Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Drets humans a Uzbekistan: èxits i tasques de futur

publicat

on

Uzbekistan ha dut a terme reformes sobre el principi d '"interessos humans per sobre de tot" i ha assegurat una protecció adequada dels drets humans. Així, el país ha identificat la protecció dels drets humans com una de les àrees prioritàries. L'anàlisi demostra que el treball en aquesta àrea té un caràcter sistèmic. El país ha fet un gran avenç per garantir els drets socioeconòmics, civils i polítics, escriu Eldor Tulyakov, Director Executiu at Centre d'Estratègia de Desenvolupament Uzbekistan (A la foto).

En primer lloc, el govern va dur a terme un treball destacat per eradicar el treball forçat i infantil en campanyes de collita de cotó. Durant molts anys, no és cap secret que aquestes qüestions han estat un "estigma" en la imatge internacional d'Uzbekistan. El govern va tenir èxit en una estreta interacció amb organitzacions internacionals (inclosa l'OIT) i activistes civils per eliminar problemes en aquesta àrea. Com a tal, el govern va dur a terme canvis estructurals significatius en el sector agrícola. L'alta voluntat política de la direcció del país hi va jugar un paper indubtable. Com a resultat, en el seu informe 2020 2, l’Organització Internacional del Treball va anunciar la fi del treball infantil i forçat a la indústria cotonera d’Uzbekistan. Segons l'organització, la república ha avançat significativament en l'aplicació dels drets laborals fonamentals als camps de cotó. El reclutament sistemàtic d’estudiants, professors, metges i infermeres s’ha aturat completament. Per primera vegada en deu anys de vigilància a les regions productores de cotó d'Uzbekistan, el Fòrum Uzbekista de Drets Humans no va registrar cap cas de treballs forçats.

El següent resultat avançant de les reformes en curs per garantir els drets humans va transformar el notori sistema "propiska". La societat ho va veure com un obstacle per a la llibertat de moviment dels ciutadans durant molts anys. El president d’Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev, va anomenar-lo grillons als peus d’un ciutadà i va prendre mesures per canviar-lo radicalment. Segons els esforços per transformar aquest sistema, hi ha una transició cap a un sistema de registre de notificacions. Aquestes mesures també van afectar favorablement els drets de propietat dels ciutadans. Durant molts anys, els ciutadans d'altres regions del país no podrien comprar habitatges a la capital en nom seu si no tenien un permís de residència permanent a Taixkent. Molts ciutadans van haver de registrar els seus béns immobles a Taixkent en nom de coneguts amb permís de residència permanent i després viure com a llogaters a casa seva.

Com a resultat de les reformes, després d'abolir el requisit de registre en comprar habitatges, la gent va comprar gairebé 13 mil apartaments a Taixkent, dels quals el 70% van ser comprats per persones que vivien en altres ciutats. El govern també ha pres mesures decisives per reduir el nombre d'apàtrides. Només l’any passat, 50 mil dels nostres compatriotes van adquirir la ciutadania uzbeka. Aquest any, més de 20 mil persones rebran la ciutadania.3 L’Uzbekistan ha recorregut un llarg camí per garantir els drets i les llibertats religioses dels ciutadans. No és cap secret que la comunitat internacional hagi expressat durant molts anys la seva preocupació per aquesta qüestió. Les transformacions han creat condicions organitzatives i legals favorables per aplicar el dret constitucional a la llibertat religiosa. Els funcionaris van reduir cinc vegades l'import del deure estatal pel registre d'organitzacions religioses i van cancel·lar els informes trimestrals. Les competències del Ministeri de Justícia per posar fi a les activitats d'una organització religiosa han estat transferides a les autoritats judicials.

S'ha interromput la vergonyosa pràctica de les anomenades llistes negres i el govern va retirar del registre i de les "llistes negres" més de 20 mil ciutadans sospitosos de tenir vincles amb organitzacions extremistes religioses i va abolir la pràctica de mantenir-los ". llistes ". El 2017, per primera vegada en la història de l’Uzbekistan independent, el nostre país va rebre la visita del relator especial del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides sobre llibertat de consciència o fe, Ahmad Shahid. Basant-se en les seves recomanacions, el parlament va aprovar un full de ruta per garantir la llibertat de consciència i creences.

Per iniciativa del president Sh.M. Mirziyoyev, l’ONU va adoptar una resolució especial, la Il·lustració i la Tolerància religiosa. Un altre exemple del reconeixement del progrés en aquesta àrea és l’exclusió completa de l’Uzbekistan de la llista especial de control de llibertat religiosa dels EUA. La llibertat d'expressió i els mitjans de comunicació s'han convertit en el segell distintiu del nou Uzbekistan. L’estat va posar a disposició del país recursos d’informació estrangera fins ara inaccessibles. El país va obrir acreditacions per a periodistes estrangers (Voice of America, BBC, The Economist i altres), els periodistes ciutadans (els anomenats "bloggers") s'han convertit en la nova realitat del país.

Els periodistes van començar a plantejar obertament temes que fins ara no havien estat tractats, les crítiques i anàlisis van començar a aparèixer més sovint a les pàgines de premsa. El president del país ha expressat reiteradament el seu suport als representants dels mitjans de comunicació i els ha instat a tractar els temes candents. Com a resultat, segons la classificació mundial de llibertat de premsa de Reporters sense fronteres, el país va millorar les seves qualificacions en 13 posicions del 2017 al 2020. També es va indicar en els informes de Human Rights Watch, que el novembre de 2017, per primera vegada en una dècada, va tenir l'oportunitat de realitzar investigacions directes al país, que sota el president Shavkat Mirziyoyev, "la situació de la llibertat de premsa ha millorat, l'entorn dels mitjans ha entrat en una etapa de canvis".

El govern ha alliberat diversos periodistes destacats empresonats anteriorment. Uzbekistan també ha recorregut un llarg camí per garantir els drets dels ciutadans a un judici públic i just. El nombre d’absolucions als jutjats el 2017-2020 va ser de 2,770. Només el 2018, els tribunals van rescindir 1,881 casos penals per proves insuficients. Els càrrecs contra 5462 persones presentats injustificadament durant la investigació van ser exclosos del corpus delicti i 3,290 persones van ser alliberades a la sala. El 2019, 859 persones van ser absoltes, 3080 persones van ser alliberades a la sala. Per fer una clara comparació, el 2016, el nombre d’absolucions en tot el sistema judicial va ser de només 28.

Com a resultat de la implementació pràctica de l’humanisme en l’àmbit judicial i jurídic el 2019, 1,853 persones van ser alliberades del càstig, entre elles 210 joves i 270 dones. Tres mil tres-centes trenta-tres persones que havien complert la condemna van retornar a les seves famílies, inclosos 646 condemnats per participar en les activitats d’organitzacions prohibides.5 Un dels principals èxits per garantir els drets humans al país ha estat el treball sistemàtic per eradicar tortura i tracte o càstig cruels, inhumans o degradants. S’ha establert una responsabilitat estricta per l’ús de proves obtingudes com a resultat de mètodes il·legals. L'article 235 del Codi penal (tortura) es va alinear amb l'article 1 de la Convenció de les Nacions Unides contra la Tortura.

Seguint les recomanacions d'organitzacions internacionals, el president d'Uzbekistan va signar una Resolució sobre la liquidació de la famosa colònia "Jaslyk" a Karakalpakstan. Des del març de 2019, el comissari de Drets Humans de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan (Defensor del Poble) actua com a "mecanisme preventiu nacional". Aquest mecanisme preveu l'organització d'institucions de control per executar càstigs, llocs de detenció i centres de recepció memorables per estudiar la provisió de drets humans i llibertats allà, garantits per la llei. Quan es plantegen queixes i quan comprova per iniciativa seva casos de vulneració dels drets, la independència i els interessos legítims dels ciutadans, el Defensor del Poble té el dret de visitar llocs de detenció i celebrar reunions cara a cara lliurement.

La seva administració està obligada a proporcionar al Defensor del Poble les condicions necessàries per a reunions i converses lliures i confidencials amb persones detingudes. Els grups de vigilància inclouen representants d’institucions de la societat civil, així com diputats de la cambra legislativa i membres del Senat de l’Oliy Majlis de la República d’Uzbekistan. Durant la pandèmia, amb 6 equips de protecció individual, el Defensor del Poble també va visitar deu institucions penitenciàries (quatre colònies penals i sis establiments de colònies penals). Les reformes per garantir la igualtat de gènere i els drets de les dones s’han convertit en un altre àmbit important. El govern d'Uzbekistan ha desenvolupat una estratègia per aconseguir la igualtat de gènere per al període fins al 2030. S'està introduint un procediment particular segons el qual s'analitzaran tots els nous projectes de llei des d'una perspectiva d'igualtat de gènere. La creació d’una Comissió parlamentària per a la igualtat de gènere a Uzbekistan el 2019 va contribuir a enfortir la posició de les dones en la societat i el seu estatus.

A nivell de la política legislativa i estatal a l’Uzbekistan, s’han creat mecanismes per garantir i protegir els drets de les dones. La llei "Sobre les garanties d'igualtat de drets i oportunitats per a dones i homes" garanteix la provisió d'igualtat de drets per a dones i homes a ser elegits per a òrgans de representació del poder i la possibilitat de nomenar candidats a diputats dels partits polítics. Segons va assenyalar el president d'Uzbekistan, "el paper de les dones és excel·lent en la identificació i resolució oportuna de problemes socials, millorant l'eficàcia de la gestió". Per exemple, a les eleccions parlamentàries del 2019, es va aplicar una quota de gènere: les dones diputades elegides representaven el 32% del nombre total de diputades elegides i el 25% dels membres del Senat. Aquesta política s’ajusta a les recomanacions establertes per l’ONU. Pel que fa al nombre de dones diputades, el parlament d'Uzbekistan ha augmentat fins al 7è lloc 37 entre els 190 parlaments nacionals del món en els darrers cinc anys (era el 128è). El govern també va adoptar lleis per protegir les dones de l’assetjament i la violència i protegir la salut reproductiva. Com ja s'ha esmentat, Uzbekistan ha dut a terme reformes en matèria de drets humans a un nivell sistèmic i global. En conseqüència, l’estat va adoptar l’Estratègia nacional de drets humans el 22 de juny de 2020.

Es va convertir en el primer document estratègic de la història d'Uzbekistan, que definia un conjunt de mesures dirigides a llarg termini per garantir els drets humans personals, polítics, econòmics, socials i culturals. Dels 78 punts del full de ruta, les autoritats van implementar-ne 32 el 2020. En particular, l'Estratègia preveu l'adopció de 33 projectes de llei, inclosos 20 de nous, dels quals ja s'han adoptat quatre noves lleis: "Sobre l'educació" (nova edició), "Sobre la lluita contra el tràfic de persones" (nova edició), Sobre l'ocupació de la població "i" Sobre els drets de les persones amb discapacitat. "Sens dubte, els resultats assolits reben la merescuda avaluació internacional. El 13 d'octubre de 2020, per primera vegada a la història, Uzbekistan va ser elegit membre del Consell de Drets Humans de l'ONU per un mandat de tres anys (2021-2023). En aquestes eleccions, Uzbekistan va rebre el nombre més important de vots: 169 de 193 estats membres de l’ONU van votar pel nostre país.8 Simultàniament, garantir els drets humans no és un procés estàtic sinó dinàmic que requereix una millora constant i una dedicació completa.

Basant-se en aquesta lògica, es pot argumentar que queden algunes tasques per al futur, que milloraran encara més el sistema de protecció dels drets humans del país. En particular, durant el treball per millorar el mètode de detecció i prevenció de casos de tortura, es recomana ratificar el Protocol Facultatiu de la Convenció de les Nacions Unides contra la Tortura. També és una tasca més continuar la tasca per reforçar la independència financera i funcional del Defensor del Poble, inclosa l’assignació de recursos addicionals per a la Secretaria i els representants regionals del Defensor del Poble.

Per assegurar la igualtat de gènere i els drets de les dones, reforçar la criminalització de la violència domèstica és un altre tema de debat. Pel que fa a alguns casos d’interferència il·legal en activitats mediàtiques, el govern hauria de prendre més mesures per eradicar-les encara més i millorar els fonaments de la llibertat d’expressió. La ratificació de la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat és un altre dels objectius de l’Estat. El govern també planeja adoptar una llei sobre el defensor de la infància. Resumint l’anterior, podem afirmar que els fets enumerats testimonien fites essencials en el camí de les reformes d’Uzbekistan per garantir els drets humans i reconèixer la política seguida en aquesta àrea per la comunitat internacional. El país no té intenció d’aturar-se en el progrés assolit i continuar resolent les tasques urgents de protecció dels drets humans. M'alegro que hi hagi una gran voluntat política de la direcció del país per això. L’estatus històric d’un membre de l’ONU HRC permetrà a l’Uzbekistan utilitzar plataformes internacionals per a l’intercanvi d’experiències i la promoció més efectiva de les seves iniciatives en l’àmbit internacional

Uzbekistan

Digne dels monuments atemporals del passat gloriós: el 2022 Uzbekistan veurà la gran inauguració de Silk Road Samarkand, un complex turístic únic

publicat

on

In 2022, Silk Road Samarkand, un complex turístic multifuncional dissenyat per convertir-se en una atracció moderna no només de la ciutat de Samarkand, sinó també de tota l'Àsia Central, voluntat be obert per visitants. El complex combinarà instal·lacions culturals, gastro, mèdiques i de turisme de negocis.

El nou complex acollirà hotels de classe mundial, hotels boutique especialitzats, espais públics contemporanis, parcs, zones d’esbarjo i esports, autèntics restaurants, cafeteries i bars, a més d’una sala de congressos internacional i llocs d’interès cultural. El projecte d’última generació desenvolupat per un equip internacional d’arquitectes i enginyers permetrà combinar diverses zones temàtiques en un conjunt arquitectònic equilibrat sense paral·lel a tota la regió d’Àsia Central.

L’escala i la importància de la ruta de la seda de Samarcanda fan que sigui un merescut seguiment dels sublims monuments del passat i un motor del desenvolupament turístic a la regió. El nom del centre va ser seleccionat deliberadament: les rutes de la Gran Ruta de la Seda passaven pel territori de l’actual Uzbekistan des del segle II aC fins al segle XV, i l’antiga Samarcanda era una de les parades més importants per a les caravanes comercials.

La localització

El nou complex està situat a la part oriental de la ciutat i té una superfície d’unes 260 hectàrees. Se centra al voltant de l’afluent curs fluvial del canal de rem de Samarcanda, que a l’època soviètica servia de base d’entrenament per a la selecció nacional de l’URSS i de competició de la Unió.

El complex inclou diverses zones. Al nord del canal de rem hi ha un Business Cluster, que inclou una sala de congressos i quatre hotels exclusius amb territoris embellits. El Clúster del Sud inclou quatre hotels boutique, cadascun operant a la seva pròpia àrea d’activitat mèdica i sanatòria, a més d’un eco-poble, el complex històric i etnogràfic de la Ciutat Eterna i algunes zones comercials.

El clúster empresarial

Silk Road Samarkand té vuit hotels, quatre cadascun als marges nord i sud del canal de rem. Oferiran un total d’unes 1,200 habitacions. A l’esquerra de la sala de congressos, s’instal·larà un hotel Samarkand Regency de cinc plantes de 22 plantes amb 234 habitacions, incloses suites executives i dues suites presidencials. Es tracta del primer i únic hotel d'Àsia Central que forma part de LHW, l'associació hotelera més important del món.

Savitsky Plaza, un hotel que porta el nom d’Igor Savitsky, un artista honorat de l’Suzbek Uzbek i col·leccionista d’objectes d’art d’avantguarda, es distingeix pel seu disseny interior únic i disposa de 179 habitacions disponibles per als hostes.

Altres hotels de la màxima categoria inclouen Silk Road by Minyoun amb 242 habitacions i Stars of Ulugbek by Lia. Minyoun, que porta el nom del gran astrònom i matemàtic de l'era timúrida, compta amb 174 habitacions. Tots dos edificis estan gestionats per l'hostaleria asiàtica líder Minyoun Hospitality.

Tots els hotels tenen sales de conferències, sales de reunions, restaurants, bars, gimnasos, SPAs i piscines.

La sala de congressos

A la sala de congressos internacional, hi haurà una sala multifuncional, sales presidencials i VIP, sales per a delegacions i sales de reunions, així com sala de banquets i sala d’exposicions.

El clúster mèdic

El clúster mèdic de Marakanda Park Hotels estarà situat al sud del canal de rem. Cadascun dels quatre hotels boutique està especialitzat en un cert tipus de serveis mèdics: medicina preventiva, desintoxicació, tractament de les articulacions i de la columna vertebral i medicina pulmonar. La segona planta dels hotels es destina a centres de salut. A més de sales mèdiques i de tractament, els hostes de l'hotel disposaran de serveis de cosmètic, massatge, teràpia de fang, dutxes terapèutiques, sauna d'infrarojos, cambra de pressió. Els programes oferts es desenvolupen durant 3, 7, 10 i 14 dies d’estada. Els hotels del clúster tindran un total de 366 habitacions.

L' Etern ciutat

Al llarg de més de 10 hectàrees, s’ha recreat la imatge d’una ciutat antiga que convida els hostes del complex a experimentar la història i les tradicions de les terres i pobles d’Uzbekistan. Artistes, artesans i artesans s’establiran als carrers estrets. Els visitants de la ciutat podran tastar cuina nacional de diferents èpoques i regions del país i veure autèntiques representacions al carrer. La Ciutat Eterna oferirà als hostes una oportunitat excepcional per trobar-se a la frontera de les cultures part, hel·lenística i islàmica i observar la diversitat del patrimoni dels segles passats amb els seus propis ulls. L’autor i comissari del projecte és el famós artista uzbek Bobur Ismoilov.

El lloc d’atracció

Els clients del complex gaudiran de zones verdes per a vianants, espais oberts i un entorn ben dissenyat. L’entrada estarà decorada amb motius tradicionals que recordin els majestuosos arcs de Registan. Els parcs esportius i els carrils bici, l’aigua aquàtica Volcano amb piscines i una gran varietat de cafeteries i bars esdevindran un lloc d’atracció. Hi haurà lloguer de bicicletes.

“Samarcanda va ser una parada important a la Gran Ruta de la Seda, un lloc on es van creuar civilitzacions senceres. Creiem que la ruta de la seda de Samarcanda es convertirà en un centre de turisme internacional, on residents de la ciutat, turistes, viatgers i homes de negocis de tot el món podran passar temps amb plaer i beneficis. Estic segur que l'obertura del complex llançarà una nova era en la història del turisme a Samarcanda ", va dir Artiom V. Egikian, CEO de l'empresa gestora de Silk Road Samarkand.

Accessibilitat

El complex és fàcilment accessible en transport: es triga 20 minuts en cotxe per arribar-hi des del centre històric de la ciutat, a 15 minuts de l’aeroport internacional i a 25 minuts de l’estació de tren. El projecte inclou la construcció d’un nus de carretera i un pont de derivació. Podeu arribar al complex tant en cotxe (hi ha aparcaments disponibles) com mitjançant llançadores especials que es posaran en marxa quan s’obri el centre.

Seguir llegint

Uzbekistan

Desenvolupament de l’economia d’Uzbekistan a la primera meitat del 2021

publicat

on

Tot i la pandèmia en curs al món, l’economia d’Uzbekistan ha assolit taxes de creixement rècord. Segons el Comitè Estadístic Estatal de la República d’Uzbekistan, el producte interior brut durant els primers sis mesos d’aquest any va augmentar un 6.2%. En comparació: durant el mateix període de l'any passat, a causa de la pandèmia i els bloquejos, l'economia va créixer només l'1.1% i, durant els primers tres mesos del 2021, el 3%, escriu Ruslan Abaturov, Centre de Recerca i Reformes Econòmiques.

Al mateix temps, cal assenyalar que l'economia dels principals socis comercials d'Uzbekistan s'estabilitza al final dels sis mesos i torna a la trajectòria del creixement. Així, el PIB de Kazakhstan va augmentar un 2.2%, enfront del descens del mateix període de l'any passat un 1.8%. L’economia kirguisa va disminuint gradualment, al gener-juny, la taxa de descens es va desaccelerar fins a l’1.7% enfront del 5.6% del primer semestre del 2020. La Xina manté un creixement dinàmic aquest any, on es registra un augment del 12.7% del PIB al primer semestre curs. A Rússia, el PIB va créixer un 3.7% entre gener i maig.

A Uzbekistan, inflació al sector dels consumidors continua alentint-se, tot i les greus pujades de preus de certs productes bàsics com la pastanaga i l'oli vegetal. Segons els resultats de sis mesos, els preus van augmentar un 4.4% mentre que el 2020 durant el mateix període, un 4.6%. Al maig de 2021, els preus van disminuir un 0.2% a causa de l’estacionalitat. El major augment dels preus s’observa en els productes alimentaris: un 5.7% (al primer semestre del 2020, un 6.2%). La pujada dels preus dels productes no alimentaris també s’alenteix: un 3% enfront del 3.6% del gener-juny del 2020.

L'entrada de inversió el primer trimestre d’aquest any ha mostrat una dinàmica positiva. La inversió en actius fixos va augmentar un 5.9%, contra un descens de gairebé un 10% en el mateix període de l'any passat. Les inversions del pressupost van disminuir un 8.5%. Les inversions i els préstecs atorgats sota la garantia del govern van disminuir més del 36% i la seva participació en el volum total de les inversions va caure fins al 8.9%. L'entrada d'inversions procedents de fonts no centralitzades ha augmentat notablement, un 14.9%. Les inversions a costa de la població i els fons propis de les empreses van augmentar de manera insignificant, un 4.4% i un 4.7%, respectivament. Un important flux d’inversions es deu al creixement de crèdits atrets de bancs comercials, inversions estrangeres directes i fons de crèdit de l’estranger.

La dinàmica positiva de producció es nota a tots els sectors de l’economia. Els principals motors són la indústria i el sector serveis.

El sector industrial al gener-juny va demostrar taxes de creixement elevades: el 8.5%, contra un descens del 0.3% respecte al mateix període de l'any passat. La indústria minera va créixer un 7.5% (un descens del 18% el gener-juny del 2020), la indústria manufacturera (un 8.6% (4.9%), l'electricitat, el gas i l'aire condicionat) un 12.1% (8.4%). La producció de béns de consum va augmentar un 7.7% enfront del creixement de l'1.2% del mateix període de l'any passat, amb la dinàmica avançada en la producció de productes alimentaris.

L' sector serveis, com ara el turisme, la restauració i l’allotjament, demostra una dinàmica impressionant: un augment del 18.3% la primera meitat de l’any enfront d’un increment del 2.6% al gener-juny del 2020. El sector del transport es recupera activament després de la davallada de l’any passat: facturació de mercaderies va augmentar un 14.1% i la facturació de passatgers un 4.1%. El comerç al detall al període analitzat va augmentar un 9%.

Una desacceleració en relació amb l'any passat es constata a agricultura a l'1.8% contra el 2.8%, cosa que es deu a les condicions meteorològiques difícils d'aquest any i a la manca d'aigua. Les taxes de creixement del sector de la construcció també es van desaccelerar fins al 0.1% enfront del 7.1% del primer semestre del 2020.

Comerç exterior també va aconseguir superar la recessió. La primera meitat d’aquest any, les vendes van créixer un 13.6%, fins als 18 milions de dòlars. En el mateix període de l'any passat, es va produir un descens significatiu del 18%. Durant el període analitzat, les exportacions van créixer un 12%, fins als 7.1 milions de dòlars, i les importacions un 14.4%, fins als 11 milions de dòlars. En el segon trimestre, Uzbekistan va vendre or a l'estranger en el context de condicions positives de preus al mercat mundial. Tot i això, cal assenyalar que en els primers sis mesos el volum d’exportacions sense or va augmentar un 36.4% i va assolir els 5.7 milions de dòlars.

En l’estructura de les exportacions, el volum de subministraments d’aliments a països estrangers va augmentar un 6.3%, productes químics un 18.6%, productes industrials un 74.4% (principalment tèxtils, metalls no ferrosos), maquinària i equips de transport es van duplicar.

Al mateix temps, hi ha un augment de les importacions de productes alimentaris un 46.2%, de productes industrials un 29.1% (principalment productes metal·lúrgics) i de productes químics un 17%. Les importacions de maquinària i equips amb major volum van augmentar un 1.4%.

Així, segons els resultats del semestre, l'economia d'Uzbekistan està superant activament les conseqüències de la crisi i assolint la dinàmica anterior als indicadors anteriors a la crisi.

Seguir llegint

Uzbekistan

Uzbekistan és un país turístic

publicat

on

Des de l’antiguitat, Uzbekistan es troba al centre de la Gran Ruta de la Seda i té un gran patrimoni històric, cultural i arquitectònic. Samarcanda, Bukhara i Khiva són les marques de l'antiga cultura d'Orient. Els paisatges de muntanyes i deserts d’Uzbekistan criden l’atenció i l’admiració de la comunitat d’Internet. Per tant, el potencial turístic d’aquest país difícilment es pot sobrevalorar i el govern està fent importants esforços per desenvolupar-lo, escriu Khasanjon Majidov, investigador principal del Centre de Recerca i Reformes Econòmiques.

Desenvolupament explosiu del turisme

A principis del 2016 es va iniciar a Uzbekistan un procés de reforma radical de la indústria turística. Es van adoptar més de 60 normatives relacionades amb el desenvolupament de la indústria turística durant el 2016-2020.

El règim de visats entre els països es va simplificar. El 2018, Uzbekistan va introduir un règim sense visats per a ciutadans de 9 països, el 2019 per a ciutadans de 47 països, entre el 2020 i el 2021 altres 5 països. A partir del 10 de maig de 2021, el nombre de països per a ciutadans als quals es concedeix un règim sense visats a la República d’Uzbekistan és de 90 països.

A més, els ciutadans d’uns 80 països tenen l’oportunitat de sol·licitar un visat electrònic de manera simplificada. S'han introduït cinc nous tipus de visats per a estrangers: "Compatriot", "Student", "Academic", "Medicine" i "Pilgrimage". Segons el Ministeri de Turisme i Esports de la República d’Uzbekistan, la simplificació del règim de visats ha donat resultats positius. En particular, el 2019, si el creixement mitjà del nombre de turistes estrangers va ser del 26%, la taxa de creixement entre els països on es va introduir el règim sense visats va arribar al 58%.

El govern va prendre mesures integrals per desenvolupar-les infraestructures turístiques. En primer lloc, s'han cancel·lat 22 tipus de requisits que regulen les activitats dels albergs relacionats amb el tipus d'habitatge econòmic. En particular, s'ha cancel·lat el procediment per a la certificació obligatòria dels serveis hotelers prestats pels albergs i s'ha introduït la pràctica de treballar amb un registre unificat de cases d'hostes i hostals. En segon lloc, per tal d'augmentar el nombre de petits hotels, es va proporcionar als empresaris vuit projectes estàndard de petits hotels de fins a 8 habitacions de forma gratuïta i aquesta mesura es desenvolupa a partir de l'experiència de Turquia i Corea del Sud.

Com a resultat, el nombre d’ubicacions al país ha augmentat dràsticament. En particular, des del 2016 fins al 2020, les places d’allotjament van augmentar des de 750 de 1308 i el nombre de cases d'hostes va augmentar 13 vegades a 1386. Es preveu augmentar el seu nombre a 2.

Com a resultat de les reformes al sector turístic del 2016 al 2019, el nombre de turistes va augmentar de 2.0 milions a 6.7 ​​milions. La dinàmica de l’increment del nombre de turistes estrangers el 2019 en comparació amb el 2010 va ascendir a un rècord del 592% (un augment de més de 6 vegades). Cal destacar que el creixement del nombre de turistes de diferents regions es va produir de maneres diferents. Per exemple, el nombre de visitants de països d'Àsia Central va augmentar un 22-25% de mitjana anual, mentre que el creixement anual entre els turistes de països que no pertanyen a la CEI va ser del 50%. Al mateix temps, es van observar resultats positius en el turisme intern. En comparació amb el 2016, el nombre de turistes nacionals el 2019 gairebé es va duplicar i va ascendir a 14.7 milions.

Impacte de la pandèmia

Cal tenir en compte que, a causa de les restriccions imposades en el context de la pandèmia del coronavirus i de les conseqüències de la crisi mundial, la indústria del turisme ha patit greus pèrdues. En particular, el nombre de turistes estrangers que visiten Uzbekistan va disminuir més de 4.5 vegades, fins a 1.5 milions, i el volum de serveis turístics es va reduir a 261 milions de dòlars el 2020.

Tenint en compte la situació actual, es va desenvolupar el “projecte Uzbekistan”. Viatge segur garantit ("Uzbekistan. Viatge segur garantit"), que és un nou sistema de seguretat sanitària i epidemiològica per als turistes basat en els estàndards mundials. Certificació d'objectes turístics i infraestructures relacionades, serveis turístics basats en els nous requisits sanitaris i higiènics per a tots els llocs fronterers estatals; estacions aèries, ferroviàries i d'autobusos; objectes de patrimoni cultural tangible, museus, teatres, etc. Per mitigar les conseqüències de la pandèmia per a la indústria turística, es va constituir el Fons per al turisme segur a costa d’una contribució inicial del Fons anticrisi, així com dels pagaments per passar certificació voluntària implementada en el marc del programa “Uzbekistan. Viatge segur GARANTIT ".

Els agents turístics van rebre diversos avantatges i preferències per mitigar l’impacte de la pandèmia de coronavirus. El tipus d’impost sobre la renda es va reduir en un 50% de les taxes establertes, es van eximir del pagament de l’impost sobre la terra i l’impost sobre béns immobles de les persones jurídiques i es va establir l’impost social a un tipus reduït de l’1%. També van reemborsar parcialment les despeses d'interessos dels préstecs prèviament emesos per bancs comercials per a la construcció d'instal·lacions d'allotjament i les despeses de renovació, reconstrucció i ampliació de la base material i tècnica. Es subvencionen les instal·lacions d’allotjament per un import del 10% del cost dels serveis hotelers des de l’1 de juny de 2020 fins al 31 de desembre de 2021. En total, 1,750 entitats turístiques van rebre avantatges sobre l’impost sobre la propietat, el sòl i els impostos socials per un import aproximat de mil milions d’ànims.

Diversificació de direccions

En els darrers anys, Uzbekistan s'ha centrat en la diversificació de serveis turístics i el desenvolupament de nous tipus de turisme. En particular, es presta molta atenció per augmentar el flux de turistes Turisme MICE, que organitza diversos tornejos, reunions, conferències i exhibicions a Uzbekistan. S'han celebrat el tradicional torneig esportiu "Joc d'herois" a Khorezm, el festival "Art of Bakhchichilik" a Surkhandarya, la concentració "Muynak-2019" a Karakalpakstan i altres. El govern va aprovar el pla d'acció per al desenvolupament del turisme MICE a Uzbekistan.

Turisme cinematogràfic és una eina important per donar forma a la imatge del país, proporcionant informació als turistes potencials. Per al desenvolupament del turisme cinematogràfic a Uzbekistan, s'ha desenvolupat una regulació sobre el procediment per reemborsar part dels costos ("bonificació") de les empreses cinematogràfiques estrangeres en crear productes audiovisuals al territori d'Uzbekistan. A més, companyies de cinema estrangeres han estrenat pel·lícules com Basilik, Khuda Hafiz i Al Safar. L’any passat, companyies de cinema estrangeres van rodar 6 llargmetratges a Uzbekistan.

Turisme de peregrinació. JoPer tal de crear una comoditat especial per a aquells que visiten Uzbekistan amb l'objectiu del turisme pelegrí, s'han introduït nous requisits per als hotels, s'ha desenvolupat un mapa de les mesquites del país i s'ha publicat a l'aplicació mòbil. El primer Fòrum de Turisme de Peregrinació es va celebrar a Bukhara i hi van participar 120 convidats estrangers de 34 països.

Turisme mèdic. A Uzbekistan, s’estan prenent mesures per desenvolupar el turisme mèdic i atreure més turistes a les organitzacions mèdiques. El 2019, el nombre de ciutadans estrangers que van visitar Uzbekistan amb finalitats mèdiques va superar els 50 mil. De fet, aquest nombre pot ser superior, ja que determinar la quantitat de turistes que visiten clíniques mèdiques privades encara és una tasca difícil.

Conclusió

En els darrers anys, The Guardian, l’Uzbekistan ha estat reconegut com la millor destinació de viatges del món, el país amb més creixement als ulls de Wanderlust i la destinació turística amb millor creixement segons el Gran viatge. Com a resultat de mesures implementades constantment, l’Uzbekistan ha pujat 10 posicions (22 places) a l’índex mundial de turisme musulmà, compilat per Crescent Rating. A més, l’Organització Mundial del Turisme va situar l’Uzbekistan en el 4t lloc de la llista dels països amb més creixement del sector turístic.

En conclusió, cal tenir en compte que el turisme d’Uzbekistan necessita transformar els seus models de negoci mitjançant la innovació i la digitalització. Cal desenvolupar segments de mercat com l'agro i l'etnoturisme.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències