Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Matèries primeres crítiques: garantir cadenes de subministrament segures i sostenibles per al futur verd i digital de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El 20 de març, la Comissió va proposar un conjunt complet d'accions per garantir l'accés de la UE a un subministrament segur, diversificat, assequible i sostenible de matèries primeres bàsiques. Les matèries primeres crítiques són indispensables per a un ampli conjunt de sectors estratègics, com ara la indústria net zero, la indústria digital, l'aeroespacial i els sectors de defensa.

Tot i que es preveu que la demanda de matèries primeres crítiques augmenti dràsticament, Europa depèn en gran mesura de les importacions, sovint de proveïdors de tercers països quasi monopolístics. La UE ha de mitigar els riscos per a les cadenes de subministrament relacionades amb aquestes dependències estratègiques per millorar la seva resiliència econòmica, tal com posa de manifest l'escassetat després de la Covid-19 i la crisi energètica després de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Això pot posar en risc els esforços de la UE per assolir els seus objectius climàtics i digitals.

El Reglament i la Comunicació sobre matèries primeres crítiques adoptats avui aprofiten els punts forts i les oportunitats del mercat únic i les associacions externes de la UE per diversificar i millorar la resiliència de les cadenes de subministrament de matèries primeres crítiques de la UE. La Llei de matèries primeres crítiques també millora la capacitat de la UE per controlar i mitigar els riscos d'interrupcions i millora la circularitat i la sostenibilitat.

President de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen said: "Aquesta llei ens acostarà a les nostres ambicions climàtiques. Millorarà significativament el refinament, el processament i el reciclatge de matèries primeres crítiques aquí a Europa. Les matèries primeres són vitals per a la fabricació de tecnologies clau per a la nostra doble transició, com ara la generació d'energia eòlica, l'emmagatzematge d'hidrogen o les bateries. I estem reforçant la nostra cooperació amb socis comercials fiables a nivell mundial per reduir les dependències actuals de la UE només d'un o d'uns quants països. És del nostre interès mutu augmentar la producció d'una manera sostenible i, al mateix temps, garantir el màxim nivell de diversificació de les cadenes de subministrament per a les nostres empreses europees".

Juntament amb el reforma del disseny del mercat elèctric i la Llei d'Indústria Net Zero, les mesures d'avui sobre matèries primeres crítiques creen un entorn regulador propici per a les indústries nets zero i la competitivitat de la indústria europea, tal com s'ha anunciat al Pla Industrial Green Deal.

Accions internes

La Llei de matèries primeres crítiques dotarà la UE d'eines per garantir l'accés de la UE a un subministrament segur i sostenible de matèries primeres crítiques, principalment mitjançant:

anunci

Establir prioritats d'acció clares: A més d'una llista actualitzada de matèries primeres crítiques, la Llei n'identifica una llista matèries primeres estratègiques, que són crucials per a tecnologies importants per a les ambicions ecològiques i digitals d'Europa i per a les aplicacions espacials i de defensa, alhora que estan subjectes a possibles riscos de subministrament en el futur. El Reglament incorpora les llistes de matèries primeres crítiques i estratègiques a la legislació de la UE. El Reglament estableix criteris de referència clars per a les capacitats nacionals al llarg de la cadena estratègica de subministrament de matèries primeres i per diversificar el subministrament de la UE per al 2030: 

  • Almenys el 10% del consum anual de la UE per extracció,
  • Almenys el 40% del consum anual de la UE per transformació,
  • Almenys el 15% del consum anual de la UE per reciclatge
  • No més del 65% del consum anual de la Unió de cada matèria primera estratègica en qualsevol etapa rellevant del processament d'un sol tercer país.

Crear cadenes de subministrament de matèries primeres crítiques de la UE segures i resilients: La Llei reduirà la càrrega administrativa i simplificarà els procediments d'autorització per a projectes de matèries primeres crítiques a la UE. A més, els Projectes Estratègics seleccionats es beneficiaran de suport per a l'accés al finançament i terminis de concessió més curts (24 mesos per als permisos d'extracció i 12 mesos per als permisos de processament i reciclatge). Els estats membres també hauran de desenvolupar programes nacionals per explorar recursos geològics.

Garantir que la UE pugui mitigar els riscos de subministrament: Per garantir la resiliència de les cadenes de subministrament, la Llei preveu el seguiment de les cadenes de subministrament de matèries primeres crítiques i la coordinació dels estocs estratègics de matèries primeres entre els Estats membres. Algunes grans empreses hauran de realitzar una auditoria de les seves cadenes estratègiques de subministrament de matèries primeres, que inclou una prova d'estrès a nivell d'empresa.

Invertir en recerca, innovació i habilitats:  La Comissió reforçarà l'adopció i el desplegament de tecnologies innovadores en matèries primeres crítiques. A més, l'establiment d'una associació d'habilitats a gran escala sobre matèries primeres crítiques i d'una Acadèmia de matèries primeres promourà les habilitats rellevants per a la força de treball en les cadenes de subministrament de matèries primeres crítiques. Externament, el Global Gateway s'utilitzarà com a vehicle per ajudar els països socis a desenvolupar les seves pròpies capacitats d'extracció i processament, inclòs el desenvolupament d'habilitats.

Protegir el medi ambient millorant la circularitat i la sostenibilitat de les matèries primeres crítiques: La millora de la seguretat i l'assequibilitat dels subministraments de matèries primeres crítiques ha d'anar de la mà d'un major esforç per mitigar qualsevol impacte negatiu, tant a la UE com a tercers països pel que fa als drets laborals, els drets humans i la protecció del medi ambient. Els esforços per millorar el desenvolupament sostenible de les cadenes de valor de matèries primeres crítiques també ajudaran a promoure el desenvolupament econòmic en tercers països i també la governança de la sostenibilitat, els drets humans, la resolució de conflictes i l'estabilitat regional.

Els estats membres hauran d'adoptar i aplicar mesures nacionals per millorar la recollida de residus rics en matèries primeres crítiques i garantir el seu reciclatge en matèries primeres crítiques secundàries. Els estats membres i els operadors privats hauran d'investigar el potencial de recuperació de matèries primeres crítiques dels residus extractius en les activitats mineres actuals, però també dels llocs històrics de residus miners. Productes que contenen imants permanents caldrà reunir-se requisits de circularitat i proporcionar informació sobre el reciclabilitat i contingut reciclat.

Compromís internacional

Diversificació de les importacions de la Unió de matèries primeres crítiques: La UE no serà mai autosuficient en el subministrament d'aquestes matèries primeres i continuarà depenent de les importacions per a la majoria del seu consum. Per tant, el comerç internacional és essencial per donar suport a la producció mundial i garantir la diversificació de l'oferta. La UE ho haurà de fer reforçar el seu compromís global amb socis fiables desenvolupar i diversificar la inversió i promoure l'estabilitat en el comerç internacional i reforçar la seguretat jurídica dels inversors. En particular, la UE buscarà beneficis mutus associacions amb mercats emergents i economies en desenvolupament, especialment en el marc de la seva estratègia Global Gateway.

La UE intensificarà les accions comercials, inclòs l'establiment d'un Club de matèries primeres crítiques per a tots els països amb idees afins i disposats a enfortir les cadenes de subministrament mundials, l'enfortiment de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), l'ampliació de la seva xarxa d'acords de facilitació d'inversions sostenibles i acords de lliure comerç i esforços més forts en l'aplicació per combatre la injustícia. pràctiques comercials.

Desenvoluparà encara més les associacions estratègiques: La UE treballarà amb socis fiables per promoure el seu propi desenvolupament econòmic d'una manera sostenible mitjançant la creació de cadenes de valor als seus propis països, alhora que promou cadenes de valor segures, resilients, assequibles i prou diversificades per a la UE.

Passos següents

La proposta de Reglament serà debatuda i aprovada pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea abans de la seva adopció i entrada en vigor.

Fons

Aquesta iniciativa inclou a Regulació I a comunicació. El Reglament estableix un marc regulador per donar suport al desenvolupament de les capacitats nacionals i reforçar la sostenibilitat i la circularitat de les cadenes de subministrament de matèries primeres crítiques a la UE. La Comunicació proposa mesures per donar suport a la diversificació de les cadenes de subministrament mitjançant noves associacions internacionals de suport mutu. També es centra en maximitzar la contribució dels acords comercials de la UE, en plena complementarietat amb l'estratègia Global Gateway.

El president va anunciar la Llei de matèries primeres crítiques von der Leyen durant ella 2022 Estat de la Unió discurs, on va fer una crida a abordar la dependència de la UE de les matèries primeres crítiques importades diversificant i assegurant un subministrament nacional i sostenible de matèries primeres crítiques. Respon a la Declaració de Versalles de 2022 aprovat pel Consell Europeu que va destacar la importància estratègica de les matèries primeres crítiques per garantir l'autonomia estratègica de la Unió i la sobirania europea. També respon a les conclusions de la Conferència sobre el Futur d'Europa i a la resolució de novembre de 2021 del Parlament Europeu per a una estratègia de matèries primeres crítiques de la UE.

Les mesures es basen en l'avaluació de la criticitat de 2023, l'informe de previsió centrat en tecnologies estratègiques i les accions iniciades en el marc del Pla d'acció 2020 sobre matèries primeres crítiques. La proposta d'avui es recolza en el treball científic del Centre Comú d'Investigació (JRC) de la Comissió. Juntament amb l'estudi Foresight del JRC, el JRC també va renovar el Sistema d'informació de matèries primeres que aporta coneixements sobre matèries primeres, tant primàries (extretes/collides) com secundàries, per exemple del reciclatge. L'eina proporciona informació sobre materials concrets, països, així com per a diferents sectors i tecnologies i inclou anàlisis tant de l'oferta com de la demanda, actuals i futures. 

La Llei de matèries primeres crítiques es presenta paral·lelament a la Llei d'indústria neta zero de la UE, que té com a objectiu augmentar la fabricació de la UE de tecnologies clau de carboni neutre o "zero net" per garantir cadenes de subministrament segures, sostenibles i competitives per a l'energia neta. d'assolir les ambicions climàtiques i energètiques de la UE.

Per obtenir més informació

Reglament europeu de matèries primeres crítiques

comunicació

Preguntes i Respostes

Full de dades

Matèries primeres crítiques i comerç – Infografia

Accions sobre quatre matèries primeres crítiques - Infografia

Sistema d'informació de matèries primeres

Informe prospectiu del JRC

Llei de matèries primeres crítiques - animació de vídeo

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències