Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

El Parlament adopta normes renovades per reduir, reutilitzar i reciclar els envasos 

COMPARTIR:

publicat

on

La setmana passada, el Parlament va adoptar la seva posició sobre les noves normes a tota la UE sobre envasos, per fer front als residus en constant creixement i impulsar la reutilització i el reciclatge. sessió plenària, ENVI.

Els eurodiputats van aprovar l'informe, que constitueix el mandat del Parlament per a les negociacions amb els governs de la UE, amb 426 vots a favor, 125 en contra i 74 abstencions.

Reduir els envasos, restringir certs tipus i prohibir l'ús de "substàncies químiques per sempre"

A més dels objectius generals de reducció d'envasos proposats en el reglament (5% el 2030, 10% el 2035 i el 15% el 2040), els eurodiputats volen establir objectius específics per reduir els envasos de plàstic (10% el 2030, 15% el 2035 i 20% el 2040).

Els eurodiputats volen prohibir la venda de bosses de plàstic molt lleugeres (menys de 15 micres), tret que siguin necessàries per motius d'higiene o que es proporcionin com a embalatge primari per als aliments solts per evitar el malbaratament d'aliments. També proposen restringir molt l'ús de determinats formats d'envasos d'un sol ús, com ara l'envasament en miniatura d'hotels per a productes de tocador i l'embolcall retràctil per a les maletes als aeroports.

Per prevenir efectes adversos per a la salut, els eurodiputats demanen la prohibició de l'ús dels anomenats "substàncies químiques per sempre" (substàncies alquils per i polifluorades o PFAS) i el bisfenol A en els envasos en contacte amb aliments.

Fomentar les opcions de reutilització i recàrrega per als consumidors

anunci

Els eurodiputats pretenen aclarir els requisits per reutilitzar o reomplir els envasos. Els distribuïdors finals de begudes i menjar per emportar del sector de la restauració, com ara hotels, restaurants i cafeteries, haurien de donar als consumidors l'opció de portar el seu propi contenidor.

Millor recollida i reciclatge dels residus d'envasos

Les noves normes exigeixen que tots els envasos siguin reciclables, complint uns criteris estrictes que s'han de definir a través de la legislació secundària. Es preveuen determinades exempcions temporals, per exemple per als envasos d'aliments de fusta i cera.

Els eurodiputats volen que els països de la UE assegurin que el 90% dels materials continguts en els envasos (plàstic, fusta, metalls ferrosos, alumini, vidre, paper i cartró) es recullin per separat l'any 2029.

Relator Frédérique Ries (Renew, BE) va dir: "Els esdeveniments recents a Europa, i particularment a Bèlgica, sobre la contaminació de l'aigua per productes químics PFAS mostren la necessitat urgent d'actuar. En votar per prohibir "per sempre" els contaminants als envasos d'aliments, el Parlament Europeu ha demostrat que pretén protegir la salut dels ciutadans europeus. Pel que fa als plàstics, el contracte s'ha complert, ja que el meu informe legislatiu aborda el nucli de la qüestió fixant objectius més estrictes de reducció de residus d'envasos de plàstic. Malauradament, en economia circular, i en prevenció en particular, el resultat de la votació del ple no és tan positiu i ignora la realitat de les xifres: un augment del 30% el 2030 si no actuem ara. De les 3R (Reduir, Reutilitzar, Reciclar), només el reciclatge va sortir il·lès. El final dels envasos d'un sol ús encara està lluny!

Propers passos

El Parlament està disposat a iniciar converses amb els governs nacionals sobre la forma final de la llei, un cop el Consell hagi adoptat la seva posició.

Fons

El 2018, els envasos van generar una facturació de 355 milions d'euros a la UE. És un font de residus cada cop més gran, el total de la UE ha passat dels 66 milions de tones el 2009 als 84 milions de tones el 2021. Cada europeu va generar 188.7 kg de residus d'envasos el 2021, una xifra que s'espera que augmenti fins als 209 kg el 2030 sense mesures addicionals.

En adoptar aquest informe, el Parlament respon a les expectatives dels ciutadans per construir una economia circular, evitar els residus, eliminar els envasos no sostenibles i fer front a l'ús d'envasos de plàstic d'un sol ús, tal com s'expressa a les propostes 5(1), 5(3). ), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) i 20(3) de les conclusions de la Conferència sobre el futur d’Europa.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències