Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

Zàmbia: La UE hauria de desconfiar de la campanya contra la corrupció?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La campanya anticorrupció que actualment s'està duent a terme a Zàmbia, recolzada per la UE, corre el risc de desviar-se cap a una purga política, segons ha informat. un nou informe publicat aquesta setmana, un desenvolupament que pot soscavar la bona voluntat internacional cap al president Hakainde Hichilema i augmentar el risc comercial per als inversors estrangers.

L'elecció d'Hichilema com a president de Zàmbia a l'agost es va anunciar a les capitals polítiques del món com cap altra enquesta africana de memòria viva. Hichilema, conegut com a 'HH', va arribar al poder contra pronòstics, amb el suport d'una onada de suport d'una població juvenil cansada de viure sota el règim d'Edgar Lungu. La Missió d'Observació Electoral (MOE) de la UE fins i tot ho va reconèixer esforços per frenar la campanya de HH i el seu Partit Unit per al Desenvolupament Nacional (UPND), assenyalant "les condicions de campanya desiguals, les restriccions a les llibertats de reunió i de moviment, i l'abús d'incumbència".

Brussel·les, com Washington, Londres i París, van donar la benvinguda a l'elecció de HH i van recolzar amb raó el mandat que s'havia assegurat per a la seva plataforma política, centrada al voltant d'una campanya contra la corrupció forta però justa. HH va ser aclamada com la força reformadora que podria trencar dècades de subdesenvolupament i impulsar la reactivació econòmica de Zàmbia, amb Ursula van der Leyen. subratllant la intenció de la UE per "col·laborar per impulsar les reformes econòmiques i de governança proposades prioritzades en el vostre programa global per al desenvolupament futur de Zàmbia".

Ara, 100 dies després de la seva elecció, un nou informe de la consultora de riscos Pangea-Risk ha avaluat el rendiment d'Hichilema. I, tot i que els elogis pels seus esforços i intencions són clars, les realitats de la situació del país semblen posar en perill l'objectivitat de la campanya anticorrupció.

anunci

Segons l'anàlisi de dades recents, l'informe avalua que les reformes econòmiques estan estancades i que la capacitat del govern per impulsar un canvi significatiu s'ha vist limitada per les condicions d'un programa de l'FMI que s'aproxima. L'economia molt endeutada de Zàmbia ha tingut problemes en els darrers anys, i el novembre de 2020 es va convertir en el primer país a incompliment dels seus deutes durant la pandèmia, la qual cosa va provocar temor a un "tsunami del deute" que podria acabar amb el creixement econòmic a tot Àfrica. Això deixa a HH poc marge de maniobra per implementar la seva plataforma política i augmenta el risc d'accions a curt termini que soscaven la seva agenda més àmplia.

Al mateix temps, els impacients i poderosos patrocinadors polítics i empresarials del nou govern estan augmentant la pressió per assegurar participacions econòmiques lucratives en els sectors de la mineria i l'agricultura, inclosos els contractes de fertilitzants, que corren el risc de desarrelar les credencials favorables als inversors del govern. Un d'aquests patrocinadors, Maurice Jangulo, la dona del qual és ministre del govern de la UPND, ho té recentment ha aconseguit un contracte privat d'una sola font per valor de 50 milions de dòlars per subministrar fertilitzants als nuclis de l'UPND a les fèrtils regions del sud de Zàmbia enmig de la repressió del sector.

Premis com aquests fan reviure els rumors que la campanya d'Hichilema està dirigida a rivals polítics alhora que premia alguns dels seus propis patrocinadors polítics i empresarials. De manera crucial, aquestes baralles polítiques distrauen la necessitat urgent d'assegurar el lliurament de fertilitzants als petits agricultors, la qual cosa presenta el risc de danyar l'economia en general i, en definitiva, la capacitat de Zàmbia per atraure més inversió estrangera.

anunci

Segons l'informe, Hichilema es troba ara dividit entre tirar endavant el seu llegat reformista o donar pas a algunes de les intencions dels seus fidels de reprendre el saqueig dels béns de l'estat.

La mateixa UE sentirà l'impacte d'això. Només la setmana passada, el fons Enterprise Zambia Challenge (EZCF) de 26 milions d'euros finançat per la UE concedit milions d'euros de subvencions a deu empreses que operen en el sector agrícola. El mes passat, a nova iniciativa de 30 milions d'euros va ser llançat per la UE, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i els governs de Zàmbia per accelerar la inversió agrícola. Amb els diners dels contribuents de la UE compromesos ara amb l'agricultura i l'agroprocessament de Zàmbia, qualsevol reactivació de la corrupció es veurà com un malbaratament d'impostos. Al mateix temps, Converses UE-Zàmbia sobre la millora de la cooperació al desenvolupament ara cal tenir en compte el risc que les forces establertes segrestin i explotin la campanya anticorrupció.

Robert Besseling, conseller delegat de Pangea-Risk, va dir: "Les expectatives pel nou govern d'Hichilema segueixen sent altes fins i tot ara, tres mesos després de la seva elecció. Tanmateix, la realitat dels reptes als quals s'enfronta Zàmbia ha restringit la seva capacitat d'actuar en qüestions clau, com ara la reforma econòmica i el seu tan anunciat impuls contra la corrupció".

"Hichilema ha d'assegurar-se que els seus esforços contra l'empelt segueixen sent objectius i no adquireixen els trets d'una purga política o tribal, en cas contrari perdrà la bona voluntat que el seu missatge reformador s'ha guanyat tant dels observadors nacionals com internacionals".

Això hauria de ser un senyal d'advertència per als observadors i inversors de la UE i d'altres llocs que, sense assistència, Hichilema pot ser víctima de les forces tradicionals i de l'establishment que han retingut Zàmbia durant tant de temps. Això es traduirà en un retorn a l'empelt, endèmic en administracions anteriors, i farà que Zàmbia no es beneficiï de la millor oportunitat que ha tingut en anys de reforma.

Hichilema encara manté una forta posició tant a nivell internacional com nacional, amb un clar mandat per sanejar l'economia de Zàmbia. Per promulgar el canvi del qual parla i recuperar la confiança a casa i a l'estranger, HH no ha de permetre que la seva campanya anticorrupció sigui víctima de les mateixes forces que pretén derrotar.

Comparteix aquest article:

Àfrica

Unitat empresarial a l'Àfrica: donar suport a la Cimera de lideratge de valors compartits a l'Àfrica

publicat

on

Les empreses donen suport a la Cimera de Lideratge de Valor Compartit d'Àfrica i presta la seva veu per obtenir beneficis amb un moviment de propòsit. A tot el món, la comunitat del Valor Compartit continua creixent a mesura que més empreses prenen consciència de la importància no només del propòsit, sinó de com una organització és capaç d'aconseguir el seu propòsit mitjançant el Valor Compartit.

Durant gairebé dos anys, no només hem vist i sentit els efectes de la pandèmia, sinó també la demostració d'empreses orientades a un propòsit quan van decidir respondre i donar suport a les comunitats en què operen.


La Cimera de Lideratge del Valor Compartit d'Àfrica és una d'aquestes plataformes de defensa. En el seu cinquè any aquest any, la Cimera compleix el mandat bàsic de la Iniciativa de Valor Compartit a l'Àfrica: la defensa.

En els darrers cinc anys d'implementació d'aquesta trobada panafricana, el SVAI, juntament amb el seu soci implementador Shift Impact Africa, ha liderat un moviment a tot el continent, estrenant compromisos de lideratge pensat en qüestions relacionades amb l'impacte social i els negocis responsables, alhora que consolidant claus. principis de com les empreses poden alinear els seus beneficis amb el propòsit.


Aquest any, la Cimera torna a Johannesburg, un esdeveniment híbrid que es basarà en els resultats rècords de la Cimera del 2020. En un món canviat per sempre pel COVID-19, els influencers empresarials es reuniran en línia i a l'esdeveniment en directe per desglossar com podria ser el creixement econòmic i la unitat continental a Àfrica.

anunci


Els membres de la SVAI, que s'han incorporat com a patrocinadors, Absa, Old Mutual Limited, Enel Green Power, Abbott i Safaricom, lideren el càrrec i demostren el seu compromís amb l'impacte ambiental i social.

Totes aquestes organitzacions, a més de ser membres de la SVAI, són defensors des de fa temps del Valor Compartit no només a Àfrica sinó també a la resta del món. Quines veus més adequades per participar a la Cimera de Lideratge de Valor Compartit d'Àfrica i estar entre els estimats ponents de les sessions de lideratge que tenen lloc el dia 8?th i 9th de novembre.

 
Aquest any també es compleixen 10 anys des que el concepte de gestió empresarial de valor compartit va ser desenvolupat pels professors Michael Porter i Mark Kramer de la Harvard Business School, un moviment que va obtenir suport global i va demostrar que aquesta és una de les maneres més poderoses i sostenibles d'afectar el canvi a nivell mundial. A l'Àfrica, el suport empresarial a la Cimera ha estat evident durant els últims 5 anys, demostrant un augment de la consciència i la participació en beneficis amb propòsit per part de les empreses a tot el continent.

anunci


"A mesura que ens apropem a la COP26, és imprescindible que impulsem els debats sobre la importància del compliment dels objectius de l'Acord de París, concretament al voltant d'una transició justa a l'Àfrica. És important que reconeguem l'impacte del canvi climàtic i, tot i que es sentim globalment, les solucions necessàries a l'Àfrica seran diferents, ja que estem assetjats per molts reptes socioeconòmics que no necessàriament experimenta l'oest global. La importància d'enfortir la capacitat i construir el conjunt de coneixements necessaris per als països africans per fer front al canvi climàtic en economies de pobresa i inseguretat alimentària és un imperatiu", diu Sazini Mojapelo, director executiu d'Absa Corporate Citizenship and Community Investments.

“Els negocis ja no poden ser un observador passiu. La seva sostenibilitat i creixement, de fet, la seva supervivència a llarg termini, depèn de la seva capacitat per fer el canvi estratègic. Per pensar i treballar de manera diferent. Adoptar beneficis amb propòsit", va dir Tabby Tsengiwe, GM: Afers públics i comunicació, Old Mutual Limited.


Enguany, la Cimera, en reflectir els temps que vivim, se centra en: el creixement econòmic i l'AfCFTA; L'emprenedor africà àgil; Igualtat i inclusió de gènere; i Els ODS i Construir millor.

A tot el continent, si no al món, aquests són temes que existeixen des de fa temps però que potser es van fer més urgents per la pandèmia i altres problemes ambientals que van afectar la comunitat global.

Bill Price, Country Manager d'Enel Green Power Sud-àfrica, va dir: “Enel Green Power és un membre orgullós de la comunitat del Valor Compartit no només a Àfrica, sinó també a nivell mundial. Com que el 2021 és la celebració dels 10 anys des que es va desenvolupar el concepte de gestió empresarial de valor compartit, sembla que no és un moment com el present per estar entre les veus que participen i donen suport a la Cimera de lideratge de valor compartit d'Àfrica. Com a organització impulsada per la sostenibilitat, creiem fermament en el poder del col·lectiu no només per fer créixer organitzacions fortes, sinó també per contribuir al progrés sostenible de la societat".

Per obtenir més informació i registrar-vos a la Cimera de Lideratge del Valor Compartit d'Àfrica, visiteu el lloc web a www.africasharedvaluesummit.com.

Sobre Shared Value Africa Initiative: La Shared Value Africa Initiative (SVAI), és una organització panafricana amb el mandat de defensar l'adopció de la gestió empresarial de valor compartit al continent africà. El SVAI és el soci regional de la Iniciativa de Valor Compartit global creada pels professors economistes Michael Porter i Mark Kramer de la Harvard Business School. L'objectiu del SVAI és crear ecosistemes i orquestrar, convocar, motivar, crear relacions de col·laboració amb el sector privat que, com a col·lectiu, quan es treballen junts, puguin provocar canvis a escala.


Sobre Shift Impact Africa: Shift Impact Africa, els organitzadors de l'e-Summit, és una empresa d'assessorament, formació i consultoria de valor compartit que ajuda les empreses a trobar l'estratègia de valor compartit que els funcioni. Sovint, les empreses no estan segures de com passar d'un enfocament purament en benefici a demostrar la seva responsabilitat envers el seu entorn i la societat. Shift Impact Africa ajuda els clients a identificar els reptes socials rellevants per al negoci i ajuda a implementar l'estratègia de gestió empresarial de valor compartit centrada en la sostenibilitat i l'impacte social i ambiental.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Àfrica

El sector privat francès pren el lideratge en la relació amb l'Àfrica

publicat

on

A principis d'aquest mes, el president francès, Emmanuel Macron (A la foto) convidat més de 3,000 representants influents de la societat civil africana, des d'intel·lectuals fins a empresaris, per assistir a la 'Nova Cimera Àfrica-França' a Montpeller. En a oferta per aconseguir el favor de les generacions més joves "reinventant" la relació de França amb els països africans, no es va convidar cap cap d'estat african a la reunió i el edat mitjana d'assistents va ser d'entre 30 i 35. Aquesta tàctica no va aconseguir guanyar-se a tothom, però, com després de l'acte, el novel·lista senegalès Boubacar Boris Diop criticat la manca de "indicis concrets de la seva voluntat de canvi sobre el terreny", escriu Louis Auge.

Però mentre que la cimera recentment reiniciada de Macron rebut una acollida mixta, les empreses franceses gaudeixen d'un èxit més gran al continent. Projectes encapçalats per empreses com Ellipse Projects, Bolloré, Renault o Peugeot estan recollint fruits per als països africans, des del Senegal fins al Marroc.

Ellipse Projects construeix quatre hospitals clau en mà al Senegal

Moltes empreses franceses, com l'empresa d'infraestructures Projectes d'el·lipse, fa uns anys que operen al continent africà. El 2017, la República del Senegal seleccionat Ellipse Projects per a un projecte de 150 milions d'euros per construir quatre hospitals clau en mà a les ciutats de Touba, Kaffrine, Sédhiou i Kédougou amb una capacitat total de 750 llits. Ellipse Projects va dur a terme l'execució dels estudis necessaris per a la construcció, les obres pròpies de la construcció dels quatre hospitals, va proporcionar l'equip mèdic i tècnic necessari i va formar personal en el seu ús.

anunci

L'hospital Touba de 300 llits era inaugurat mitjans de setembre pel president senegalès Macky Sall, qui descrit la construcció com “una feina ràpida, però acurada... El significat mateix de la via ràpida”. Finalment, amb casos de coronavirus al país que cau, els nous hospitals seran clau per eliminar l'endarreriment mèdic del país d'intervencions no urgents.

La inauguració imminent dels edificis hospitalaris restants anirà seguida de la inauguració dels 250 milions de francs d'Ellipse Projects. restauració de més de 70 edificis pertanyents al Ministeri de Justícia del Senegal, incloent la seu de la Cancelleria, el Tribunal Suprem, el Consell Constitucional i el Centre Nacional d'Expedients Judicials. Els èxits d'aquests projectes senegalesos a gran escala provenen d'un altre triomf per a l'empresa, després de l'obertura d'un hospital regional de 120 llits a Ghana. Bekwai a principis d'aquest any.

El port ghanese de Bolloré recull els seus fruits

Ellipse Projects ha acabat 70 Empreses franceses que treballen al país de l'Àfrica Occidental de Ghana, com L'Oréal i Pernod Ricard, malgrat que Ghana no és un país francòfon. No obstant això, el granst inversió recent al país - i el més gran inversió portuària a la costa atlàntica d'Àfrica - es va fer per Bolloré Transport & Logistics com a part d'una iniciativa conjunta amb APM Terminals i l'Autoritat de Ports i Ports de Ghana. La societat que cotitza a París ho té invertit més de 500 milions de dòlars en l'ampliació del port fonamental de Tema. Obres previstes incloure un espigós de 3.5 quilòmetres i atracades d'aigües de 16 metres de profunditat per albergar vaixells més grans. El projecte està configurat quàdruple la capacitat de contenidors del port que gestiona més del 70% del tràfic de contenidors del país.

anunci

El projecte en curs ja ho ha fet creat més de 20,000 llocs de treball directes i indirectes, d'un estimat un total de 450,000. La construcció ha començat la segona fase després dels contratemps causats pel Covid-19, però quan s'acabi, l'associació reforçarà encara més els 200 milions d'euros. generat en el comerç excedent entre Ghana i França aquest any. Estimacions primerenques suggerir l'ampliació del port augmentarà les exportacions del major productor d'or d'Àfrica i el segon productor de cacau d'Àfrica en no menys d'un 17% durant aproximadament deu anys.

Renault i Peugeot impulsen la fabricació d'automòbils al Marroc

També al Marroc, les empreses franceses estan ajudant a crear un centre regional, però aquesta vegada per a la indústria de l'automòbil. Els fabricants francesos Renault i Peugeot PSA han estat fonamentals per convertir el país en el major productor i exportador d'automòbils del continent. Amb plantes a prop de Casablanca i Tànger, Renault s'ha convertit en el més gran fabricant al país i comptes El Marroc entre els cinc primers països industrials. L'empresa fonts fins a 60% del contingut dels cotxes de 200 proveïdors locals. El juliol d'aquest any, Renault signat un acord per comprar més de 3.5 milions de dòlars en cotxes i peces marroquines, des de volants fins a fundes de seient.

Peugeot, per la seva banda, obert una fàbrica de 630 milions de dòlars a Kenitra el 2019, augmentant així la capacitat fins a 200,000 vehicles a finals d'any. La nova instal·lació és centrat sobre la producció de motors i vehicles per als mercats d'Àfrica i Orient Mitjà. L'any 2022, la companyia espera tenir-ho augmentat compres de peces d'automòbil locals a 1 milions d'euros. Juntes les dues empreses franceses produeixen més 700,000 cotxes a l'any i donen feina a 180,000 persones. Sota la seva vigilància, exporta cotxes des del Marroc rose un 25% fins a 5.76 milions de dòlars durant els vuit primers mesos del 2021, després d'una caiguda relacionada amb la pandèmia l'any anterior. Aquesta IED francesa està apuntalant el país a través del fort vents de cap provocada per la crisi econòmica mundial.

Un full del manual empresarial de Macron

El nombre creixent de grans inversions del sector privat francès està tenint un impacte molt real al continent africà, ja sigui augmentant els espais de llits hospitalaris, millorant els serveis portuaris o augmentant la capacitat de fabricació d'automòbils. Com Olivier Picard, CEO d'Ellipse Projects explicat, aquests “projectes són apreciats per les poblacions ja que responen a necessitats específiques”.

Mentre era president de França compromès 30 milions d'euros durant tres anys a un "Fons d'innovació per a la democràcia a l'Àfrica" ​​independent durant la cimera de la setmana passada, aquest mecanisme financer se centrarà principalment en la governança i la democràcia, més que en els canvis econòmics que serien més tangibles els joves d'Àfrica. Macron podria fer pitjor que mirar les empreses africanes impactants de les empreses de producció pròpia de França.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Àfrica

El canvi climàtic augmenta la participació de la crisi de Líbia

publicat

on

Líbia porta deu anys en crisi i, cada any que passa, les apostes per a Occident augmenten. A més de la tragèdia humanitària que ha assolat el país i la seva gent, les apostes en la batalla pel futur de Líbia són superiors a les que se solen suposar. Els experts sovint plantegen l'amenaça que representaria el desplegament de míssils russos a Líbia, tant per a l'OTAN com per a la Unió Europea. La proximitat de Líbia a les costes d’Itàlia i Grècia i la seva posició dominant al cor del Mediterrani la converteixen en un valuós premi estratègic pel poder que pot exercir influència sobre ella. Tot i això, la posició de Líbia al cor del Mediterrani ve amb una altra preocupació, que creixerà al llarg dels propers anys, escriu Jay Mens.

Qui controla Líbia exercirà un grau important de control sobre els fluxos de refugiats i migrants de l'Orient Mitjà i l'Àfrica subsahariana. Els funcionaris europeus ja han expressat la seva preocupació i, mitjançant operacions navals conjuntes, la Unió ha intentat frenar la marea de la migració il·legal a la Unió. Entre els que s’obren pas per Líbia s’inclouen els refugiats que fugen de la violència a l’Afganistan i Síria, els refugiats que fugen de la guerra a Síria, alguns dels més de 270,000 desplaçats interns de Líbia i un nombre creixent de migrants procedents de l’Àfrica subsahariana que es desplacen cap al nord a la recerca de millors vides. L’experiència dels refugiats que fugen del conflicte és una tragèdia humana i els migrants que busquen vides millors són un fet de la història de la humanitat. Però, més enllà d’aquestes històries humanes, el fenomen més ampli de la migració massiva està sent transformat en una arma per aquells que esperen fer mal a Europa o mantenir-la com a ostatge.

L’ús de la migració massiva com a eina geopolítica té una llarga història. Investigacions recents de la politòloga Kelly Greenhill suggereixen que només hi ha hagut 56 casos en els últims setanta anys. El 1972, Idi Amin va expulsar tota la població asiàtica d'Uganda, inclosos 80,000 titulars de passaports britànics, com a càstig per la retirada britànica d'ajuda i assistència. El 1994, la Cuba de Fidel Castro va amenaçar els Estats Units amb onades de migrants arran de la massiva agitació civil. El 2011, ni més ni menys que el difunt dictador de Líbia, Muammar Gadhaffi amenaçat la Unió Europea, advertint que si continuava donant suport als manifestants, "Europa s'enfrontarà a una inundació humana del nord d'Àfrica". El 2016, el govern turc amenaçat permetre que els prop de quatre milions de refugiats sirians que resideixen a Turquia arribin a la Unió Europea si la UE no el pagava. Quan va esclatar la disputa, Turquia ho va permetre, i en alguns casos forçat migrants a l’Europa de l’Est, exacerbant les tensions ja elevades a la Unió per l’espinosa qüestió de la immigració. Líbia és el proper punt calent per a aquests debats.

La proximitat de Líbia a Europa el converteix en un punt clau per als migrants. Les seves costes són aproximadament 16 hores en vaixell des de les illes de Lampedusa i Creta, i aproximadament un dia des de la terra ferma grega. Per a aquesta regió, Líbia s'ha convertit en un node important per a la migració de tot l'Orient Mitjà, el nord d'Àfrica i l'Àfrica subsahariana. Des de l’Àfrica occidental, passa una ruta a Agadez, al Níger, cap al nord fins a l’oasi de Sabha, a Fezzan, a Líbia. Un altre procedeix de Gao a Mali, a Algèria passant per Tamranasset a Líbia. Des de l'Àfrica oriental, Khartum al Sudan és el punt central de trobada, que es dirigeix ​​a Líbia des del sud-est. A març de 2020, Líbia organitzada s'estima que hi ha 635,000 migrants de tot l'Orient Mitjà i Àfrica, a més de prop de 50,000 refugiats propis.

anunci

Avui, Líbia es divideix en aproximadament dues parts. El problema de Líbia no és un buit de poder, sinó el control del país per part de potències subordinades a interessos estrangers que busquen palanquejament sobre Europa. Des del mes de març, Líbia està governada per un tènue govern d’unitat nacional que, sobre el paper, ha reunit els seus diferents est i occident. Tot i això, lluita per actuar com a govern i, certament, no té cap monopoli de força sobre la major part del país. A l'Est, l'Exèrcit Nacional Líbia continua sent la principal força motriu i, a tot el país, les milícies tribals i ètniques continuen actuant impunement. A més, a Líbia encara hi ha un important contingent de tropes i mercenaris estrangers. Entre molts altres, els dos actors estrangers més poderosos de l’Est i l’Oest de Líbia –Rússia i Turquia respectivament– continuen dominant el terreny. Cap de les parts sembla disposada a recular, cosa que significa que el país es mantindrà en un punt mort; o bé, que continuarà la seva aparentment inexorable barreja cap a la partició. Cap dels dos resultats és desitjable.

Tots dos Rússia Turquia han amenaçat la UE amb onades migratòries. Si Líbia es manté en un punt mort, poden continuar utilitzant Líbia, un node clau per a la migració de l’Orient Mitjà i l’Àfrica, com a espigot, mantenint els dits al punt de pressió més sensible de la unió. Aquesta preocupació només creixerà en magnitud a mesura que les poblacions de l’Orient Mitjà i Àfrica creixin a ritme ràpid molt superior la resta del món. El canvi climàtic està creant més incentius per a la migració massiva. La sequera, els incendis forestals, les fams, l’escassetat d’aigua i la disminució de les terres cultivables s’estan convertint en problemes endèmics en ambdós. Àfrica l'Orient Mitjà. Combinada amb una inestabilitat política i una governança dèbil, la migració cap al nord es convertirà no només en un esdeveniment anual, sinó en una pressió constant i creixent sobre la unitat i el futur de la Unió Europea. Si Rússia i Turquia tenen un control efectiu o compartit a Líbia, no hi ha dubte que faran servir aquest fet i utilitzaran Líbia per amenaçar i soscavar la Unió Europea. No cal que sigui així.

La crisi política de Líbia prové de l'absència d'un contracte social que pugui unificar el país, distribuir equitativament els recursos i proporcionar un model de governança que transcendeixi les necessitats provincials i atengui una circumscripció nacional. La unitat libia i la resolució de la crisi de Líbia són un interès europeu. Fins ara, s’han ajornat els esforços per proporcionar a Líbia una constitució que pugui dotar-la d’un contracte social. Això ajorna la reconstrucció d’un estat libi unificat, capaç de promulgar la seva pròpia política i associar-se amb la UE en qüestions clau com la migració. La UE ha de donar suport urgent als esforços per redactar una constitució líbia que doni suport a aquest resultat. Això no requereix una intervenció política o militar, sinó jugar a l'aptitud natural d'Europa per a totes les coses legals.

anunci

Les idees ja abunden per a la futura constitució de Líbia. Brussel·les hauria de ser un fòrum per discutir-los, i els seus talents legals haurien de dedicar temps i atenció a elaborar una solució constitucional que pugui resoldre els problemes de Líbia. En garantir que Líbia pugui mantenir-se unida i independent de la càrrega de la pressió exterior, Europa actuaria en interès a llarg termini de la seva unitat i independència. Com a únic actor pel qual la independència i la unitat de Líbia estan realment lligades a les seves, té una responsabilitat i un enorme incentiu per actuar.

Jay Mens és director executiu del Fòrum de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica, un grup de reflexió amb seu a la Universitat de Cambridge i analista de recerca de Greenmantle, una empresa d'assessorament macroeconòmic.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències