Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Criminalització de la violència domèstica al Nou Uzbekistan: Implementació de les obligacions internacionals

COMPARTIR:

publicat

on

Al nostre país, tradicionalment la família i les seves relacions s'han considerat com un valor nacional. En aquest sentit, les qüestions d'igualtat, confiança mútua i inviolabilitat en les relacions familiars estan sota la protecció legal de l'estat. Gràcies a les reformes integrals realitzades els darrers anys, s'ha creat un marc legal sòlid a la República d'Uzbekistan per garantir la igualtat de drets i oportunitats de dones i homes en tots els àmbits de la vida i l'activitat pública, protegint les dones de l'opressió i la violència.

En la reunió amb membres de la Comissió Constitucional del 20 de juny de 2022, el president de la República d'Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev, va assenyalar que cal reflectir a la llei primària del país les responsabilitats de l'estat per proporcionar habitatge a la població. , enfortir els fonaments econòmics i espirituals de la família, crear totes les condicions per garantir els interessos i el ple desenvolupament dels infants, donar suport a les persones amb discapacitat, protegir la salut humana i el medi ambient. Així, el text de la Constitució de la República d'Uzbekistan es va incorporar d'acord amb els actes jurídics internacionals en matèria de drets humans i llibertats, establint la prohibició de qualsevol forma de violència contra les persones.

Cal assenyalar que sobre la base d'aquesta i altres reformes d'importància legal estatal, la prohibició de la violència de totes les formes es reflecteix en la versió actualitzada i nova de la Constitució de la República d'Uzbekistan, aprovada a partir d'un referèndum d'abril. 30 i va entrar en vigor l'1 de maig d'enguany. En conseqüència, l'article 26 establia en l'àmbit constitucional que l'honor i la dignitat d'una persona són inviolables i res no pot servir de base per a la seva derogació. A més, s'estableix que ningú pot ser sotmès a tortura, violència o altres tractes o càstigs cruels, inhumans o degradants.

A més, la igualtat d'homes i dones en drets es va establir en el màxim document jurídic del país. Posteriorment, l'estat, com a forma de reflex de la voluntat democràtica del poble a nivell constitucional, va assumir la responsabilitat de garantir la igualtat de drets i oportunitats de dones i homes en la gestió dels afers de la societat i de l'estat, així com com en altres àmbits de la vida pública i estatal. Una altra norma molt important en l'àmbit de la prevenció de la violència i la garantia de la seguretat d'una institució social com la família és l'article 76 de la Constitució de la República d'Uzbekistan, que estableix que la família és la unitat principal de la societat i està subjecta a la protecció de la societat i de l'estat, i l'estat crea condicions socials, econòmiques, jurídiques i altres per al ple desenvolupament de la família.

En un discurs a la cerimònia solemne dedicada al 32è aniversari de la independència de la República d'Uzbekistan el 31 d'agost de 2023, el president de la República d'Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev, va destacar que aquest any vam aprovar una llei sobre la prevenció de la violència domèstica, l'objectiu principal és enfortir les famílies i protegir els drets de les dones, continuarem treballant conseqüentment en aquesta direcció. A la llum del brillant rerefons de les reformes a gran escala que s'estan duent a terme a la República d'Uzbekistan i per assolir els nous objectius fixats per a la protecció dels drets humans, la legislació va patir els canvis adequats i necessaris i l'11 d'abril de 2023 , es va introduir la responsabilitat administrativa i penal per violència familiar (domèstica).

Al seu torn, aquests canvis establien que per a la comissió inicial de violència familiar (domèstica) hi haurà responsabilitat administrativa segons l'article 59.2 – Family (domestic) violence of the Code of the Republic of Uzbekistan on administrative liability, and for its repeated commission within a year or under special circumstances entails criminal liability on the basis of article 1261 – Violència familiar (domèstica) del Codi Penal de la República d'Uzbekistan.

Cal destacar que per primera vegada es va aclarir a nivell legislatiu el concepte de violència familiar (domèstica). Segons les modificacions de la legislació, a partir d'ara, S'ha d'entendre la violència familiar (domèstica). com a obstrucció en l'exercici del dret a la propietat, a l'educació, a l'assistència sanitària i (o) al treball, danys intencionats a la propietat i als objectes personals, així com la humiliació de l'honor i la dignitat, la intimidació, l'aïllament de familiars propers comesos contra un cònjuge, ex cònjuge, una persona que conviu en una sola llar, o una persona que tingui un fill comú, que tingui com a resultat un trastorn de salut, en absència d'indicis de delicte, així com altres delictes.

anunci

També és d'interès l'establiment d'una responsabilitat a dos nivells en matèria de violència familiar (domèstica), començant per l'administrativa i acabant per la penal, que serveixi plenament a la prevenció indispensable d'aquest fet abans de la seva comissió. D'acord amb les darreres modificacions, l'article 592 – La violència familiar del Codi de responsabilitat administrativa de la República d'Uzbekistan consta de dues parts, i l'article 1261 - La violència familiar (domèstica) del Codi Penal de la República d'Uzbekistan inclou fins a vuit parts.

Tenint en compte l'experiència històrica dels països estrangers, val la pena assenyalar que les normes similars de responsabilitat penal per violència domèstica s'estableixen a la legislació de països estrangers com Geòrgia, Moldàvia i Ucraïna. És important assenyalar que l'eficàcia de les reformes per criminalitzar la violència domèstica també va ser reconeguda per la comunitat internacional.

As a qualitative reflection of the work in the legislative field on the prevention of domestic violence in recent years, more than 10 regulatory legal acts of strategic importance have been adopted in the field, including the Law of the Republic of Uzbekistan “On Guarantees of Equal Rights and Opportunities for Women and Men”, the Law of the Republic of Uzbekistan “ On the protection of women from oppression and violence”, the Decree of the President of the Republic of Uzbekistan “On additional measures for the rehabilitation of women victims of violence”, Resolutions of the Cabinet of Ministers of the Republic of Uzbekistan “On measures to improve the system for protecting women from oppression and violence” and “On additional measures to improve matters of suicide prevention, as well as rehabilitation and adaptation of women victims of violence”.

Entre les innovacions positives de la legislació, es van introduir per primera vegada conceptes com “violència familiar (domèstica)”, “assetjament”, “persecució”, “ordre de protecció”, “violència física”, “violència psicològica”. Amb les noves reformes de la legislació també es va ampliar el termini màxim per dictar una ordre de protecció a les víctimes d'assetjament i violència d'1 mes a 1 any, que abans era només d'1 mes amb possibilitat de pròrroga a 2 mesos.

També, a nivell legislatiu, el concepte de es publica una ordre de protecció – Document que garanteix la protecció de l'Estat a les víctimes d'opressió i violència, i que comporta l'aplicació de mesures legals a una persona o grup de persones que oprimeixen les dones o cometen violència contra elles. Una llei especial estableix que una ordre de protecció s'emet en 24 hores des del moment de la constatació del fet d'assetjament i violència o de l'amenaça de la seva comissió per part d'un funcionari de l'òrgan de govern intern, inicialment per un termini de fins a trenta dies i entra en vigor des del moment de la inscripció. A més, si la víctima presenta una sol·licitud i no s'elimina l'amenaça de violència, la vigència de l'ordre de protecció s'allarga per el jutjat penal per no més de un any.

Un dels indicadors significatius del treball en aquesta àrea va ser l'adopció de la Resolució del Senat d'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan de data 28 de maig de 2021 "Sobre l'aprovació de l'estratègia per assolir la igualtat de gènere a la República d'Uzbekistan fins al 2030". , que va aprovar el pla d'acció per a la implementació de l'estratègia el 2023.

Avui la República d'Uzbekistan està prenent les mesures necessàries en l'àmbit de la prevenció de la violència domèstica (familiar) mitjançant la seva criminalització i l'adopció coherent de lleis especials en aquest àmbit. En aquest sentit, és important analitzar més a fons els mecanismes d'eficàcia dels actes jurídics normatius ja adoptats, la seva implantació gradual i evolutiva i, si escau, a més, tenint en compte la seva orientació social i vetllant per l'estat de dret quan l'Estat compleixi. la seva funció de reforma.

Nasimbek Azizov
Cap del departament de l'Acadèmia de Compliment de la Llei de la República d'Uzbekistan

Diyorbek Ibragimov
Professor principal de l'Acadèmia de Compliment de la Llei de la República d'Uzbekistan

Odiljon Nematillaev
Professor de l'Acadèmia de Compliment de la Llei de la República d'Uzbekistan

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències