Connecteu-vos amb nosaltres

Afganistan

Restablir la pau a l'Afganistan: és el federalisme la resposta?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

És probable que la temporada d'hivern agreugi la coacció dels residents a l'Afganistan més que mai. És probable que l'escassetat de medicaments, aliments i productes bàsics faci estralls. Si bé el programa d'Assistència i Col·locació Afganesa ("APA") del govern nord-americà dels Estats Units ha intentat evacuar un nombre limitat d'afganesos, hi ha centenars de milers d'afganesos que volen sortir de l'Afganistan. L'APA és un paquet de crisi fet per donar suport a un nombre limitat de refugiats afganesos. Molts països han iniciat programes similars per a un nombre reduït d'evacuats, ja que els serveis de passaports/documents de viatge a l'Afganistan es van suspendre durant molt de temps. No és possible fer ús d'aquests programes en absència de passaport/documents de viatge. A més, sembla que hi ha molt pocs vols que entren i surten de l'Afganistan, escriuen el professor Dheeraj Sharma, director, IIM Rohtak i Nargis Nehan, antic ministre del govern d'Aganistan.

Així mateix, a causa de les complexitats associades a aquests programes, el nombre de refugiats admesos als països d'Europa occidental i Amèrica del Nord ha estat mínim en els últims mesos. Per tant, la crisi real és de les persones que viuen i seguiran vivint a l'Afganistan. Tenint en compte la crisi humanitària, l'Índia ha enviat recentment alguns medicaments que salvaven vides a l'Afganistan. No obstant això, la majoria dels països es troben en un dilema sobre si l'ajuda arribaria als residents necessitats i que pateixen o simplement donaria suport al règim tirànic. Tenint en compte la complexitat cada cop més gran i els retards perpetuats, quin és el camí a seguir perquè la governació de l'Afganistan accepti i proporcioni ajuda exterior?

La setmana passada, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, encapçalat per l'Índia, va decidir fer una exempció de les sancions imposades en virtut de les resolucions 2255 (2015) i 1988 (2011) per a l'assistència humanitària i les activitats de socors que són essencials per al manteniment de les necessitats humanes bàsiques. sobre els talibans. Tanmateix, els conflictes domèstics poden continuar impedint que molts necessitats aprofitin l'esforç de socors. En conseqüència, una estructura de govern inclusiva amb una representació adequada de tots els segments de la societat afganesa pot ser necessària per a les Nacions Unides i els organismes autoritzats per les Nacions Unides per distribuir el material de socors. A més, aquesta estructura de govern inclusiva és necessària per a qualsevol tipus de pau i estabilitat a l'Afganistan.

Recentment, hi ha hagut suggeriments per a la invocació de la Loya Jirga. Loya Jiga (gran consell) és un organisme que típicament constitueix entre 3,000 i 5,000 tribus i líders polítics. En el passat, totes les Jirgas tribals van ser convidades per a un tema nacional més gran. A la història de l'Afganistan, la primera Loya Jirga (grans consells de diverses Jirga) es va celebrar sota la direcció de Mirwais Khan Hotaki per tenir una lluita unida contra el domini safàvida per a la protecció dels drets tribals. No obstant això, en les dues últimes dècades, la Jirga nacional es va fer una mica més inclusiva amb alguns representants de la societat civil, mitjans de comunicació, governamentals, parlaments, consells provincials, joves, àmbit acadèmic, sector privat i dones a la delegació per garantir el suport de tots els segments de la societat per les qüestions nacionals. Tanmateix, la gent va començar a presenciar que el govern central estava emprant la Loya Jirga per aconseguir concurrència i legitimitat per a les seves pròpies agendes polítiques. Els presidents estaven nomenant un comitè organitzador de membres de confiança i lleials per acollir i celebrar les Loya Jirgas. Per tant, encara que moltes persones a les zones rurals continuen acceptant les Jirgas com a mitjà del Mecanisme de Justícia Informal a causa del fàcil accés i la ràpida presa de decisions, però la seva utilització per a una decisió nacional en aquest moment crític és un repte. Molts experts pensen que en els últims 20 anys perquè l'òrgan organitzador només convidaria en gran part funcionaris del govern i representants progovernamentals a Loya Jirga a avalar l'agenda del govern.

Mentre que els partidaris de la Loya Jirga afirmen que pot aportar legitimitat als talibans per formar un govern centralitzat que sigui reconegut per la comunitat internacional per rebre ajuda financera i respondre a les crisis actuals. Els opositors a la Loya Jirga objecten que aquesta Loya Jirga segelli les decisions dels talibans, ja que té una acceptació molt limitada en determinats sectors de la societat afganesa. A més, afirmen que la governança centralitzada ha estat l'arrel dels problemes a l'Afganistan. L'esmentada afirmació està recolzada pel fet que els governs afganesos van operar amb el suport de la Loya Jirga durant els darrers vint anys, però els grups pobres i marginats de totes les ètnies no es van poder beneficiar dels milers de milions de dòlars abocats a l'Afganistan. Mentre el govern central rebia tots els diners de l'ajuda i en gastava la major part a Kabul i altres centres de les ciutats, les províncies pobres van quedar cultivant rosella i unint-se als talibans i l'ISIS per a la seva supervivència.

Les quatre dècades de conflicte han creat capes de divisions entre els afganesos fent que totes les ètnies, especialment les pobres i rurals, siguin víctimes de la injustícia i la impunitat. L'Afganistan necessita una estructura de govern que pugui crear un entorn propici perquè els afganesos coexisteixin. L'estructura de govern s'hauria de construir per respondre a les necessitats de la gent que podria servir a tots els afganesos, especialment als districtes rurals i pobles on viu el 70% de la població. L'ordre polític hauria d'assegurar la representació no només de les elits de Kabul de totes les ètnies, sinó també la participació de les províncies, districtes i pobles.

En conseqüència, l'única manera possible d'assegurar que l'ajuda es distribueixi de manera equitativa i justa és instituir un federalisme fluix a l'Afganistan. En altres paraules, la comunitat internacional pot oferir ajuda i esforços de socors tenint en compte aquesta estructura federal de l'Afganistan. En aquesta estructura federal, les regions/províncies haurien de poder governar-se per si mateixes, mentre que també hi hauria d'haver mecanismes per a la rendició de comptes de les províncies davant les seves comunitats i el govern central.

anunci

L'estructura federal per a l'Afganistan tindrà molts avantatges. Evitarà la injustícia i la dispersió del poder. A més, aquesta estructura augmentarà la participació ciutadana i augmentarà la diversitat. A més, aquest sistema també augmentarà l'eficàcia administrativa i proporcionarà un equilibri al país. A més, les províncies constituents del país poden ser capaços de bloquejar algunes polítiques nacionals i poden pressionar per a una major participació en d'altres. Aquesta estructura probablement promourà una major adaptació de la diversitat ètnica, cultural i racial.

L'Afganistan és una societat de minories amb diverses ètnies amb cultura i comunitats força diverses. Cada ètnia té ganes de conservar i acceptar la seva cultura, llengua i lideratge. No obstant això, quan el govern central va començar a imposar els afers culturals i el lideratge d'avantguarda de les províncies, la resistència al govern central i les seves polítiques van agafar força. Per exemple Faryab és una província on la majoria de residències són uzbeks. Sempre tenien els uzbeks que gestionaven els afers de la província i els locals es comunicaven en llengua uzbeka. El govern central va nomenar de sobte Daud Laghmani un pashtun com a governador de Faryab. La gent va protestar durant setmanes fins que el govern central va canviar la seva decisió.

En els darrers 20 anys, l'Afganistan ha viscut un ordre polític molt centralitzat que es va convertir en el principal protagonista del col·lapse de l'estat. En lloc de debatre, és millor que l'Afganistan piloti la descentralització a quatre províncies com a política i en tregui les lliçons.

*Totes les opinions expressades són ppersonal i no representen les opinions de Reporter de la UE.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències