Connecteu-vos amb nosaltres

Agenda Europea sobre Migració

Combatre la migració irregular: una millor gestió de les fronteres de la UE  

COMPARTIR:

publicat

on

L'afluència de migrants i la seguretat de les fronteres exteriors és un repte per a Europa. Obteniu més informació sobre com el Parlament està abordant la situació, Societat.

Per contrarestar la migració irregular, la UE està reforçant els controls fronterers, millorant la gestió dels nouvinguts i fent més eficients els retorns dels migrants il·legals. També treballa per impulsar la migració laboral legal i tractar de manera més eficient les sol·licituds d'asil.

Llegiu més sobre la resposta de la UE a la migració.

Què és la migració irregular?

La migració irregular és el moviment de persones de països no comunitaris a través de les fronteres de la UE sense complir els requisits legals d'entrada, estada o residència en un o més països de la UE.

Nombre de passos il·legals de fronteres a Europa

L'any 2015 es va produir un augment significatiu del nombre de passos il·legals de fronteres a la UE. Segons dades de Frontex, l'agència fronterera de la UE, hi va haver més d'1.8 milions de passos fronterers il·legals, el nombre més alt mai registrat. Des de llavors, el nombre de passos fronterers il·legals ha disminuït considerablement.

L'any 2021, unes 140,000 persones van entrar il·legalment a la UE. La disminució es deu a diversos factors, com ara l'enfortiment de les mesures de control de fronteres de la UE, la cooperació entre països de la UE i la disminució del nombre de refugiats que fugen de zones de conflicte.

Descobriu-ne més xifres de migració a la UE.

Enfortir la gestió i la seguretat de les fronteres exteriors de la UE

La manca de controls a les fronteres interiors l’espai Schengen ha d'anar de la mà de mesures compensatòries per enfortir les fronteres exteriors. Els eurodiputats van subratllar la gravetat de la situació en a resolució aprovada l'abril de 2016.

Controls sistemàtics per a tots a les fronteres exteriors de la UE i Schengen

anunci

L'abril de 2017 es van introduir controls sistemàtics a les fronteres exteriors de la UE de tots els que entraven a la Unió, inclosos els ciutadans de la UE. L'octubre de 2017, el Parlament va donar suport a un sistema electrònic comú per accelerar els controls a les fronteres exteriors de l'espai Schengen i registrar totes les persones que no pertanyen a la UE. viatgers.

Etias: autorització per a viatgers no comunitaris exempts de visat


El Sistema Europeu d'Informació i Autorització de Viatge (Etias) és un programa electrònic d'exempció de visat que requerirà que els viatgers de països exempts de visat obtinguin un viatge electrònic. permís abans de viatjar a la UE. L'autorització tindrà una validesa de tres anys o fins que caduqui el passaport i permetrà múltiples entrades a l'espai Schengen per a estades de fins a 90 dies en un període de sis mesos. S'espera que ho sigui va posar en marxa a 2024.

Reforma dels procediments de control de fronteres de la UE per a migrants irregulars


L'abril de 2023, el Parlament va aprovar la seva posició sobre les revisions del procediment de fronteres exteriors per a la gestió dels migrants irregulars i ara començarà les negociacions amb el Consell. Els canvis tenen com a objectiu abordar millor les complexitats i els reptes de la gestió de la migració alhora que garanteixen que els drets i les necessitats dels migrants irregulars es respectin i es protegeixen.

Proposa la possibilitat d'un procediment més ràpid i simplificat per a les sol·licituds d'asil directament després de la selecció. Aquests s'han de completar en 12 setmanes, incloses les apel·lacions. En el cas d'un rebuig o desestimació d'una reclamació, el sol·licitant no s'ha de retornar en un termini de 12 setmanes.

Les noves normes també limitarien l'ús de la detenció. Mentre s'avalua una sol·licitud d'asil o s'està processant el procediment de retorn, el sol·licitant d'asil ha de ser acollit pel país de la UE. La detenció només s'ha d'utilitzar com a últim recurs.

Els països de la UE haurien d'establir mecanismes independents per al seguiment i l'avaluació de les condicions d'acollida i detenció, amb l'objectiu de garantir el respecte de les lleis de la UE i internacionals sobre els refugiats i els drets humans.

Control de migrants a la frontera de la UE


L'abril de 2023, el Parlament també va aprovar la seva posició per a una revisió del reglament de cribratge. Ara els eurodiputats estan preparats per iniciar negociacions amb els països de la UE. Les normes revisades sobre control s'aplicaran a les fronteres de la UE a les persones que no compleixin les condicions d'entrada d'un país de la UE i que sol·licitin protecció internacional en un pas fronterer. Inclouen identificació, empremtes dactilars, comprovacions de seguretat i avaluació preliminar de la salut i la vulnerabilitat.

El procediment de cribratge hauria de durar fins a cinc dies, o 10 en el cas d'una situació de crisi. Aleshores, les autoritats nacionals decidiran si concedir protecció internacional o iniciar el procediment de retorn.

Border Europea i l'Agència de guardacostes


El desembre de 2015, la Comissió Europea va presentar una proposta per establir un Border Europea i la Guàrdia Costanera amb l'objectiu de reforçar la gestió i la seguretat de les fronteres exteriors de la UE i donar suport als guàrdies de fronteres nacionals.

La nova agència, que es va posar en marxa l'octubre de 2016, va unir Frontex i les autoritats nacionals responsables de la gestió de les fronteres. Hi ha plans per donar a l'agència un cos permanent de 10,000 guàrdies fronterers per 2027.

Fons de gestió integrada de fronteres


En una resolució aprovada el juliol de 2021, El Parlament va aprovar el renovat Fons de gestió integrada de fronteres (IBMF) i va acordar destinar-hi 6.24 milions d'euros. El nou fons hauria d'ajudar a millorar les capacitats dels estats membres en la gestió de les fronteres exteriors, garantint alhora que es respectin els drets fonamentals. També contribuirà a una política de visats comuna i harmonitzada i introduirà mesures de protecció per a les persones vulnerables que arribin a Europa, en particular els nens no acompanyats.

El fons treballarà estretament amb el nou Fons de seguretat interna, centrat en la lluita contra el terrorisme, el crim organitzat i el cibercrim. El Fons de Seguretat Interior també va ser aprovat pel Parlament el juliol de 2021 amb un pressupost d'1.9 milions d'euros.

Controls a les fronteres interiors


Els països de la UE han restablert els controls fronterers a l'espai Schengen durant els darrers anys i aquests controls solen durar llargs períodes. Per tal de preservar la lliure circulació alhora que s'aborden les amenaces de seguretat genuïnes, la Comissió va presentar una proposta en 2021.

A l'octubre de 2023, El Parlament va acordar la seva posició i va votar a favor d'iniciar negociacions amb el Consell.

Com a alternativa als controls a les fronteres internes, les noves normes promouen la cooperació policial a les regions frontereres per abordar els moviments no autoritzats dins de l'espai Schengen. , Els ciutadans no comunitaris detinguts amb estatus irregular arriben sovint d'un altre país de la UE, de manera que si els dos països fan patrulles conjuntes, els migrants irregulars poden ser traslladats de nou al primer país de la UE. Els eurodiputats volen excloure diverses categories, inclosos els menors no acompanyats, d'aquests retorns.

Els eurodiputats també proposen criteris clars per imposar controls a les fronteres internes en resposta a amenaces greus. Es requereix una raó justificada, com ara una amenaça de terrorisme identificada i immediata, abans que es puguin introduir controls a les fronteres internes, i aquests controls tindrien un termini de fins a divuit mesos. Si l'amenaça persisteix, es podrien autoritzar més controls fronterers mitjançant una decisió del Consell.

La proposta també permet la reintroducció dels controls fronterers a diversos països durant un període de fins a dos anys quan la Comissió rebi notificacions sobre una amenaça especialment greu que afecta molts països simultàniament.

Retornar els migrants irregulars de manera més eficient

Document de viatge europeu per al retorn de migrants en situació irregular


El setembre de 2016, el Parlament va aprovar una proposta de la Comissió per a document de viatge estàndard de la UE per accelerar el retorn de nacionals de fora de la UE que es troben de manera irregular a la UE sense passaport o carnet d'identitat vàlids. El reglament és aplicable des de l'abril de 2017.

El sistema d'informació Schengen


El Sistema d'Informació de Schengen es va reforçar el novembre de 2018 per ajudar els països de la UE a retornar al seu país d'origen els nacionals de fora de la UE amb estada il·legal. Ara inclou:

  • alertes sobre decisions de retorn dels països de la UE
  • autoritats nacionals encarregades d'emetre decisions de retorn amb accés a les dades del Sistema d'Informació de Schengen
  • salvaguardes per protegir els drets fonamentals dels migrants

Directiva de retorn de la UE

El Directiva de retorn de la UE és la principal llei que estableix els procediments i criteris que han d'aplicar els països de la UE a l'hora de retornar persones de fora de la UE que s'han allotjat de manera irregular.

A partir de setembre de 2018, la UE ha estat treballant revisar la Directiva de retorn de la UE, amb l'objectiu de reduir la durada dels procediments de retorn, assegurar un millor vincle entre els procediments d'asil i de retorn i evitar la fugida.

Les noves disposicions tenen com a objectiu determinar el risc de fugida, que és el risc que un migrant intenti amagar-se lluny de les autoritats, mentre es pren una decisió sobre el seu estatus. Les normes modificades imposen obligacions als migrants de cooperar amb les autoritats. També exigeixen que els països de la UE creïn un sistema de gestió de retorns.


En un informe adoptat el desembre de 2020, Els eurodiputats van demanar una millor implementació de la Directiva de retorn de la UE, instant als països de la UE a respectar els drets fonamentals i les garanties procedimentals quan apliquen la legislació de la UE sobre retorns, així com a prioritzar els retorns voluntaris.

S'espera que els eurodiputats voten la seva posició sobre els canvis a la Directiva de retorn el desembre de 2023.

Obteniu més informació sobre el retorn dels migrants irregulars als seus països

Prevenir la immigració irregular abordant les causes arrels de la migració


Els conflictes, la persecució, la neteja ètnica, la pobresa extrema i els desastres naturals poden ser-ho tot causes arrels de la migració. El juliol de 2015, els eurodiputats van instar a la UE a adoptar una estratègia a llarg termini per ajudar a contrarestar aquests factors.

Per tal d'abordar les causes arrels de la migració, an esquema de la UE L'objectiu de mobilitzar 44 milions d'euros en inversió privada als països veïns i a l'Àfrica va ser recolzat pels eurodiputats el 6 de juliol de 2017.

La nova Agència de la UE d'Asil i Asil, Fons de Migració i Integració


El Agència Asil de la UE, Anteriorment conegut com l'Oficina Europea de Suport a l'Asil, s'encarrega de donar suport als països de la UE en la implementació del Sistema Europeu Comú d'Asil.

El Fons d'asil, migració i integració (AMIF) és un instrument financer que dóna suport als esforços de la UE per gestionar la migració.

El desembre de 2021, el Parlament va aprovar el pressupost del fons per al període 2021-2027, que va augmentar fins als 9.88 milions d'euros.

Acord migratori UE-Turquia


L'acord UE-Turquia es va signar el març de 2016 com a resposta a l'augment del nombre de migrants irregulars i refugiats que entren a la UE a través de Turquia després de la guerra civil a Síria. Ambdues parts van acordar millorar les condicions d'acollida dels refugiats a Turquia i obrir canals segurs i legals cap a Europa per als refugiats sirians.

En virtut de l'acord, Turquia va acceptar recuperar tots els migrants irregulars i refugiats que van arribar a Grècia des de Turquia després del 20 de març de 2016. A canvi, la UE va acceptar proporcionar assistència financera a Turquia per donar suport a l'acollida de refugiats a Turquia, així com per accelerar el procés d'adhesió de Turquia a la UE i oferir la liberalització de visats als ciutadans turcs que viatgen a la UE.

En una informe adoptat el 19 de maig de 2021, els eurodiputats van subratllar l'important paper de Turquia com a acollida de prop de quatre milions de refugiats, i van assenyalar que els reptes per abordar aquesta crisi han augmentat a causa de la pandèmia de la Covid-19. Van condemnar, però, l'ús de la pressió migratòria com a eina de palanca política després d'informes que les autoritats del país van animar els migrants i refugiats i els sol·licitants d'asil amb informació enganyosa a prendre la ruta terrestre cap a Europa a través de Grècia.

Més informació sobre la migració i la UE

Llegeix més sobre la resposta de la UE al repte dels migrants 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències