Connecteu-vos amb nosaltres

Tabac

Una oportunitat perduda per acabar amb el tabaquisme

COMPARTIR:

publicat

on

Per Nick Powell a Panamà...

La conferència de l'Organització Mundial de la Salut a Panamà sobre el control del tabac ha estat embolicada en desacord i ni tan sols condemnaria un delegat que va difondre la falsa denúncia que el vapear provoca càncer. Malgrat això, hi ha tot el perill que la Unió Europea continuï amb la línia de l'OMS i combinant els cigarrets amb productes que permetin als fumadors canviar a substituts molt menys perillosos, escriu l'editor polític Nick Powell.

La Comissió Europea està orgullosa del que anomena efecte Brussel·les, que quan la UE fa regulacions sobre la seguretat dels productes de consum bona part del món segueix el mateix, perquè els fabricants puguin accedir al mercat europeu. Però el control del tabac s'ha convertit en una gran excepció, amb els fumadors europeus que corren el risc de que se'ls neguin les maneres més efectives de deixar els cigarrets, ja que la UE no és un líder sinó un seguidor de les polítiques de l'Organització Mundial de la Salut.

Aquí, a Panamà, una font em va dir que la delegació de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió, DG SANTE, està acceptant propostes molt més enllà del seu mandat. Ni tan sols han esmentat Suècia, un estat membre que gràcies als productes de nicotina oral prohibits a la resta de la UE ha aconseguit el consum de cigarrets més baix del món. 

La desena conferència de les parts de l'OMS (COP10) del seu Conveni Marc per al Control del Tabac ha passat la setmana en un mode molt defensiu. Com a molts periodistes, se'm va negar l'acreditació, però això va fer poca diferència, ja que la conferència va votar per excloure la premsa. Això va ser poc després que els organitzadors tallen el micròfon d'un delegat que va tenir la temeritat de suggerir que la prioritat hauria de ser la reducció de danys.

 Pot semblar un punt obvi que la reducció de danys -aconseguir que la gent deixi de fumar cigarrets que causen càncer- hauria de ser el focus, però és difícil exagerar fins a quin punt s'ha tornat herètica aquesta visió. La ciència ha sortit per la finestra i quan un altre delegat va publicar una imatge simulada d'un vaporitzador de "sabor de càncer" es va fer viral. 

Canviar al vape és una manera excel·lent perquè els fumadors de cigarrets eliminen el risc de desenvolupar càncer com a resultat de satisfer el seu desig de nicotina. És inhalar el fum del tabac (o de fet qualsevol fum) el que causa càncer.

anunci

Els organitzadors de la conferència no van prendre cap mesura sobre aquest incident. Estaven massa ocupats fent que les autoritats de Panamà impedeixin que els activistes dels consumidors repartissin fullets als delegats instar-los a donar suport als cigarrets electrònics i altres alternatives no combustibles al tabaquisme.

Probablement és massa esperar que aquests episodis vergonyosos facin que el DG SANTE dubti de la saviesa de seguir tan de prop l'enfocament de l'OMS. Més aviat és l'acció legal als estats membres contra la Comissió que va més enllà del seu mandat el que està donant a les seves polítiques un escrutini urgentment necessari. 

Una directiva delegada als estats membres sobre com regular els productes de tabac escalfat amb aroma va crear una definició de producte que simplement no existia a la Directiva de productes del tabac acordada pels colegisladors de la UE, el Parlament i el Consell. Es va intentar tractar de la mateixa manera que els cigarrets alternatives no combustibles molt més segures. Això va ser, en el millor dels casos, confús per als consumidors i, en el pitjor, un intent de regular més enllà del mandat donat a la Comissió pels colegisladors.

Aquesta aparent presa de poder va ser traslladada al Tribunal de Justícia de la UE per l'Alt Tribunal irlandès l'any passat. Dues empreses van desafiar amb èxit un intent de prohibir els productes de tabac escalfat amb aroma que estaven exempts segons la legislació original de la UE. Des d'aleshores, el Ministeri de Salut belga ha patit una derrota similar, però encara més completa, quan el tribunal suprem del país, el Consell d'Estat, va anul·lar una decisió de tractar una coneguda marca de productes de tabac escalfat no com a alternatives sense fum als cigarrets. però com si en realitat fossin cigarrets.

Això hauria tingut l'efecte absurd d'exigir que el fabricant inclogués imatges als paquets que il·lustren els riscos per a la salut que es redueixen o s'eviten completament canviant a aquests productes en lloc de fumar cigarrets. Però no es pot esperar cap intent de la Comissió per aclarir la situació abans de les eleccions europees del juny i el posterior nomenament d'un nou col·legi de comissaris.

Sembla que Ursula von der Leyen s'ha pronunciat per ajornar propostes que poden resultar molt controvertides amb els estats membres i amb els eurodiputats. Tanmateix, l'argument només s'ha endarrerit i sens dubte la delegació de la DG SANTE tornarà de Panamà entusiasmada per fer un nou intent de fer complir l'enfocament de l'OMS.

L'OMS ha instat els països a adoptar sis mesures de control del tabac conegudes per l'acrònim MPOWER: 

Seguiment del consum de tabac i polítiques de prevenció.

Protegir les persones del fum del tabac.

Oferir ajuda per deixar el consum de tabac.

Alerta sobre els perills del tabac.

Fer complir les prohibicions de publicitat, promoció i patrocini del tabac.

Augment dels impostos al tabac.

El seguiment, la protecció i l'advertència no són controvertits i la publicitat del tabac fa temps que està prohibida a la majoria de països. Tanmateix, com s'ha vist a França, l'augment d'impostos pot tenir conseqüències no desitjades, ja que els marges de benefici augmenten per a les bandes criminals que comercialitzen il·lícitament amb productes no regulats i no paguen ni un cèntim d'impostos. Ha convertit França en el país on es fumen la meitat de tots els cigarrets il·lícits de la UE. 

Oferir ajuda per deixar de fumar és bo, però no s'especifica quina hauria de ser aquesta ajuda; encara menys insisteix a oferir ajuda que realment funcioni. Diversos experts que van viatjar a Panamà per assenyalar veritats tan incòmodes es van veure ignorats i exclosos de la COP10.

Un defensor de la reducció de danys, Mark Oates, va observar que l'OMS s'havia preocupat més per estigmatitzar tant els fumadors com els vapers que per reduir realment el tabaquisme. Va preguntar per què Suècia, l'únic país de la UE que ha reduït el tabaquisme a l'objectiu de menys del 5% de la població, es considera un fracàs per l'OMS, però Austràlia és un èxit. L'OMS no agrada Suècia a causa de la popularitat del seu producte tradicional de tabac, el snus, que és molt menys nociu perquè no implica fumar.

Austràlia està ben valorada per l'OMS, va dir Mark Oates, perquè s'ha concentrat a intentar que totes les formes de consum de tabac siguin menys acceptables socialment. Els cigarrets, que són consumits principalment per grups socialment desfavorits, estan molt gravats i els vapors legals són difícils d'obtenir. Però Austràlia també ha demostrat com el mercat negre pot i oferirà productes il·legals i no regulats, fins i tot en un país insular amb més possibilitats de limitar el contraban transfronterer que gairebé a qualsevol altre lloc del planeta.

Martín Cullipque és membre internacional del Centre de Consumidors de l'Aliança de Protecció dels Contribuents, va argumentar que fins i tot quan les persones que no han fumat mai s'acostumen a vaporitzar, s'hauria de considerar un èxit si d'altra manera s'haguessin dedicat als cigarrets. Va dir que l'OMS havia informat prèviament als delegats que no hi havia proves que els cigarrets electrònics haguessin reduït el tabaquisme, una conclusió a la qual només es podria arribar excloent tota investigació científica seriosa. 

L'advocat del benestar públic Chris Snowdon va afegir que, malauradament, també hi havia una muntanya de mala ciència sobre els cigarrets electrònics. S'espera que els polítics estiguin més impressionats per la quantitat que per la qualitat, i normalment ho fan. "La quantitat de tonteries que hi ha és efectivament infinita", va observar. 

Va assenyalar l'exemple de la proposta de prohibició dels vapors d'un sol ús al Regne Unit, on un informe que preguntava què passaria amb 2.6 milions d'usuaris adults britànics va ser ofegat. Mark Oates va dir que el Servei Nacional de Salut britànic actualment subministra vapors d'un sol ús a persones amb problemes de salut mental. Aquests estan especialment dissenyats per evitar el seu ús en auto-dany però al fabricant se li ha dit que el contracte no es renovarà. 

Tim Andrews, de la Fundació Tholos als EUA, va dir que la propagació de la mala ciència als Estats Units havia arribat al punt que fins i tot els metges sovint pensaven erròniament que fumar cigarrets és menys perillós que vapear. Va citar el cas d'una mare que va donar cigarrets als seus fills per evitar que vapein.

El problema, va argumentar, és que els reguladors troben impossible acceptar que no només no hagi funcionat la seva estratègia sinó que el mercat hagi trobat la solució en productes de nicotina que no impliquen fumar. Podia entendre la seva reticència a admetre que ho eren malament però la seva simpatia s'ha esgotat perquè hi ha en joc milions de vides.

Un defensor del consumidor de Sud-àfrica, Kurt Yeo, es va preguntar si la COP10 havia entrat una mica de pànic perquè l'OMS sap que la ciència hi està en contra i el temps s'està acabant per a les seves polítiques. Pot ser que sigui el moment adequat perquè la UE s'allunyi de la seva posició inusualment subordinada sobre com eliminar el tabaquisme.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències