Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

Zàmbia: La UE hauria de desconfiar de la campanya contra la corrupció?

COMPARTIR:

publicat

on

La campanya anticorrupció que actualment s'està duent a terme a Zàmbia, recolzada per la UE, corre el risc de desviar-se cap a una purga política, segons ha informat. un nou informe publicat aquesta setmana, un desenvolupament que pot soscavar la bona voluntat internacional cap al president Hakainde Hichilema i augmentar el risc comercial per als inversors estrangers.

L'elecció d'Hichilema com a president de Zàmbia a l'agost es va anunciar a les capitals polítiques del món com cap altra enquesta africana de memòria viva. Hichilema, conegut com a 'HH', va arribar al poder contra pronòstics, amb el suport d'una onada de suport d'una població juvenil cansada de viure sota el règim d'Edgar Lungu. La Missió d'Observació Electoral (MOE) de la UE fins i tot ho va reconèixer esforços per frenar la campanya de HH i el seu Partit Unit per al Desenvolupament Nacional (UPND), assenyalant "les condicions de campanya desiguals, les restriccions a les llibertats de reunió i de moviment, i l'abús d'incumbència".

Brussel·les, com Washington, Londres i París, van donar la benvinguda a l'elecció de HH i van recolzar amb raó el mandat que s'havia assegurat per a la seva plataforma política, centrada al voltant d'una campanya contra la corrupció forta però justa. HH va ser aclamada com la força reformadora que podria trencar dècades de subdesenvolupament i impulsar la reactivació econòmica de Zàmbia, amb Ursula van der Leyen. subratllant la intenció de la UE per "col·laborar per impulsar les reformes econòmiques i de governança proposades prioritzades en el vostre programa global per al desenvolupament futur de Zàmbia".

Ara, 100 dies després de la seva elecció, un nou informe de la consultora de riscos Pangea-Risk ha avaluat el rendiment d'Hichilema. I, tot i que els elogis pels seus esforços i intencions són clars, les realitats de la situació del país semblen posar en perill l'objectivitat de la campanya anticorrupció.

Segons l'anàlisi de dades recents, l'informe avalua que les reformes econòmiques estan estancades i que la capacitat del govern per impulsar un canvi significatiu s'ha vist limitada per les condicions d'un programa de l'FMI que s'aproxima. L'economia molt endeutada de Zàmbia ha tingut problemes en els darrers anys, i el novembre de 2020 es va convertir en el primer país a incompliment dels seus deutes durant la pandèmia, la qual cosa va provocar temor a un "tsunami del deute" que podria acabar amb el creixement econòmic a tot Àfrica. Això deixa a HH poc marge de maniobra per implementar la seva plataforma política i augmenta el risc d'accions a curt termini que soscaven la seva agenda més àmplia.

Al mateix temps, els impacients i poderosos patrocinadors polítics i empresarials del nou govern estan augmentant la pressió per assegurar participacions econòmiques lucratives en els sectors de la mineria i l'agricultura, inclosos els contractes de fertilitzants, que corren el risc de desarrelar les credencials favorables als inversors del govern. Un d'aquests patrocinadors, Maurice Jangulo, la dona del qual és ministre del govern de la UPND, ho té recentment ha aconseguit un contracte privat d'una sola font per valor de 50 milions de dòlars per subministrar fertilitzants als nuclis de l'UPND a les fèrtils regions del sud de Zàmbia enmig de la repressió del sector.

Premis com aquests fan reviure els rumors que la campanya d'Hichilema està dirigida a rivals polítics alhora que premia alguns dels seus propis patrocinadors polítics i empresarials. De manera crucial, aquestes baralles polítiques distrauen la necessitat urgent d'assegurar el lliurament de fertilitzants als petits agricultors, la qual cosa presenta el risc de danyar l'economia en general i, en definitiva, la capacitat de Zàmbia per atraure més inversió estrangera.

anunci

Segons l'informe, Hichilema es troba ara dividit entre tirar endavant el seu llegat reformista o donar pas a algunes de les intencions dels seus fidels de reprendre el saqueig dels béns de l'estat.

La mateixa UE sentirà l'impacte d'això. Només la setmana passada, el fons Enterprise Zambia Challenge (EZCF) de 26 milions d'euros finançat per la UE concedit milions d'euros de subvencions a deu empreses que operen en el sector agrícola. El mes passat, a nova iniciativa de 30 milions d'euros va ser llançat per la UE, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i els governs de Zàmbia per accelerar la inversió agrícola. Amb els diners dels contribuents de la UE compromesos ara amb l'agricultura i l'agroprocessament de Zàmbia, qualsevol reactivació de la corrupció es veurà com un malbaratament d'impostos. Al mateix temps, Converses UE-Zàmbia sobre la millora de la cooperació al desenvolupament ara cal tenir en compte el risc que les forces establertes segrestin i explotin la campanya anticorrupció.

Robert Besseling, conseller delegat de Pangea-Risk, va dir: "Les expectatives pel nou govern d'Hichilema segueixen sent altes fins i tot ara, tres mesos després de la seva elecció. Tanmateix, la realitat dels reptes als quals s'enfronta Zàmbia ha restringit la seva capacitat d'actuar en qüestions clau, com ara la reforma econòmica i el seu tan anunciat impuls contra la corrupció".

"Hichilema ha d'assegurar-se que els seus esforços contra l'empelt segueixen sent objectius i no adquireixen els trets d'una purga política o tribal, en cas contrari perdrà la bona voluntat que el seu missatge reformador s'ha guanyat tant dels observadors nacionals com internacionals".

Això hauria de ser un senyal d'advertència per als observadors i inversors de la UE i d'altres llocs que, sense assistència, Hichilema pot ser víctima de les forces tradicionals i de l'establishment que han retingut Zàmbia durant tant de temps. Això es traduirà en un retorn a l'empelt, endèmic en administracions anteriors, i farà que Zàmbia no es beneficiï de la millor oportunitat que ha tingut en anys de reforma.

Hichilema encara manté una forta posició tant a nivell internacional com nacional, amb un clar mandat per sanejar l'economia de Zàmbia. Per promulgar el canvi del qual parla i recuperar la confiança a casa i a l'estranger, HH no ha de permetre que la seva campanya anticorrupció sigui víctima de les mateixes forces que pretén derrotar.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències