Connecteu-vos amb nosaltres

minerals de conflicte

minerals de conflicte: Prevenció de grups militars del finançament de les seves activitats

COMPARTIR:

publicat

on

20150413PHT41617_originalEl comerç de recursos minerals es pot utilitzar per finançar grups militars en zones de conflicte. © BELGA_AFP_L.Healing
Els grups militars en àrees de conflicte com a la República Democràtica del Congo sovint utilitzen la venda de minerals que es troben al seu territori per finançar les seves activitats. Una nova proposta de la UE té per objectiu posar fi a això mitjançant la creació d’un sistema d’autocertificació de la UE per animar els importadors, fundidors i refinadors a proveir els seus minerals de manera responsable. Els diputats europeus debatran els plans el dimarts de maig i els votaran el dia següent.

En un esforç per evitar que l'extracció de minerals alimenti els conflictes, l'ONU i l'OCDE han desenvolupat directrius per a les empreses que provenen de minerals de zones en conflicte. Els Estats Units ja han introduït requisits jurídicament obligatoris per a les empreses, que fins ara només se centren en les zones al voltant dels Grans Llacs africans. La Comissió Europea ha presentat una proposta per limitar la importació dels anomenats minerals de conflicte. Es tracta de minerals com l’estany, el tàntal, el tungstè i l’or que provenen de països i regions marcats per conflictes armats o que estan en risc de conflicte. La iniciativa intenta establir un sistema voluntari a la UE per als importadors, fonedors i refinadors que utilitzen aquests minerals. Ara correspon al Parlament Europeu examinar la proposta i modificar-la, aprovar-la o rebutjar-la si cal. Membre del PPE romanès Iuliu Winkler, que és responsable de dirigir la legislació a través del Parlament, va dir: "El meu objectiu és elaborar una regulació eficient, equilibrada i viable, capaç de frenar els beneficis del comerç de minerals utilitzats per finançar els conflictes armats mentre promou l’aprovisionament responsable dels afectats pels conflictes àrees ”.

La Comissió proposa un sistema voluntari més que obligatori. Winkler, que també és el vicepresident del comitè de comerç internacional, va dir que no es tractava de si el voluntari o l'obligatori funcionarien millor: "El veritable repte és l'elaboració d'una regulació eficient i viable". El Parlament està dividit sobre si un possible esquema de certificació obligatori s’hauria d’aplicar a tothom de la cadena de subministrament.

Si s’aprovés, el reglament donaria als importadors de la UE l’oportunitat d’aprofundir en els esforços en curs per garantir cadenes de subministrament netes quan comercien legítimament amb operadors de països afectats pel conflicte. Segons la proposta original de la Comissió, es publicaria una llista anual de foses i refinadores responsables a la UE per augmentar la rendició de comptes pública, augmentar la transparència de la cadena de subministrament i facilitar l’aprovisionament responsable de minerals. No obstant això, l'informe del Parlament demana una certificació obligatòria de fosa / refinadora. Amb més de 400 importadors d’aquests minerals i metalls, la UE es troba entre els mercats més grans d’estany, tàntal, tungstè i or.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències