Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Lluita contra el blanqueig de capitals: el Consell i el Parlament acorden crear una nova autoritat

COMPARTIR:

publicat

on

El Consell i el Parlament han arribat a un acord provisional sobre la creació d'una nova autoritat europea per a la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme (AMLA), la peça central del paquet de lluita contra el blanqueig de capitals, que té com a objectiu protegir els ciutadans de la UE i el sistema financer de la UE contra blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.

L'AMLA tindrà competències de supervisió directes i indirectes sobre les entitats obligades d'alt risc del sector financer. Aquest acord deixa de banda una decisió sobre la ubicació de la seu de l'agència, un assumpte que es continua discutint en una via a part.

Atesa la naturalesa transfronterera de la delinqüència financera, la nova autoritat augmentarà l'eficiència del marc de lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme (ALD/CFT), mitjançant la creació d'un mecanisme integrat amb els supervisors nacionals per garantir que les entitats obligades compleixin les Obligacions relacionades amb ALA/CFT en el sector financer. AMLA també tindrà un paper de suport pel que fa a sectors no financerscoordinar les unitats d'intel·ligència financera als estats membres.

A més de les facultats de supervisió i per garantir el compliment, en els casos d'incompliment greu, sistemàtic o reiterat dels requisits directament aplicables, l'Autoritat imposar sancions pecuniàries sobre les entitats obligades seleccionades.

Potestats de supervisió

L'acord provisional afegeix competències a l'AMLA supervisar directament determinats tipus d'entitats financeres i de crèdit, incloses proveïdors de serveis de cripto actius, si es consideren d'alt risc o operen a través de fronteres.

AMLA durà a terme a selecció d'entitats financeres i de crèdit que representen un risc elevat en diversos estats membres. Les entitats obligades seleccionades seran supervisades per equips de supervisió conjunts liderats per AMLA que, entre altres coses, realitzaran avaluacions i inspeccions. L'acord encarrega l'autoritat supervisar fins a 40 grups i entitats en el primer procés de selecció.

per entitats obligades no seleccionades, la supervisió ALD/CFT es mantindria principalment a nivell nacional.

anunci

Per al sector no financer, L'AMLA tindrà un paper de suport, realitzant revisions i investigant possibles incompliments en l'aplicació del marc ALD/CFT. L'AMLA tindrà el poder d'emetre recomanacions no vinculants. Els supervisors nacionals podran establir voluntàriament un col·legi per a una entitat no financera que opere a través de les fronteres si es considera necessari.

L'acord provisional amplia l'abast i el contingut de la base de dades de supervisió d'AMLA demanant a l'Autoritat que estableixi i mantingui actualitzat un base de dades central d'informació rellevant per al sistema de supervisió ALD/CFT.

Sancions financeres dirigides

L'Autoritat supervisarà que les entitats obligades seleccionades tinguin polítiques i procediments interns establerts per garantir l'aplicació de sancions financeres dirigides a la congelació i confiscació d'actius.

Governança

L'AMLA tindrà una junta general composta per representants dels supervisors i unitats d'intel·ligència financera de tots els estats membres, i una junta executiva, que seria l'òrgan de govern de l'AMLA, compost pel president de l'Autoritat i cinc membres independents a temps complet.

El Consell i el Parlament van eliminar el dret de veto de la Comissió sobre alguns dels poders del consell executiu, en particular els seus pressupostos.

Denúncia

L'acord provisional introdueix un mecanisme de denúncia reforçat. Pel que fa a les entitats obligades, AMLA només tractarà les denúncies provinents del sector financer. També podrà atendre els informes dels empleats de les autoritats nacionals.

Desacords

L'AMLA tindrà la facultat de resoldre els desacords amb efecte vinculant en el context dels col·legis del sector financer i, en qualsevol altre cas, a petició d'un supervisor financer.

Seient AMLA

Actualment, el Consell i el Parlament Europeu estan negociant els principis del procés de selecció de la seu de la nova autoritat. Un cop acordat el procés de selecció, es conclourà el procés de selecció de la plaça i s'introduirà la ubicació a la normativa.

Propers passos

El text de l'acord provisional s'acabarà ara i es presentarà als representants dels estats membres i al Parlament Europeu per a l'aprovació. Si s'aprova, el Consell i el Parlament hauran d'aprovar formalment els textos.

Les negociacions entre el Consell i el Parlament sobre el Reglament sobre els requisits de lluita contra el blanqueig de capitals per al sector privat i la directiva sobre els mecanismes de lluita contra el blanqueig de capitals encara estan en curs.

Fons

El 20 de juliol de 2021, la Comissió va presentar el seu paquet de propostes legislatives per reforçar les normes de la UE sobre la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme (ALD/CFT). Aquest paquet consta de:

  • un reglament que estableix una nova autoritat de la UE contra el blanqueig de capitals (AMLA) que tindrà competències per imposar sancions i sancions
  • un reglament que refusa el reglament sobre transferències de fons que té com a objectiu fer que les transferències de criptoactius siguin més transparents i totalment traçables
  • un reglament sobre els requisits de lluita contra el blanqueig de capitals per al sector privat
  • una directiva sobre mecanismes de lluita contra el blanqueig de capitals

El Consell i el Parlament van arribar a un acord provisional sobre el Reglament de transferències de fons el 29 de juny de 2022.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències