Connecteu-vos amb nosaltres

EU

TTIP i ONU Tractat: Unió Europea ha de defensar els drets humans

COMPARTIR:

publicat

on

CJO5VBYWoAAhrAbJerome Chaplier, coordinador, Coalició Europea per a la Justícia Corporativa, Paul de Clerk, coordinador, Programa de justícia econòmica Amics de la Terra Europa i Karim Lahidji, president de la Federació Internacional de Drets Humans

Les violacions dels drets humans per part de les empreses succeeixen diàriament i, sovint, queden impunes. La setmana passada es van dur a terme discussions a les Nacions Unides a Ginebra per introduir la regulació internacional que responsabilitzava les empreses dels danys que causaven i proporcionar accés a la justícia a les comunitats afectades. Mentre que la UE va optar per no participar en aquests debats, no obstant això, participa en una altra ronda de negociacions TTIP aquesta setmana. Ens queda preguntar qui té la UE realment per davant, els seus ciutadans o els seus beneficis empresarials?

Malgrat l’oposició pública –una petició en línia contra el TTIP fins ara ha recaptat més de 2.3 milions de firmes–, la desena ronda de negociacions sobre la controvertida Associació Transatlàntica de Comerç i Inversions, més coneguda com a TTIP, va començar aquest dilluns a Brussel·les. La Comissió de la UE treballa amb entusiasme amb els representants dels EUA i els grups d’interès corporatius en la creació d’un acord que beneficiarà els inversors estrangers i els oferirà la millor protecció possible, drets i recursos aplicables. Això contrasta amb el compromís interromput de la delegació de la UE durant les discussions de la setmana passada a les Nacions Unides sobre un instrument internacional per regular el comportament corporatiu i ajudar a les víctimes d’abusos corporatius a buscar compensació si es vulneren els seus drets.

De fet, la primera sessió del Grup de Treball Intergovernamental de les Nacions Unides cap a un Tractat vinculant de les empreses transnacionals (empreses transnacionals) i altres empreses relacionades amb els drets humans, que va tenir lloc el mes de juliol de 6-10 a Ginebra, va començar amb una objecció europea a la programa de treball. La UE i pocs estats membres presents a la sala van demanar una interpretació àmplia del mandat del Tractat per incloure totes les empreses en les negociacions i no només les transnacionals. Quan, un dia després, la seva proposta encara no trobava suport entre altres Estats, el bloc de la UE va optar per retirar-se de les discussions.

La qüestió de l’ampliació de l’àmbit afirmada per la UE és recolzada tant per organitzacions de la societat civil com per experts en drets humans. És innegable que, tot i abordar els reptes específics de les activitats empresarials transfrontereres, per evitar la creació de llacunes, el futur Tractat ha de tenir en compte les complexitats empresarials i, per tant, abastar totes les empreses, no només les transnacionals.

La situació és que, en lloc de plantejar els seus arguments de manera constructiva en una sessió dedicada, la UE va decidir introduir-los com a condicions preliminars abans de l'inici de les discussions. Això va provocar un previsible retard en els procediments i la UE va ser utilitzada posteriorment per sortir de les discussions. Si mirem enrere, és difícil no preguntar-se si l'actitud de la UE de "prendre-la o deixar-la" era, de fet, un fet polític, o un pla per descarrilar les negociacions i crear una estratègia de sortida.

L’adopció d’una política de "cadira buida" a Ginebra en comptes d’implicar-se en un debat productiu, al costat del fort impuls transnstitucional per al TTIP recolzat per la Comissió, dibuixa una imatge severa d’una Europa que posseeix l'interès empresarial davant dels drets humans i les empreses abans gent.

anunci

Estem en un punt d'inflexió i el futur de la població europea i mundial depèn de posar fi a les pràctiques comercials irresponsables i sense escrúpols i garantir l'accés a la justícia a nivell nacional, regional i internacional. El procés de fer complir els drets humans a nivell mundial ha de convertir-se en una prioritat per a la UE i els estats membres. Això només es pot aconseguir mitjançant el desenvolupament d’una regulació integral que estableixi normes clares i mecanismes efectius de rendició de comptes que facin abusos d’una empresa comercialment arriscada i costosa.

La UE ha de separar-se dels estats com els Estats Units, el Canadà o Austràlia i demostrar que no només pretén ser un defensor dels drets humans, sinó que, a la llar ia l'estranger, n'és un. Durant les converses de Ginebra es va arribar a un consens sobre la necessitat d’un instrument vinculant entre molts estats participants, experts i la societat civil. Totes les parts van acordar que el desenvolupament de la regulació transnacional és essencial per fer front a les deficiències legislatives que han deixat les víctimes desarmades en la seva lluita per la justícia. També seria un pas obligatori per reequilibrar el poder entre els estats amfitrions i els inversors estrangers, i assegurar-se que els drets de les persones arribin a acords transnacionals i guanys financers privats. La UE ha de participar de manera constructiva i de bona fe en el procés del Tractat per oferir un avanç històric per als drets humans i acabar amb la impunitat corporativa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències