Connecteu-vos amb nosaltres

Conflictes

Declaració del vicepresident Maroš Šefčovič sobre la Unió de l'Energia a la sessió plenària del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

COMPARTIR:

publicat

on

Maros_sefcovic_1President MALOSSE, distingits membres del Comitè Econòmic i Social Europeu,

És un plaer estar aquí. Entenc que mantindreu debats molt interessants amb alguns dels meus companys del Col·legi al llarg d’aquesta sessió plenària de dos dies; i estic molt content d’estar entre ells. De fet, he estat esperant un temps per venir a intercanviar opinions amb vosaltres, sobretot des de l’adopció de la Unió de l’Energia a finals de febrer, de manera que l’intercanvi d’avui és molt oportú.

Crec que tots en aquesta sala està familiaritzat amb el concepte bàsic de la Unió Energia: Per tal de proporcionar als europeus amb una energia segura, competitiva i sostenible, hi ha una sèrie d'accions que hem de prendre. Es componen de:

 • assegurar el nostre subministrament a través de la solidaritat i la confiança;
 • un mercat europeu de l'energia plenament integrat;
 • posant primer l'eficiència energètica;
 • Descarbonitzar la nostra economia;
 • i mantenir-se per davant de la corba mitjançant la inversió en la recerca, la innovació i la competitivitat.

Aquesta és la visió que es va traduir en una estratègia concreta en un gran exercici de treball en equip. L'estratègia va ser concebuda abans de res per un excel·lent equip de comissaris. Però les contribucions i idees van venir de tot l'espectre de les parts interessades en tots els nivells. Vaig a parlar en uns moments en la forma en què la intenció de continuar aquest diàleg crucial en els pròxims mesos.

Senyores i senyors, la Unió de l'Energia és una estratègia de "triple victòria" perquè beneficiarà els nostres ciutadans, la nostra economia i el nostre entorn. Els tres van de la mà per fer d’Europa un lloc per viure millor. Permeteu-me que expliqui l'impacte de la Unió de l'Energia en cadascun d'aquests tres pilars principals de la nostra societat.

 Ciutadans

En la seva essència, la Unió de l'Energia capacita els ciutadans.

anunci

En primer lloc, estem abordant el fet que els consumidors domèstics tenen molt poca elecció dels seus proveïdors d'energia i molt poc control sobre els seus costos d'energia. Un inacceptablement alt percentatge de les llars europees no es pot permetre el luxe de pagar les seves factures d'energia. Una de les solucions és una estructura de mercat que és més competitiu.

Això significa assegurar que l'energia pot fluir lliurement a través de les nostres fronteres perquè els consumidors tinguin accés a més proveïdors i puguin triar el millor servei i preu. Per arribar-hi, caldrà eliminar els obstacles per al flux d'energia transfronterer com ara la falta d'infraestructura o regulació que és inconsistent o inestable. Les iniciatives recents per accelerar la integració del mercat de la Península Ibèrica i els mercats de gas de l'Europa central i sud-oriental són passos importants en aquesta direcció.

Però no ens aturem aquí. Els ciutadans ja no són consumidors passius. S’estan convertint en “prosumidors”: consumidors que també poden produir energia i subministrar-la a les xarxes energètiques. Això permetrà als individus generar ingressos per la seva producció d'energia privada, però el que és més important encara; per beneficiar-se de preus més baixos de l’energia produïda per altres. Amb les xarxes intel·ligents instal·lades, un dia assolellat a Lisboa hauria de baixar els preus de l’energia a Madrid; i un dia de vent a Budapest hauria de baixar els preus de l'energia a Viena. Pot ser que trigui, però ja estem veient importants avenços en aquest camp.

A mitjans d'any presentarem les nostres primeres idees sobre un nou disseny del mercat de l'electricitat amb la finalitat de:

 • Integrar millor les renovables a la xarxa;
 • Assegurar que les intervencions nacionals no distorsionin el mercat;
 • i augmentar la competitivitat amb l'objectiu de reduir els preus.

Això serà seguit per propostes legislatives en 2016.

Ja estem oferir als ciutadans informació sobre l'eficiència energètica dels seus electrodomèstics - però ens agradaria fer-ho millor. Per tant, anem a revisar la directiva sobre etiquetatge energètic, així com altres lleis en matèria d'eficiència dels edificis i el transport.

Finalment, amb el mandat vicepresident Katainen i jo recentment va rebre del president Juncker, i amb un grup de comissaris en el nostre grup de treball, estem elaborant una estratègia sobre les ciutats intel·ligents. Aquesta estratègia s'ha d'assegurar que les regions urbanes, on la gran majoria dels europeus viuen, fan un ús intel·ligent de les últimes innovacions per fer les nostres ciutats més resistent i sostenible.

Indústria

Quan es tracta de l’impacte de la Unió de l’Energia en les nostres indústries, primer ens fixem en el sector europeu de les energies renovables. Actualment, aquesta indústria té una facturació anual combinada de 129 milions d’euros i dóna feina a més d’un milió de persones. Les empreses de la UE tenen una quota del 1% de totes les patents de tecnologies renovables. Per tant, el repte és mantenir el paper principal d’Europa en la inversió mundial en energies renovables.

La setmana passada em vaig reunir a Hannover amb el primer ministre de l’Índia, que té moltes ganes de proporcionar energia renovable a uns 300 milions de ciutadans que actualment no tenen un accés adequat a l’electricitat. Va venir a Europa per veure on l’Índia pot cooperar amb empreses europees. Per tant, el potencial per a la nostra indústria és enorme. I aquest és només un exemple ...

Però la transició energètica no només tracta del sector energètic; el canvi que estem provocant beneficiarà totes les indústries. Com ja sabeu, els preus actuals del gas a l'engròs són encara més del doble que els Estats Units. Això redueix la competitivitat de les nostres indústries, especialment les que consumeixen molta energia. I, com si no n’hi hagués prou amb pagar preus més alts, també depenem molt de pocs proveïdors dominants, cosa que ens fa vulnerables a les interrupcions i distorsions de preus.

En aquest sentit, suposo que tots heu escoltat l'anunci del comissari Vestager, fa un parell d'hores, sobre la declaració d'objeccions de la Comissió contra Gazprom.

La solució que estem posant en el seu lloc és la diversificació de les nostres fonts d'energia; això vol dir que la diversificació que vam comprar la nostra energia a partir que les matèries primeres que utilitzem per produir la nostra energia i les tecnologies que posem al seu lloc. Quan es tracta de gasos, ho farem

 • desenvolupar una estratègia a escala comunitària per al GNL i emmagatzematge;
 • establir acords de col·laboració amb els proveïdors addicionals;
 • i construir la infraestructura per portar el gas dels proveïdors.

Un exemple que és el corredor meridional de gas, que és un projecte estratègic per portar el gas des d'Àsia Central.

De fet, la reducció dels costos de l'energia de les nostres indústries crearà un cercle virtuós. A l'gastar menys diners en els seus costos d'energia, les empreses europees siguin més competitives en el mercat global i seran capaços d'invertir més en la seva investigació i la innovació. Això permetrà que s'adaptin als nous sectors emergents i crear noves solucions innovadores per a la transició energètica i econòmica. Això, al seu torn, una altra vegada reduirà els preus de l'energia pel que el cicle continua!

Aquesta Comissió donarà suport aquest cicle en diversos punts. Per exemple, els fons de recerca d'energia ja s'ha duplicat en Horitzó 2020 i ara proposarà un Pla estratègic de tecnologies energètiques van passar a concentrar-se en les zones amb més potencial.

Mediambient

El tercer guanyador m'agradaria parlar és del nostre entorn. Dames i cavallers, la història ens jutjarà pel que vam aconseguir fer sobre l'escalfament global. No només nosaltres, els prenedors de decisions a la UE, sinó a tota la nostra generació. Aquesta és la nostra última oportunitat per aturar el canvi climàtic!

Per això, la Comissió va acollir amb satisfacció els compromisos concrets dels líders europeus per lluitar contra el canvi climàtic. Com recordeu, l'octubre passat el Consell Europeu va aprovar els objectius vinculants de la UE per al 2030:

 • per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle almenys 40%;
 • augmentar la quota d'energia renovable a almenys 27%;
 • i millorar l'eficiència energètica com a mínim 27%.

Ara estem traduint aquests objectius en la legislació concreta, com la revisió del Sistema de Comerç d'Emissions (ETS), de l'eficiència energètica i les Directives d'energia renovables.

Això mostra que aquesta Comissió no només es refereix als resultats que veurà durant el seu mandat actual; es busca a solucions a llarg termini per al nostre futur previsible. En el curt termini, els nostres ambiciosos objectius que ens posen en condicions de demanar als nostres socis globals per ser almenys tan audaços en els seus objectius. Això és fonamental per a la nostra preparació a la conferència COP21 a París a finals d'any. Desitjo de cor que la comunitat internacional va arribar a un acord viable durant aquesta conferència i m'asseguraré d'Europa reprèn el seu paper com a líder mundial en aquest crucial cimera.

Governança

Durant els últims dos mesos, he presentat l'Estratègia de la Unió Energia en nombroses ocasions a tot Europa. Així que ara les reaccions van ser un gran suport. Venien de les Parlament Europeu, els líders europeus nacionals, les principals indústries i organitzacions de la societat civil. Fins i tot fora d'Europa, hi ha grans expectatives del que la Unió L'energia pot lliurar al món.

Sé que està molt interessat en el sistema de govern i crec que té raó. Aquest és un element clau en la presa de les polítiques implementades i segur que són que les idees es converteixin en realitat. Per això, la Comissió està analitzant l'impacte de la Unió d'energia en cada Estat membre, la identificació d'oportunitats particulars i obstacles.

En les properes setmanes vaig a llançar la meva Unió Energy Tour on vaig a discutir els nostres resultats amb els governs nacionals, les indústries, organitzacions de la societat civil i els ciutadans. En aquest intercanvi, vaig a escoltar amb atenció com els nostres resultats reflecteixen amb ells.

A finals d'aquest any, la Comissió presentarà el primer "Estat de la Unió de l'Energia", que analitzarà les mancances restants a cadascun dels estats membres i a tota la UE per fer realitat la Unió de l'Energia. Això ens permetrà prescriure solucions concretes de la manera més constructiva i transparent.

De fet, la transparència és l'element clau de tot el procés que acabo de descriure; M'asseguraré que mantenim els canals de comunicació oberts perquè les parts interessades siguin escoltades i que la política és coherent en tots els nivells; Europeu, nacional, regional i municipal.

Per tant, acojo amb beneplàcit els vostres articles d'opinió explicatius sobre la Unió de l'Energia: la que adoptarà demà i els que es preveuen per a l'estiu. Aquests donaran una aportació important a aquest debat. Fins ara, pel que he vist en les vostres opinions explicatives, crec que el vostre pensament està molt alineat amb l'estratègia de l'Energia i espero que puguem treballar més en aquesta base durant els propers anys.

Moltes gràcies!

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències