Connecteu-vos amb nosaltres

salut

La comissió del Parlament Europeu vota a favor de netejar el dèbil Reglament de detergents de la UE, però passa per alt els productes químics

COMPARTIR:

publicat

on

És possible una millor regulació dels detergents, ja que la Comissió ENVI del Parlament Europeu vota avui una llei revisada més forta que la que la Comissió Europea havia proposat l'abril de 2023. Tanmateix, calen més esforços per limitar l'ús de productes químics perjudicials per a la salut.

El Parlament Europeu ha proporcionat un camí per millorar la proposta de la Comissió Europea per a un Reglament de detergents revisat de la UE [1]. El text presentat no estava a l'alçada de la neteja del sector però l'informe de la comissió ENVI, aprovat per una gran majoria de diputats, proposa protegir millor el medi ambient de les substàncies nocives.

Tanmateix, el Comitè ENVI no ha actuat sobre els productes químics, demanant més investigació en lloc de mesures concretes. La investigació no s'ha d'utilitzar per retardar l'acció quan ja existeixen estudis abundants sobre els efectes negatius per a la salut causats per les substàncies dels detergents.

Els productes de neteja no ens han de costar la nostra salut
Utilitzat per rentar roba, plats i superfícies, ens trobem amb detergents cada dia. No obstant això, molts d'ells contenen substàncies nocives, com ara al·lèrgens i substàncies químiques disruptores endocrines que interfereixen amb el funcionament de les nostres hormones [2]. Lamentablement, l'informe del Comitè ENVI no és prou ambiciós per abordar aquests problemes relacionats amb la salut.

Hi ha un resultat més positiu pel que fa als impactes ambientals causats per molts detergents. Els detergents que contenen fòsfor i fosfats contribueixen a les "zones mortes" de les masses d'aigua, reduint els nivells d'oxigen i disminuint la qualitat de l'aigua [3]. Els embolicats amb plàstic també alliberen microplàstics destructius al medi ambient [4]. L'informe del Comitè ENVI obre la porta per abordar aquestes qüestions.

Les solucions a molts d'aquests problemes ja existeixen, com també els detergents menys nocius, facilitats a nivell europeu per una etiqueta ecològica de la UE per als productes de neteja [5]. L'adopció generalitzada de millors detergents podria passar si alguns dels criteris de l'etiqueta ecològica s'aplicaven a més productes [5]. Tot i que l'informe del Comitè ENVI ofereix una oportunitat per avançar en aquesta direcció, encara calen millores.

Propera parada: ple
La Comissió Europea no va anar prou lluny en la seva proposta, per la qual cosa és encoratjador que la Comissió ENVI del Parlament Europeu hagi elevat l'ambició del Reglament de detergents de la UE en determinades àrees. L'ONG ecologista ECOS espera veure una votació plenaria positiva sobre aquest informe a finals de febrer. No obstant això, hi ha llacunes a causa de la manca d'ambició per eliminar gradualment els productes químics nocius com els disruptors endocrins; això encara s'ha d'abordar.

anunci


Emily Best, directora de programes d'ECOS - Environmental Coalition on Standards, va dir:
El Comitè ENVI ha pres mesures per eliminar les substàncies contaminants del Reglament de detergents de la UE, però lamentem que s'hagin passat per alt els productes químics que perjudiquen la nostra salut. Els esforços per mantenir la roba, els plats i les superfícies netes no haurien d'anar a costa de la nostra salut, la qualitat de l'aigua o el medi ambient. Al mercat ja hi ha productes viables i no perjudicials, i una etiqueta ecològica de la UE amb directrius per produir-los, de manera que no cal retardar l'acció ni inventar res de nou.


[1] Proposta de reglament de la UE sobre detergents, Comissió Europea, abril de 2023: https://www.europarl.europa.eu/RegData/docs_autres_institutions/commission_europeenne/com/2023/0217/COM_COM(2023)0217_EN.pdf

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651322005176

[3] https://www.health.belgium.be/en/effect-detergents-environment

[4] ECOS pregunta sobre detergents, ECOS, gener de 2024: https://ecostandard.org/wp-content/uploads/2024/01/2024-01-12-Detergents-position-paper.pdf

[5] https://environment.ec.europa.eu/topics/circular-economy/eu-ecolabel-home/product-groups-and-criteria/cleaning_en

[6] Carta conjunta "Modificacions del Reglament sobre detergents de la UE", coalició d'ONG (inclòs ECOS), gener de 2024: https://ecostandard.org/publications/joint-letter-eu-detergents/
 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències