Connecteu-vos amb nosaltres

Conflictes

prova d'esforç de gas: La cooperació és clau per fer front a la interrupció del subministrament

COMPARTIR:

publicat

on

gasoducte_36681414Què passarà si el subministrament de gas rus s'interromp aquest hivern? Les llars i les empreses tindran l'energia que necessiten? Què poden fer la UE i els estats membres? L'informe de la Comissió sobre la resiliència del sistema gasista europeu emès avui dóna respostes: Es continuarà lliurant més gas a les llars i les empreses, si els estats membres cooperen i permeten que les forces del mercat funcionin el màxim de temps possible. La intervenció del govern s'ha de preparar acuradament a nivell regional i només s'hauria de posar en marxa, si cal. L'informe inclou recomanacions concretes a curt termini per als estats membres i països veïns més vulnerables.

El vicepresident de la Comissió Europea, responsable d'energia, Günther H. Oettinger va dir: "Aquest informe demostra que no estem esperant, sinó que fem tot el que podem fer per estar preparats. Per primera vegada, tenim una imatge completa dels riscos i les possibles solucions. Si treballem junts, ens mostrem solidaris i implementem les recomanacions d'aquest informe, cap llar de la UE haurà de quedar fora del fred aquest hivern".

La disputa del gas rus-ucraïnesa torna a posar en perill el subministrament de gas a la UE, com el 2009. Amb l'arribada de l'hivern, la Comissió volia tenir una imatge clara d'on sorgirien les mancances més grans i com es podrien mitigar.

L'informe publicat avui presenta els resultats d'un exercici de modelització realitzat per 38 països europeus, inclosos els estats membres de la UE i els països veïns. Analitza diferents escenaris, en particular l'aturada completa de les importacions de gas rus a la UE durant un període de sis mesos.

La cooperació ajuda a pal·liar la situació

Una interrupció prolongada del subministrament tindria un impacte substancial a la UE, els Estats membres de l'Est i els països de la Comunitat de l'Energia seran els més afectats. Finlàndia, Estònia, l'Antiga República Iugoslava de Macedònia (ARYM), Bòsnia i Hercegovina i Sèrbia perdrien almenys el 60 per cent del gas que necessiten. Això vol dir que fins i tot les llars privades podrien quedar fora del fred. Si els països treballen junts, en comptes d'adoptar mesures purament nacionals, es tallaran menys consumidors del gas. En aquest escenari, cap llar de la UE s'hauria de veure afectada.

Permetre que el mercat funcioni el màxim temps possible

anunci

Els informes nacionals mostren que els països de la UE i els països veïns preveuen una àmplia gamma de mesures per mitigar els impactes d'una interrupció del subministrament, des de la diversificació del subministrament fins a l'ús de reserves i existències estratègiques fins a reduir la demanda i canviar els combustibles sempre que sigui possible. Tanmateix, en general aquests plans sovint es limiten massa al mercat nacional i recorren massa ràpidament a mesures intervencionistes. A enfocament basat en el mercat hauria de ser el principi rector, amb mesures que no siguin de mercat (és a dir, l'alliberament d'estocs estratègics, el canvi forçat de combustibles i la reducció de la demanda) només s'aplicaran quan el mercat falla. En un mercat en funcionament, els senyals de preus atrauran nous lliuraments de gas, principalment GNL, i limitaran la demanda; l'ús comercial de l'emmagatzematge ajudarà a garantir l'equilibri demanda-oferta. L'Informe conté recomanacions concretes sobre mesures a curt termini per als estats membres més vulnerables i els països veïns.

Metodologia

L'informe consisteix en una anàlisi agregada dels resultats proporcionats pels estats membres i els països de la Comunitat de l'Energia1, així com Geòrgia, Turquia, Noruega i Suïssa. Inclou una anàlisi d'impacte realitzada per la Xarxa Europea d'Operadors de Sistemes de Transport (ENTSOG) en col·laboració amb l'Agència Internacional de l'Energia (IEA) i els països socis del G-7 (EUA, Canadà, Japó). El paquet també inclou tres anàlisis de grups focals (sud-est d'Europa, Bàltics i Finlàndia i la Comunitat de l'Energia) i un informe sobre la cooperació amb el G7 i altres països socis. Finalment, inclou un informe sobre el Reglament de seguretat del subministrament de gas (994/2010).

Fons

L'informe de prova d'estrès és la primera acció concreta sobre mesures de seguretat energètica a curt termini, que segueix l'adopció per part de la Comissió Europea del Estratègia europea de seguretat energètica, el passat 28 de maig. Les recomanacions concretes de l'informe acompanyaran the mesures previstes per l'Estratègia per millorar la seguretat de subministrament de la UE: completar el mercat interior de l'energia, augmentar l'eficiència energètica, diversificar les fonts de subministrament externes i explotar les fonts autòctones (fòssils i no fòssils).

Avui en dia, les importacions de la UE 53% de l'energia que consumeix. La dependència energètica es relaciona amb el cru (gairebé el 90%), el gas natural (66%) i, en menor mesura, els combustibles sòlids (42%) i el combustible nuclear (40%). Al voltant de la meitat del consum d'energia primària de la UE (48%) s'utilitza per a la calefacció d'espais i aigua.

Més informació

MEMO / 14 / 593
Cobertura EN DIRECTE a Europa per satèl·lit (EbS)
Informe de prova d'estrès

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències