Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Els eurodiputats demanen millors estàndards de seguretat i qualitat per a les substàncies d'origen humà 

COMPARTIR:

publicat

on

Els eurodiputats de la comissió ENVI volen reforçar les mesures per garantir una millor protecció als ciutadans que donen sang, teixits o cèl·lules, o són tractats amb aquestes substàncies.

La Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI) va adoptar la seva posició sobre les noves normes que regulen l'ús de les anomenades substàncies d'origen humà (SoHO) a la UE, amb 59 vots a favor, quatre en contra i quatre abstencions. La llei s'aplica a les substàncies -com la sang i els seus components (glòbuls vermells/blancs, plasma), teixits i cèl·lules- que s'utilitzen per a transfusions, teràpies, trasplantaments o reproducció assistida mèdicament.

Donacions voluntàries i no remunerades

Els eurodiputats insisteixen que els països de la UE haurien de permetre la compensació o el reemborsament de pèrdues o despeses, relacionades amb la seva participació en donacions, als donants vius. Això es podria facilitar mitjançant, per exemple, permisos compensatoris, reduccions d'impostos o bonificacions de tipus fix establertes a nivell nacional. Subratllen que la compensació no s'ha d'utilitzar com a incentiu per reclutar donants, ni conduir a l'explotació de persones vulnerables. Els eurodiputats també volen que els països de la UE facin complir normes estrictes sobre la publicitat al voltant de les donacions del SoHO, que haurien de prohibir qualsevol referència a recompenses financeres.

Salvaguarda del subministrament

Per tal de garantir l'autonomia del subministrament de la UE d'aquestes substàncies, els països de la UE haurien d'establir “plans nacionals d'emergència i continuïtat del subministrament”, que haurien d'incloure mesures per garantir una base de donants resilients, seguiment del subministrament de SoHO crítics i propostes per millorar-ne. cooperació entre països amb excés d'existències i aquells que pateixen escassetat. Els eurodiputats també demanen que la UE estableixi un canal de comunicació digital com a part d'aquests plans nacionals, per emmagatzemar i analitzar informació sobre la disponibilitat, les fluctuacions i les possibles mancances de SoHO.

Estratègia de la UE

anunci

Els eurodiputats volen que la Comissió creï una llista de la UE de SoHO crítics, acompanyada d'un full de ruta amb objectius ambiciosos per garantir la seva disponibilitat. L'estratègia hauria d'incloure campanyes de comunicació sobre els tipus de donacions disponibles, formació per als treballadors sanitaris per conscienciar sobre les donacions i facilitar l'intercanvi de bones pràctiques.

Després de la votació, ponent Nathalie Colin-Oesterlé (EPP, FR) va dir: "Aquesta llei és crucial per a la seguretat dels donants, el benestar dels pacients, la seguretat del subministrament i el desenvolupament de tècniques mèdiques innovadores a Europa. En millorar la coordinació i l'intercanvi d'informació, es facilitarà el flux de SoHO i el coneixement mèdic associat en benefici dels pacients europeus. Tot i que Europa importa actualment una part de les seves necessitats de SoHO, inclòs el 40% del seu plasma, el compromís al qual vam arribar compromet el nostre continent a assegurar el seu subministrament a llarg termini".

Propers passos

Està previst que el ple votarà el seu mandat de negociació durant la sessió plenària de setembre de 2023 a Estrasburg.

Fons

El esborrany de normes presentat per la Comissió el 14 de juliol de 2022 deroga el sang i teixits i cèl·lules directrius, a la llum dels nous desenvolupaments científics, tècnics i socials. Cada any, els pacients de la UE es beneficien de més de 25 milions de transfusions de sang, un milió de cicles de reproducció assistida mèdicament, més de 35,000 trasplantaments de cèl·lules mare (principalment per a càncers de sang) i centenars de milers de teixits de substitució (per exemple, per a ortopèdia, pell, cardíac o problemes oculars).

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències