Els caps de govern de la UE-27 avalen el #BrexitDeal

| Octubre 17, 2019

Negociador cap de la UE - Michel Barnier, irlandès Taoiseach - Leo Varadkar, president del Consell Europeu - Donald Tusk, president de la Comissió Europea - Jean-Claude Juncker

El Consell Europeu va aprovar el nou acord sobre el Brexit. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va dir que semblava que l’acord s’acostava a la seva recta final, escriu Catalina Feore.

Tusk va explicar per què un tracte així ahir era impossible, s’havia fet possible avui. Al costat del taoiseach irlandès Leo Varadkar, va dir que Irlanda havia estat clau, la valoració positiva que va donar Taoiseach va fer que els companys de la UE també poguessin donar suport a l'acord.

En segon lloc, els líders es van assegurar que la Comissió Europea podria qualificar l'acord com a legalment operatiu. Un compromís important a la part britànica havia estat l’acord de fer controls personalitzats a la frontera marítima evitant la necessitat de controls a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord, garantint la integritat del mercat únic.

En una nota més personal, Tusk hi va afegir Què he se sentia tristesa. Va dir que, al seu cor, ell ho fariamaneres de restar. I espero que, si els britànics decidissin tornar algun dia, la porta estaria oberta.

Tusk va demanar al Parlament Europeu i al Consell que prenguin les mesures necessàries per garantir que l’acord pugui entrar en vigor el 1 de novembre 2019, per permetre una retirada ordenada. Haurà de ser aprovat pel Parlament britànic.

Britànic Primer ministre Boris Johnson També va celebrar una conferència de premsa després de l'anunci. Johnson va afirmar que era molt per al Regne Unit i va afegir que el Regne Unit recuperaria el control dels seus diners, les seves fronteres i les seves lleis. També va dir que el Regne Unit ara seria lliure de "fer" acords de lliure comerç arreu del món.

Johnson va dir que s'ha fet l'extracció, la creació de relacions entre el Regne Unit i els seus amics i socis de la UE podrien començar. Va dir que ho era molt confiat que el Parlament ho votaria dissabte.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va dir:

"Tenim un tracte. I aquest tracte significa que no es necessita cap tipus de prolongació.

Es tracta d’un acord just i equilibrat. És un testimoni del nostre compromís per trobar solucions.

Aporta seguretat quan el Brexit crea incertesa. Protegeix els drets dels nostres ciutadans i protegeix la pau i l’estabilitat a l’illa d’Irlanda. No hi haurà frontera a l’illa d’Irlanda. I el Mercat Únic estarà protegit.

Aquest tracte no és de nosaltres, l'acord és sobre les persones i la pau. "

Michel Barnier, negociador en cap de la UE, també es va fer ressò dient que la seva principal preocupació era tot el procés de pau a Irlanda del Nord.

L’irlandès taoiseach Leo Varadkar va dir que havia fet dues observacions. Va felicitar la UE per la seva unitat i va dir que demostra que Europa pot assolir els seus objectius quan està unida. També va dir que havia apreciat la solidaritat d'altres estats de la UE. Va dir que el nou protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord presentava una solució única, que cobria les necessitats úniques de la història i la geografia d’Irlanda del Nord.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Brexit, EU, EU, Comissió Europea, sense categoria

Els comentaris estan tancats.