Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Embalatge: Noves normes de la UE per reduir, reutilitzar i reciclar  

COMPARTIR:

publicat

on

El Comitè de Medi Ambient va adoptar les seves propostes per facilitar la reutilització i el reciclatge dels envasos, per reduir els envasos i residus innecessaris i per promoure l'ús de continguts reciclats.

Els eurodiputats de la Comissió de Medi Ambient van adoptar la seva posició sobre a proposat Reglament que estableix requisits per a tot el cicle de vida dels envasos, des de les matèries primeres fins a l'eliminació final, per 56 vots a favor, 23 en contra i cinc abstencions.

Els eurodiputats volen prohibir la venda de bosses de plàstic molt lleugeres (menys de 15 micres), tret que siguin necessàries per motius d'higiene o que es proporcionin com a embalatge principal per als aliments solts per evitar el malbaratament d'aliments.

A més dels objectius generals de reducció d'envasos proposats al reglament, els eurodiputats volen establir objectius específics de reducció de residus d'envasos de plàstic (10% el 2030, el 15% el 2035 i el 20% el 2040). La part de plàstic dels envasos hauria de contenir percentatges mínims de contingut reciclat en funció del tipus d'envàs, amb objectius específics fixats per al 2030 i el 2040.

A finals de 2025, la Comissió hauria d'avaluar la possibilitat de proposar objectius i criteris de sostenibilitat per al plàstic de base biològica, un recurs clau per a la "desfosilització" de l'economia del plàstic.

Fomentar les opcions de reutilització i recàrrega per als consumidors

Els eurodiputats volen distingir i aclarir els requisits dels envasos a reutilitzar o reomplir. Els envasos reutilitzables han de complir una sèrie de criteris, inclòs un nombre mínim de vegades que es pot reutilitzar (que es definirà en una fase posterior). Els distribuïdors finals de begudes i aliments per emportar del sector HORECA haurien de donar la possibilitat als consumidors de portar el seu propi envàs.

anunci

Prohibir els "substàncies químiques per sempre" als envasos d'aliments

Els eurodiputats volen prohibir l'ús dels anomenats "substàncies químiques per sempre" (substàncies alquils per i polifluorades o PFAS) i bisfenol A afegits intencionadament als envasos en contacte amb aliments. Aquestes substàncies s'utilitzen àmpliament per als envasos ignífugs o impermeables, especialment en els envasos d'aliments de paper i cartró, i s'han associat amb una sèrie d'efectes adversos per a la salut.

Altres mesures proposades:

  • Augment dels requisits perquè tots els envasos de la UE es considerin reciclables, amb l'encàrrec de la Comissió d'adoptar criteris per definir els envasos "dissenyats per al reciclatge" i "reciclables a escala";
  • Els països de la UE haurien de garantir que el 90% dels materials continguts en els envasos (plàstic, fusta, metalls ferrosos, alumini, vidre, paper i cartró) es recullin per separat l'any 2029;
  • Els proveïdors de serveis en línia estarien obligats per les mateixes obligacions de responsabilitat ampliada del productor que els productors.

Relator Frédérique Ries (Renew, BE) va dir: "El Comitè de Medi Ambient ha enviat un missatge fort a favor d'una revisió completa del mercat europeu d'envasos i residus d'envasos. No hi pot haver una política efectiva de reciclatge o reutilització sense envasos segurs, per això la prohibició de productes químics nocius afegits intencionadament és una gran victòria per a la salut dels consumidors europeus. També hem assegurat que l'ambició mediambiental s'ajusta a la realitat industrial, amb un informe centrat en la innovació i que preveu una excepció per a les empreses amb menys de deu treballadors".

Propers passos

Està previst que el ple votarà el seu mandat de negociació durant la segona sessió plenària de novembre de 2023.

Fons

El 2018, els envasos van generar una facturació de 355 milions d'euros a la UE. També és un font de residus cada cop més gran, el total de la UE ha passat de 66 milions de tones el 2009 a 84 milions de tones el 2021. El 2021, cada europeu va generar 188.7 kg de residus d'envasos a l'any, una xifra que s'espera que augmenti fins als 209 kg el 2030 sense mesures addicionals.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències