Connecteu-vos amb nosaltres

salut

El biaix institucional de la UE podria sabotejar els esforços per deixar de fumar?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Les consultes amb resultats predeterminats són invariablement una idea terrible. S'utilitzen per justificar les accions que les autoritats ja han decidit prendre. Hauria de ser obvi que quan la Comissió Europea consulta les parts interessades i el públic en general no hi hauria d'haver cap indici de biaix a favor de només voler escoltar la visió "correcta". No obstant això, la recent consulta de la Comissió sobre el control del tabac suggereix que creu que ja sap la resposta "correcta" a una pregunta crucial, escriu l'editor polític Nick Powell.

La consulta de tres mesos de la Comissió Europea sobre l'avaluació del marc legislatiu sobre control del tabac es va tancar al maig i s'espera el seu resultat. El que s'ha convertit en la qüestió clau per desanimar el tabaquisme és el paper dels productes de tabac alternatius per aconseguir que els fumadors abandonin els cigarrets. Però és difícil no témer que una consulta suposadament aprofundida doni una resposta superficial que fusioni el tabaquisme amb el consum de tabac en totes les seves formes.

De manera justa, la consulta va reconèixer la necessitat d'assegurar que el treball polític es duu a terme d'una manera oberta i transparent, informada de la millor evidència disponible i recolzada per la implicació integral de les parts interessades. Reconeix que hi havia possibles llacunes de coneixement per identificar i es necessitava més evidència, recolzada per millors dades.

Fins ara, tot bé. Però només una pregunta, en només un dels cinc qüestionaris, va preguntar si els enquestats veien una contribució potencialment positiva al control del tabac de productes nous i emergents. Totes les altres preguntes sobre aquests productes es van centrar exclusivament en els seus riscos per a la salut, ignorant com els vapors i els nous productes de tabac són una alternativa molt més segura que fumar cigarrets.

De vegades, la Comissió sembla satisfeta de deixar que una agència de les Nacions Unides, l'Organització Mundial de la Salut, estableixi l'agenda en aquesta àrea. Aparentment, va incomplir els seus propis procediments en no consultar els estats membres abans de representar la Unió Europea en un grup de treball amb l'OMS per endurir les normes sobre publicitat i patrocini del tabac.

Per descomptat, aquesta activitat comercial ja està molt regulada, sovint fins al punt de ser prohibida. No obstant això, el grup de treball vol ampliar les regles fins a tal punt que puguin cobrir publicacions a les xarxes socials de particulars, revistes científiques que informen de resultats de recerca i empreses que discuteixen els seus productes en llocs web de contractació d'empleats o en comunicacions amb inversors i altres parts interessades. .

anunci

No obstant això, si la Comissió només es centra a assolir una posició restrictiva que pugui resultar prou popular al Consell Europeu i al Parlament, podria anar pel bon camí. La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, va anunciar recentment que el seu país es convertirà en l'últim estat membre de la UE a prohibir els cigarrets electrònics d'un sol ús, seguint l'exemple d'altres com Alemanya, Bèlgica i Irlanda.

El primer ministre Borne va citar la necessitat d'evitar que els productes arribin a les mans dels nens, sense abordar la seva importància per als fumadors adults de llarga durada que intenten abandonar els cigarrets. França encara té un nombre relativament elevat de fumadors de cigarrets, en comparació amb altres països europeus. Un intent d'abordar el problema mitjançant augments d'impostos ha provocat que el contraban i altres cigarrets distribuïts il·lícitament s'inundin al mercat. En canvi, Suècia és el campió de la Unió Europea en la reducció del nombre de fumadors. Acaba d'anunciar que reduirà els impostos al snus, un producte del tabac prohibit a la resta de la UE. Juntament amb altres productes, el snus ha ajudat clarament a Suècia a apropar-se al dia en què el tabac deixa completament.

Al Parlament Europeu, la subcomissió de salut pública, coneguda com SANT, estudia un projecte d'informe sobre les malalties no transmissibles. Inclou una secció sobre el tabac i el paper dels productes de nicotina més segurs com els vaporitzadors. Les definicions que utilitza han alarmat l'organització paraigua europea de defensa del consumidor ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates).

ETHRA és una col·lecció d'organitzacions nacionals de consumidors, experts en salut pública i socis científics. Ha escrit als membres de la Comissió SANT exposant les seves inquietuds. L'organisme de consumidors diu que representa a 27 milions de consumidors de la UE de productes de nicotina més segurs, com ara vapors, bosses de nicotina, snus i productes de tabac escalfat. 

La carta diu que l'ETHRA està preocupada perquè l'esborrany de l'informe s'hagi identificat com a factor de risc per a malalties no transmissibles, més que no pas fumar. "De fet, és la inhalació dels subproductes tòxics de la combustió el que causa els danys del tabaquisme... no només el consum de tabac", continua la carta. "La claredat i la precisió són vitals quan es tracta d'una política efectiva".

ETHRA assenyala que animar els fumadors a passar a un producte de nicotina més segur i no combustible pot ser una manera eficaç de reduir el tabaquisme. Acull la secció de l'informe que demana un seguiment de les avaluacions científiques dels riscos per a la salut relacionats amb els cigarrets electrònics, els productes de tabac escalfat i els nous productes de tabac.

Una de les principals preocupacions és el suggeriment de l'esborrany d'informe que els riscos de l'ús d'aquests productes s'han de comparar amb el consum d'altres productes del tabac. Els productes de nicotina més segurs són substituts del tabac combustible, per la qual cosa les avaluacions de risc haurien de comparar el seu ús amb el tabaquisme, no amb el consum d'altres productes del tabac.

ETHRA argumenta que aquestes qüestions s'adrecen als principis bàsics de proporcionalitat i no discriminació en la regulació del mercat interior de la UE. Tal com diu la seva carta, "creiem que l'aplicació rigorosa d'aquests principis fonamentals canviaria l'enfocament actual dels productes de nicotina més segurs. Aquests principis justifiquen una regulació proporcionada al risc amb una distinció crítica entre els productes combustibles (nocius) i els no combustibles (molt menys nocius).

Els productes de nicotina més segurs són un mitjà popular i eficaç de fumar cessament però hi ha un perill molt real que l'actual trajectòria de l'elaboració de polítiques a la Comissió, al Parlament i als estats membres porti a greus conseqüències no desitjades. Una regulació restrictiva conduirà gairebé inevitablement al desenvolupament d'un mercat negre, fora de l'abast de les garanties de salut pública. El més greu podria provocar que més ciutadans europeus continuïn fumant cigarrets i, com a conseqüència, morin.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències