Connecteu-vos amb nosaltres

Tabac

Els cigarrets il·lícits estan prenent el control gràcies a la UE COP-out

COMPARTIR:

publicat

on

Per Nick Powell a Panamà

La conferència de l'Organització Mundial de la Salut sobre el control del tabac ha entrat a la seva segona setmana a Panamà en transformar-se d'una COP (Conferència de les parts) a una MOP (Reunió de les parts). D'aquesta manera, els delegats inclouen metges, representants del ministeri de salut i activistes d'ONG, però estranyament no hi ha experts fiscals ni funcionaris dels ministeris de finances, ni consumidors ni representants de la indústria. Estan discutint com fer front al comerç il·lícit de tabac productes però es veuen impedits per la manca de voluntat de reconèixer com es va causar el problema, escriu l'editor polític Nick Powell.

El comerç mundial de cigarrets falsificats i de contraban ha augmentat fins a nivells sense precedents. Quan s'enfronten a preus inabastables, els fumadors no deixen de fumar, sinó que compren cigarrets no regulats i sense impostos que s'han convertit en una gran amenaça per a la salut pública. L'Organització Mundial de la Salut afirma que els delinqüents han arraconat l'11% del mercat, la qual cosa segurament és una subestimació bruta que s'aconsegueix ignorant el fet que les estadístiques oficials solen no captar l'activitat del mercat negre. De vegades això és deliberat, per evitar reconèixer les conseqüències no desitjades de les decisions polítiques.

Els delegats de la conferència estaven felicitant el país amfitrió la setmana passada, quan els productors de tabac enfadats van protestar per com la regulació està arruïnant el tradicional negoci de cigars premium de Panamà. Però potser ara ja han tingut l'oportunitat de fer una ullada al que està passant realment. S'haurien posat al corrent més ràpid si la COP no hagués exclòs els experts que havien viatjat a Panamà però els hagués dit allò que l'OMS no volia escoltar. 

Lindsey Stroud dels Estats Units va observar que a Panamà és difícil comprar cigarrets a les botigues, però és fàcil al carrer. Com a directora del Centre de Consum de l'Aliança de Protecció del Contribuent, proporciona dades i anàlisis sobre productes de consum. La seva organització calcula que entre el 85% i el 92% dels cigarrets a Panamà es venen il·legalment. Els cigarrets electrònics i els productes innovadors estan prohibits, de manera que tots aquests dispositius venuts a Panamà són il·lícits. 

El Dr. Diego Joaquín Verrastro d'Argentina és portaveu de la Xarxa Llatinoamericana per a la Reducció dels Danys associats al Tabaquisme. Va assenyalar que les estadístiques oficials de Panamà afirmen que només el 7% de la població fuma, però això es deu a la manca de seguiment d'un mercat majoritàriament il·lícit.

Panamà s'ha convertit en un centre important per als enviaments de cigarrets il·legals a una regió d'Amèrica Llatina que s'estén des de Mèxic fins a l'Equador. Una investigació del 2021 va descobrir una xarxa d'empreses ficticis amb seu a Panamà que enviaven grans quantitats de cigarrets xinesos des de la Zona Lliure de Comerç de Colòn a països llatinoamericans on no hi ha mercat legal per a ells.

anunci

Això va fer que Panamà fos una opció sorprenent per a la ubicació conferència però els delegats europeus podrien haver trobat un exemple semblant molt més a prop de casa. La pèrdua anual d'ingressos fiscals causada pel comerç il·lícit de cigarrets a la UE ha arribat als 20 milions d'euros, i només França perd més de 7 milions d'euros. Té, després d'una pujada del 50% del preu dels cigarrets, el mercat negre de cigarrets més gran d'Europa, distribuint uns 17 milions de cigarrets a l'any.

Els nens són objectiu i els fumadors adults que, d'una altra manera, podrien canviar a productes de nicotina sense fum molt més segurs opten per cigarrets falsificats i de contraban, venuts per menys de la meitat del preu del producte legal molt gravat.

It’s no wonder that European Commission delegates to COP and MOP, together with Belgian representatives of the EU Presidency, tried their best to continue ignoring that it’s pro-tobacco harm reduction European countries – like Sweden, Norway, or Iceland – that are on the verge of becoming cigarette-free. It’s in anti-tobacco harm reduction and high smoking incidence countries, like France and Belgium, where illicit cigarettes’ share of the market is going through the roof.

Hi ha hagut un fracàs monumental en la lògica del control del tabac segons el qual fer que els cigarrets siguin inaccessibles i prohibir els productes innovadors accelerarien la disminució de la prevalença del tabaquisme. No és només 

evident a França, on el nombre de fumadors, un dels més alts d'Europa occidental, amb prou feines ha canviat en 10 anys; també és evident en altres països com Bèlgica, on les millors alternatives prohibides i els alts impostos han provocat un ràpid creixement dels cigarrets il·lícits. 

A Panamà, l'advocat i autor Juan José Cirión va argumentar que en aquest tema són més importants les similituds entre països avançats i de baixos ingressos que les diferències. Ha fet campanya contra la prohibició dels productes de vaporització a Mèxic i veu certs resultats garantits d'aquesta prohibició.

"La prohibició vol dir que el mercat negre prospera, sense salvaguardes per als consumidors, sense ingressos fiscals, sense dades recollides, sense estratègia de salut pública i sense guanys per a la salut pública", va dir. “El crim organitzat i els càrtels prenen el relleu i el pitjor és que es vulneren els drets humans negant a les persones la seva llibertat d'escollir”.  

N'hi ha d'exemples arreu del món. Konstantinos Farsalinos, metge i expert en salut pública de Grècia, va assenyalar l'absurditat que l'OMS feliciti Türkiye per implementar plenament l'estratègia de control del tabac MPOWER. El tabaquisme augmenta a Turquia, malgrat o potser a causa de les sis mesures MPOWER establertes per l'OMS. Van des d'una norma clarament prescriptiva («augmentar els impostos al tabac») fins a la irremediablement imprecisa («oferir ajuda per deixar el tabac» -sense estímul per promoure alternatives més segures al tabaquisme).

Farsalinos també va assenyalar com l'hostilitat als productes de reducció de danys, com els cigarrets electrònics, ha funcionat a l'Índia. Un mercat petit, que era legal encara que no regulat, ha estat substituït per un mercat negre enorme i 100% il·legal. Com que aquest comerç queda fora de les estadístiques oficials, l'estratègia no ha fracassat oficialment. El doctor Rohan Andrade De Sequeira, de Bombai, va comentar que una estratègia de prohibició funciona bé per a qualsevol buròcrata que només reculli dades.

Maria Papaionnoy, que fa campanya al Canadà pel vapor com una alternativa molt més segura als cigarrets, va deplorar aquest enfocament burocràtic. "Han perdut la compassió, la capacitat de dir que t'ajudarem de la manera que necessites. L'única tàctica de l'OMS és avergonyir la gent. Són experts mundials autoimposats que ni tan sols entenen per què lluiten”. 

Malgrat els millors esforços de l'OMS, els experts crítics de vegades van aconseguir parlar amb els delegats de la conferència a Panamà. Filip Tokić, de Croàcia, va dir que havia preguntat a un delegat d'un país de la UE per què va vaporitzar, "perquè és molt més segur que fumar", va respondre. Això va suposar un incompliment de la línia oficial de l'OMS -i cada cop més la UE-, que inclou el consum de qualsevol producte de nicotina amb tabac de fumar. 

El mateix delegat ha afegit que “no volem parlar de Suècia”, que s'alinea molt amb l'enfocament de l'OMS i la Comissió Europea. El tradicional snus de productes del tabac suec, que no produeix cap fum que causa càncer, ha permès que aquest país aconsegueixi el percentatge més baix de fumadors de cigarrets de tota la UE i assoleixi l'objectiu de l'OMS de menys del 5% de la població. El snus està prohibit a la resta de la Unió Europea.

Fonts properes a les institucions de la UE confien molt que les missions xambòliques a COP i MOP del DG Sante de la Comissió Europea seran examinades ara. Els estats membres i el Parlament voldran esbrinar si els euròcrates de la DG Sante van anar més enllà del seu mandat. El més important és que estan desconcertats pel fracàs sistemàtic de la DG Sante a l'hora de mostrar els èxits dels països europeus a l'hora de reduir el tabaquisme, gràcies a la producció a la UE d'alternatives de tabac no combustible i nicotina, habilitats per dècades d'inversió en R+D liderada per la UE. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències