Connecteu-vos amb nosaltres

Azerbaidjan

La integració regional és imprescindible per a la pau i la seguretat al sud del Caucas

COMPARTIR:

publicat

on

L'enfonsament del règim separatista a la regió de Garabagh de l'Azerbaidjan al setembre va completar el procés de desocupació dels territoris ocupats del país. Això ha posat fi efectivament al conflicte de dècades entre Armènia i l'Azerbaidjan per la regió esmentada. El reconeixement mutu de la integritat territorial dels dos països, i en particular, el reconeixement d'Armènia de Garabagh com a part de l'Azerbaidjan, ha establert una base sòlida per a un futur més estable i pacífic entre les dues nacions. La declaració del portaveu del Parlament armeni, Alen Simonyan, el 28 de novembre, sobre el reconeixement d'Armènia de la integritat territorial de l'Azerbaidjan, inclosa la regió de Garabagh, i el seu èmfasi que "El tema de Garabagh ja no existeix per a Erevan" prometen desenvolupaments més constructius en el futur, escriu Vasif Huseynov1.

Aquesta dinàmica positiva entre els dos països crea una bona base també per a la integració entre els tres països del Caucas Meridional. Des del final de la Segona Guerra de Garabagh (27 de setembre - 10 de novembre de 2020) s'han introduït diverses iniciatives per a aquest propòsit per part de diferents actors. Aquestes iniciatives es poden classificar en dos grups.

En primer lloc, s'ha proposat crear plataformes de cooperació a la regió juntament amb les potències de l'entorn o altres externes. El desembre de 2020, els presidents d'Azerbaidjan i Turquia van proposar conjuntament el format 3+3 (Armènia, Azerbaidjan, Geòrgia "més" Rússia, Turquia i Iran). Tot i que els treballs en aquesta direcció es van endarrerir després de la primera reunió ministerial adjunta del desembre de 2021, els països participants (excepte Geòrgia) van reactivar aquesta agrupació l'octubre de 2023, després de l'enfonsament del règim separatista a Garabagh. Aquest format està en línia amb l'enfocament de les "solucions regionals als problemes regionals" que prioritza l'Azerbaidjan en el context de la geopolítica regional.

Una altra iniciativa amb la participació de poders externs va ser introduïda pel govern de Geòrgia el setembre de 2021. Dubtant a unir-se al marc 3+3 a causa del conflicte de Geòrgia amb Rússia, el primer ministre Irakli Garibashvili va presentar una proposta de pau, anomenada Iniciativa de Veïnatge Pacífic, ". promoure la pau i l'estabilitat al sud del Caucas”. La seva proposta es va formar en el format 3+2 (Armènia, Azerbaidjan, Geòrgia "més" la UE i els EUA) que, segons Garibashvili, "facilitaria el diàleg i la creació de confiança i conduiria a la implementació de solucions pràctiques a les regions regionals". qüestions d'interès comú amb els nostres socis dels EUA i de la UE”. Tanmateix, aquesta iniciativa no va tenir el mateix nivell d'èxit que el format 3+3.

El segon grup d'iniciatives d'integració regional se centra a crear un format trilateral dels tres països del Caucas Meridional. Això és d'extrema importància per a la pau i la seguretat de la regió, així com per a la seva economia, connectivitat i prosperitat. Històricament, diverses potències externes van seguir l'estratègia de "divideix i domina" envers els països del Caucas del Sud i van manipular els conflictes regionals pels seus propis interessos. D'una banda, aquesta intervenció va crear noves tensions i animadversió entre les nacions locals, de l'altra va soscavar els esforços d'aquests pobles per resoldre les seves disputes. En aquest context, els líders d'aquests països mai es van reunir trilateralment en tot el període postsoviètic, encara que es van reunir en altres plataformes multilaterals.

Malgrat les diverses iniciatives de l'Azerbaidjan i Geòrgia per convocar una reunió entre els líders dels tres països després de la Segona Guerra de Garabagh, la direcció armènia va mostrar un comportament coherent i, per raons poc clares, prudent cap a aquesta iniciativa de format trilateral. En aquest context, la Conferència de Seguretat de Munic del febrer de 2023 va presentar una oportunitat favorable perquè els líders d'Armènia, Azerbaidjan i Geòrgia es reunissin en un panell dirigit al Caucas del Sud. Tanmateix, el primer ministre armeni va optar per no participar al costat dels seus homòlegs d'Azerbaidjan i Geòrgia. Una notable excepció a aquesta tendència va tenir lloc el juliol de l'any anterior, quan el ministre d'Afers Exteriors armeni va visitar Tbilisi per participar per primera vegada en una reunió en format bilateral amb el seu homòleg azerbaidjanès.

No obstant això, després d'aquesta visita, no hi va haver cimeres de líders ni converses de pau significatives a Geòrgia, ni hi va haver iniciatives trilaterals fins a l'octubre de 2023. Aquest moment va coincidir amb la dissolució del règim separatista a la regió de Garabagh de l'Azerbaidjan. L'èxit dels esforços de l'Azerbaidjan contra els separatistes i la restauració de la integritat territorial del país van tenir un paper positiu per avançar en aquest procés diplomàtic. El president Ilham Aliyev de l'Azerbaidjan, un destacat defensor i defensor de la integració regional, va destacar amb èmfasi aquesta posició en el seu discurs a la nació després del triomf militar del seu país sobre els separatistes a la regió de Garabagh el 20 de setembre de 2023:

anunci

"Proposem que el futur dels països del sud del Caucas s'ha de basar en la pau, la tranquil·litat i el desenvolupament. […] El dia no és lluny quan Azerbaidjan i Armènia resoldran els problemes entre ells, signaran un tractat de pau i els països del Caucas del Sud comencen a treballar en una cooperació futura en un format trilateral”.

Aquest enfocament és recolzat pel primer ministre de Geòrgia, Garibashvili, qui, en la seva conferència de premsa amb el president Aliyev després de la visita d'aquest últim a Tbilisi el 8 d'octubre, va afirmar que “el nostre futur hauria de ser pacífic i estable, i els tres països del Caucas del Sud haurien d'abordar el tema. els mateixos problemes regionals”. El president Aliyev va expressar el seu suport a aquest enfocament, afirmant que el seu país considera Geòrgia també com un lloc més adequat per a les converses de pau Armènia-Azerbaidjan. "Diversos països i també algunes organitzacions internacionals estan intentant donar suport al procés de normalització entre Armènia i l'Azerbaidjan avui. Ho donem la benvinguda. Si no és desigual i esbiaixat, per descomptat, agraïm qualsevol mediació i assistència. Tanmateix, al meu entendre, tenint en compte tant les relacions històriques com el factor geogràfic, l'opció més correcta en aquest camp seria, sens dubte, Geòrgia”, va dir.

Com a conseqüència, la primera reunió entre els primers ministres de Geòrgia, Armènia i Azerbaidjan va tenir lloc el 26 d'octubre, al marge del Fòrum de la Ruta de la Seda a Tbilisi. Va ser un fet històric que va despertar esperances a la regió. Els tres primers ministres van donar missatges positius sobre el futur de la regió i van exposar les seves propostes en aquest objectiu. Els tres països han d'aprofitar aquest impuls, convocar més reunions d'alt nivell i implementar passos tangibles per fomentar la integració al sud del Caucas.

Sens dubte, aquesta empresa s'enfronta a diversos reptes, tant a nivell 3+3 com a nivell trilateral (Armènia-Azerbaidjan-Geòrgia). No obstant això, pel bé de la pau i la seguretat al sud del Caucas, aquestes iniciatives tenen una importància cabdal. És imprescindible que els països regionals evitin que el buit de poder derivat de la disminució de la influència russa converteixi el Caucas del Sud en un camp de batalla per a la rivalitat entre grans potències. La integració regional destaca com una solució viable en aquest context.

1 El Dr. Vasif Huseynov és el cap del departament d'Estudis Occidentals del Centre d'Anàlisi de Relacions Internacionals (AIR Center) i professor adjunt a les Universitats ADA i Khazar de Bakú, Azerbaidjan.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències