Connecteu-vos amb nosaltres

minerals de conflicte

#ConflictMinerals: Acord té com a objectiu trencar el cercle viciós entre el comerç de minerals i els conflictes

COMPARTIR:

publicat

on

160616ConflictMinerals3La UE ha arribat a un acord polític sobre una regulació destinada a excloure els "minerals de conflicte" del mercat de la UE. L'extracció i el comerç de minerals s'han relacionat amb conflictes i violacions dels drets humans a tot el món, especialment a la regió oriental de la República Democràtica del Congo (RDC). La UE és una destinació important per als "minerals de conflicte".

Els minerals de conflicte es refereixen als minerals i metalls que contenen els elements anomenats 3TG (estany, tàntal, tungstè i or) que s'utilitzen en productes quotidians, com ara telèfons mòbils, ordinadors portàtils, cotxes i joies.

La ministra de Comerç Exterior i Cooperació al Desenvolupament dels Països Baixos, parlant en nom del Consell de la Unió Europea, Lilianne Ploumen, va dir: "La UE està compromesa a evitar que el comerç internacional de minerals financi senyors de la guerra, criminals i violadors dels drets humans".

La iniciativa es basa en la "Guia de diligència deguda per a l'aprovisionament responsable de minerals" de l'OCDE. La comissària de comerç, Cecilia Malmström, va dir: "Aquesta entesa política sobre els minerals de conflicte ajudarà el comerç a treballar per la pau i la prosperitat, a les comunitats i zones de tot el món afectades pel conflicte armat".

La iniciativa també ha estat benvinguda per la portaveu d'S&D sobre minerals de conflicte, la eurodiputada Marie Arena, que va assenyalar que a l'inici de la negociació la Comissió i el Consell van rebutjar completament la idea de qualsevol compliment obligatori. Arena va dir: "Només sota la pressió del Parlament, liderat per S&D, vam fer un avenç i ara les empreses estaran obligades a analitzar el risc potencial en l'origen dels minerals amb què comercian".

Arena va continuar dient que, tot i que el Parlament havia aconseguit introduir requisits obligatoris de diligència deguda i divulgació per a les empreses des de la mina fins a la fosa, li agradaria haver vist més accions més avall en la cadena de subministrament: "Volíem anar més enllà i Aquest acord no és només una façana. Hem insistit amb força en una clàusula de revisió per tal d'incloure les empreses que fabriquen components i comercialitzen el producte final (l'anomenat downstream). Per començar, la Comissió Europea establirà un sistema per a aquestes empreses, però s'establirà una legislació més forta si aquest sistema voluntari no funciona. La nostra lluita continua, però s'ha fet un pas crucial per trencar el cercle viciós".

1606163TGTradeConflictMineralsXina

anunci

La gran majoria dels metalls i minerals importats a la UE quedaran coberts, alhora que eximiran els importadors de petit volum d'aquestes obligacions.

L'ONG, Global Witness, celebra el que consideren un primer pas en la direcció correcta, però diuen que la regulació finalment no compleix l'objectiu previst i que els responsables polítics de la UE han cedit a les demandes de les grans empreses eximint la gran majoria de Empreses de la UE que comercialitzen minerals per llei.

Iverna McGowan, cap de l'Oficina d'Institucions Europees d'Amnistia Internacional, va dir: “La decisió d'avui deixa les empreses que importen minerals en els seus productes completament fora de joc. És un intent a mitges d'abordar el comerç de minerals de conflicte que només obligarà a les empreses que importen les matèries primeres a controls bàsics que els inversors i consumidors de la UE encara no tindran cap certesa que les empreses amb qui tracten es comporten de manera responsable".

Maria van der Heide d'ActionAid, va dir: "Aquesta llei només pot ser un primer pas. S'ha d'implementar amb rapidesa perquè aviat es pugui estendre a les empreses que importen aquests minerals com a part dels productes manufacturats. Les comunitats de zones afectades per conflictes i d'alt risc només podran beneficiar-se de la seva riquesa en recursos i alliberar-se del cicle de violència relacionat amb el comerç de minerals de conflicte si les empreses de tota la cadena de subministrament segueixen pràctiques d'aprovisionament responsable".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències