Connecteu-vos amb nosaltres

Alimentació

Transformar l'agricultura: la cimera inaugural de la UE sobre l'agricultura del carboni obre el terreny per a pràctiques resilients al clima 

COMPARTIR:

publicat

on

A mesura que els reptes ambientals globals s'intensifiquen i les demandes de solucions agrícoles sostenibles creixen més fort, la primera Cimera de la UE sobre l'agricultura del carboni es prepara per acollir experts, innovadors i líders de pensament d'arreu d'Europa per discutir la innovació i les oportunitats per a l'agricultura de carboni. La cimera, prevista per a València, Espanya, del 5 al 7 de març de 2024, promet ser un moment clau en la recerca de l'agricultura sostenible i la resiliència climàtica. 

Organitzat per Projecte CREDIBLEEIT Climate-KIC i SAE Innova, la Cimera de l'agricultura del carboni de la UE unirà diferents parts interessades, des d'agricultors fins a responsables polítics, ecologistes i experts en tecnologia, per explorar tècniques innovadores que puguin impulsar l'adopció de pràctiques d'agricultura de carboni.  

L'esdeveniment és un primer pas per construir una comunitat de pràctiques a tota la UE per a tots aquells motivats per la gestió sostenible del sòl agrícola. Mostrarà tot, des d'enfocaments d'agricultura regenerativa fins a tecnologies de monitoratge d'avantguarda i il·lustrarà oportunitats per abordar l'agricultura de manera diferent. També es presentarà el marc de la UE sobre la certificació d'eliminació de carboni en preparació per la Comissió Europea i es discutirà la seva implementació. Amb un enfocament particular en l'avenç de tècniques que segresten carboni, milloren la salut del sòl i promouen la biodiversitat, la cimera pretén catalitzar la col·laboració i impulsar solucions viables per combatre els reptes urgents de l'agricultura europea.  

Enmig d'aquests reptes complexos —la degradació del sòl, l'escassetat d'aigua i la urgència de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle—, l'imperatiu de pràctiques sostenibles mai ha estat més urgent. La cimera abordarà aquesta necessitat a través de la innovació i un enfocament sistèmic, implicant a diferents parts interessades en esforços col·laboratius per tal de ser pioneres en solucions transformadores per a un futur resilient i sostenible. 

Els temes de discussió a l'acte seran: 

  • Quines són les pràctiques agrícoles rellevants a les diferents zones climàtiques i usos del sòl de la UE, i com poden mitigar el canvi climàtic alhora que donen suport a la biodiversitat i la producció d'aliments? 
  • Com es pot mesurar amb precisió el valor econòmic de la matèria orgànica del sòl per donar suport a les iniciatives de cultiu de carboni? 
  • Quines estratègies es poden implementar per inspirar i permetre que els clústers regionals desenvolupin esquemes de cultiu de carboni? 
  • Quins són els requisits mínims necessaris per garantir que les pràctiques de cultiu de carboni proporcionin beneficis de sostenibilitat? 
  • Com es pot aprofitar una combinació d'instruments polítics per augmentar els esforços d'agricultura de carboni de manera eficaç? 
  • Quins mètodes es poden utilitzar per harmonitzar conjunts de dades públics i privats per a la cartografia i el seguiment de la dinàmica del carboni del sòl? 
  • Com es poden aprofitar les innovacions en la detecció proximal i la digitalització per millorar les pràctiques de cultiu de carboni? 
  • De quina manera la tecnologia d'observació de la Terra admet els mètodes de mesura, informes i verificació (MRV) per a l'eliminació de carboni? 
  • Com es poden utilitzar eficaçment les dades dels llocs de seguiment a llarg termini en el context de l'agricultura de carboni per informar la presa de decisions i millorar els resultats? 

“The first CREDIBLE carbon farming summit is a key milestone for the creation of a European carbon farming market. We need credible and reliable certification to unlock the business opportunities of carbon farming. I am very much looking forward to discussing with practitioners and scientists how we can scale up carbon farming across Europe.” – Christian Holtzleitner, Cap d'Unitat d'Economia de la Terra i Eliminació de Carboni, DG CLIMA, Comissió Europea 

“This first EU Carbon Farming Summit highlights the vital role of sustainable agriculture in our fight against climate change. EIT Climate-KIC is thrilled to play a key role as one of the hosts, actively championing practical solutions that drive meaningful change. By uniting diverse voices and expertise we enable the dialogue that is needed to realise tangible progress towards a greener, more resilient future – rooted in innovation and collaborative efforts.” – Saskia Visser, Orquestrator d'ús del sòl, agroalimentari i bioeconomia sostenible, EIT Climate-KIC 

anunci

“Carbon farming will be most profitable if we move beyond seeing it only through the lens of agricultural benefits. We should instead embed it in long-term, holistic landscape restoration plans that also deliver social and biodiversity returns. It should be part of a blended finance approach that drives forward community-led initiatives that inspire people to restore degraded landscapes.” – Willem Ferwerda, fundador, Commonland 

La cimera de la UE sobre l'agricultura del carboni anirà més enllà de la conversa, proporcionant una plataforma per compartir coneixements i històries d'èxit del món real. En posar el focus sobre el potencial transformador de l'agricultura de carboni, la cimera pretén encendre un canvi col·lectiu cap a una agricultura sostenible i sistemes alimentaris resilients. 

Per obtenir més informació sobre la cimera de la UE sobre l'agricultura del carboni, visiteu: https://www.carbonfarmingsummit.eu/ 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències