Connecteu-vos amb nosaltres

Noruega

L'obertura de Noruega de la mineria d'aigües profundes a l'Àrtic ignora les preocupacions dels científics oceànics

COMPARTIR:

publicat

on

La Deep Sea Conservation Coalition (DSCC), Environmental Justice Foundation (EJF), Greenpeace, Seas at Risk (SAR), Sustainable Ocean Alliance (SOA) i el World Wide Fund for Nature (WWF) donen la benvinguda a l'adopció de la Resolució B9-0095/ 2024 pel Parlament Europeu pel que fa a la decisió de Noruega d'avançar en la mineria d'aigües profundes a l'Àrtic. L'adopció d'aquesta resolució arriba quan la resistència global a aquesta indústria ha assolit un màxim històric. 

El Parlament Europeu va votar a favor Resolució B9-0095/2024, enviant un senyal fort i expressant preocupacions ambientals crítiques pel que fa a la decisió de Noruega d'obrir àmplies àrees a les aigües de l'Àrtic per a activitats mineres en aigües profundes. La resolució va reafirmar el suport del Parlament a una moratòria i va demanar a la Comissió de la UE, als estats membres i a tots els països que apliquen l'enfocament de precaució i promoguin una moratòria a la mineria en aigües profundes, inclosa a l'Autoritat Internacional dels Fons Marins.  

" Acollim molt positivament aquesta resolució del Parlament Europeu que reafirma la seva crida a una moratòria sobre aquesta indústria destructiva i arriscada abans que comenci. A mesura que creix l'impuls global per a una moratòria, demanem a Noruega que reverteixi la seva decisió abans que s'infligui danys irreversibles al nostre oceà.," dit Sandrine Polti, líder europea del DSCC.

El Anne-Sophie Roux de SOA, líder de Deep Sea Mining Europe, va expressar: " En l'actualitat, ens falten els coneixements científics sòlids, complets i creïbles que permetin una avaluació fiable dels impactes de l'extracció de minerals en aigües profundes. Per tant, qualsevol activitat minera contradiria el compromís de Noruega amb l'enfocament de precaució, la gestió sostenible i les obligacions internacionals sobre el clima i la natura.". 

"En obrir-se a la mineria d'aigües profundes a l'Àrtic, Noruega està ignorant centenars de científics oceànics preocupats i perd tota credibilitat a l'estranger com a nació oceànica responsable. Això hauria de ser una advertència per a qualsevol govern que consideri tirar endavant la mineria a les profunditats del mar”, Diu Haldis Tjeldflaat Helle, responsable de la campanya de mineria de fons marí, Greenpeace Nordic.

La resolució del Parlament segueix una decisió presa pel Parlament noruec el 9 de gener de 2024, de donar llum verda a les activitats mineres d'aigües profundes en més de 280,000 quilòmetres quadrats, una àrea equivalent a la mida d'Itàlia, a l'Àrtic sensible. La mesura va provocar una preocupació generalitzada entre la comunitat mundial, com ara científics, la indústria pesquera, les ONG/societat civil i activistes, inclosos de petició que ha acumulat més de 550,000 signatures fins ara. El Agència de Medi Ambient de Noruega, va considerar que l'avaluació d'impacte ambiental estratègica proporcionada pel govern noruec no proporciona una base científica o jurídica suficient per obrir-se ni a l'exploració ni a l'explotació de la mineria en aigües profundes. 

" La decisió del govern noruec d'obrir-se a les activitats de mineria en aigües profundes destrueix les recomanacions dels seus propis cossos d'experts, científics destacats, universitats, institucions financeres i societat civil. Com a líder oceànic autoproclamat, Noruega s'hauria de guiar per la ciència. L'evidència és clara: per a un oceà saludable necessitem una moratòria global de la mineria en aigües profundes."diu Kaja Lønne Fjærtoft, responsable de polítiques de mineria de fons marins sense fons profunds de WWF International.

anunci

La resolució del Parlament planteja preocupacions sobre els plans de mineria d'aigües profundes de Noruega sobre la pesca de la UE, la seguretat alimentària, la biodiversitat marina de l'Àrtic i els possibles impactes transfronterers als països veïns. A més, a causa de no complir els criteris estratègics d'avaluació d'impacte ambiental, Noruega podria infringir la legislació nacional i internacional.

Simon Holmström, oficial de polítiques de mineria en aigües profundes a Seas At Risk va declarar: “ Els ecosistemes àrtics ja estan sota una pressió immensa a causa del canvi climàtic. Si es permet la mineria en aigües profundes, podria interrompre el dipòsit de carboni més gran del món, el mar profund, i provocar una pèrdua irreversible i permanent de la biodiversitat marina dins i fora de les aigües noruegues. No podem deixar que això passi". 

Quedar, 24 països a nivell mundial, inclosos 7 països de la UE (Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, Portugal, Espanya i Suècia), demanen una moratòria o una pausa a la indústria. Empreses multinacionals com Google, Samsung, Northvolt, Volvo i BMV s'han compromès a no obtenir cap mineral del fons marí. 

Els informes continuen sonant l'alarma que els metalls van trobar a les profunditats del mar no són necessàries i només proporcionarà beneficis financers limitats per a uns pocs seleccionats, contrarestar les afirmacions de les empreses mineres d'aigües profundes impulsades amb beneficis. 

Martin Webeler, líder de la campanya de mineria en aigües profundes de la Fundació per la Justícia Ambiental, va afegir: " La mineria d'aigües profundes no és necessària per a la transició verda. La destrucció d'ecosistemes gairebé verges no aturarà la pèrdua de biodiversitat i no ens ajudarà a resoldre la crisi climàtica, sinó que la empitjorarà. Necessitem un replantejament seriós: la plena implementació de l'economia circular i la reducció global de la demanda de minerals s'han de convertir finalment en el nostre principi rector”.

Contactes: 

Patricia Roy, cap de premsa, Deep Sea Conservation Coalition. +34 696 905 907, [protegit per correu electrònic].uk 

Kaja Lønne Fjærtoft, líder global de polítiques sense mineria de fons marins profunds, WWF Internacional [protegit per correu electrònic] 

Anne-Sophie Roux, líder europea de mineria de fons marí, Sustainable Ocean Alliance [protegit per correu electrònic] 

Simon Holmström, oficial de polítiques de mineria d'aigües profundes, Seas at Risk, +32479185808 [protegit per correu electrònic] 

Martin Webeler, responsable de la campanya de mineria en aigües profundes, Fundació per la justícia ambiental [protegit per correu electrònic]

Haldis Tjeldflaat Helle, responsable de la campanya de mineria de fons marí, Greenpeace Nordic [protegit per correu electrònic]

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències