomunicacions tindran més estacions 5G a la Xina que no pas a Europa. Venen més a la Xina que als seus mercats d'origen.

Impacte econòmic:

Les restriccions polítiques als fabricants de telecomunicacions xinesos a la UE tenen implicacions econòmiques importants per a les empreses i el mercat europeu. Huawei i ZTE han estat actors importants en la indústria de les telecomunicacions, oferint productes i solucions competitius. Prohibir-los limita la competència i, potencialment, restringeix l'elecció dels consumidors.

A més, els operadors de telecomunicacions europeus poden enfrontar-se a retards i un augment dels costos en desenes de milers de milions d'euros quan busquen alternatives. I endevina què, finalment seran els clients normals de telecomunicacions, és a dir, tu i jo, els que pagarem la factura.

Val la pena esmentar que tres països europeus, com Suècia, Romania i Bèlgica, es van classificar a la part inferior de la cobertura 5G després de prohibir Huawei, segons informes de l'Observatori Europeu del 5G.

Segons el rànquing de l'indicador de connectivitat de DESI Index, Suècia va baixar al 9è lloc el 2022 des del segon lloc el 2; Romania ha caigut a l'2020è de l'15è, mentre que Bèlgica ha caigut a l'últim lloc des de l'anterior 11è.

Reciprocitat i pràctiques de comerç just:

La manca de reciprocitat en les relacions comercials entre la UE i la Xina és una altra qüestió que posa de manifest la percebuda injusta de les restriccions als fabricants xinesos. Si la UE imposa restriccions a Huawei i ZTE basades en problemes de seguretat, és just esperar un nivell similar d'escrutini i restriccions a les empreses europees que operen a la Xina. No garantir les pràctiques de comerç just soscaven els principis de mercat obert i igualtat de tracte.

John Van Fleet, professor adjunt de l'Antai College of Economics & Management de la Universitat Jiao Tong de Xangai, investigador de llarga trajectòria del desenvolupament socioeconòmic de la Xina, va dir: "Podem veure per la història que els aranzels o altres tipus de barreres poden semblar murs de protecció, però poden acabar sent presons".

Conclusió:

La prohibició de Huawei i ZTE a la UE, tot i que està motivada per preocupacions de seguretat, ha despertat debats sobre l'equitat, l'evidència i la reciprocitat en les relacions comercials internacionals. Tot i que la seguretat nacional és sens dubte d'una importància cabdal, és essencial garantir que les prohibicions es basen en proves concretes i s'apliquen de manera coherent a totes les empreses.

Boy Luthje, investigador sènior de l'Institut d'Investigació Social de Frankfurt, va comentar aquí. "El risc més gran aquí, especialment en el camp del 5G, ha estat la inversió permanent insuficient dels operadors de telecomunicacions europeus, els governs i els actors industrials relacionats en l'expansió de la infraestructura".

Va dir:
"Aquest risc de subdesenvolupament només es pot abordar en cooperació amb proveïdors i venedors de tecnologia xinesos en lloc de declarar-los "alt risc".

El tracte contrastat de Nokia i Ericsson a la Xina genera preocupacions pel tracte desigual i posa de manifest la necessitat de pràctiques comercials justes i transparents. Per avançar, és crucial que els governs i els organismes reguladors mantinguin els principis d'equitat i assegurin que les decisions es basen en evidències per mantenir la confiança i promoure un mercat tecnològic global obert i competitiu.

En general, la Xina obre un mercat més gran i més gran als fabricants europeus de telecomunicacions i no té cap restricció política, mentre que la UE tanca les operacions de Huawei i ZTE amb diverses restriccions polítiques.

Perquè les telecomunicacions siguin competitives, energètiques, de baix cost i innovadores, tancar els fabricants xinesos fora del mercat de la UE està perjudicant la sana competència del mercat, limitant la innovació i arrossegant la transició digital europea. És especialment perjudicial per als consumidors pedants que haurien d'assumir costos més elevats dels serveis de telecomunicacions.

L'autor, Colin Stevens, és editor/editor en cap d'EU Reporter.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències