Connecteu-vos amb nosaltres

Balcans occidentals

L'ajuda addicional de 6 milions d'euros als Balcans occidentals necessita una millor protecció

COMPARTIR:

publicat

on

Se suposa que el mecanisme de reforma i creixement de 6 milions d'euros per als països dels Balcans occidentals els ajudarà a complir les condicions per a l'adhesió a la UE. En un dictamen publicat avui, el Tribunal de Comptes Europeu suggereix que aquests diners addicionals de la UE haurien de protegir-se millor.

La convergència econòmica entre els sis països dels Balcans occidentals (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Macedònia del Nord i Sèrbia) i la UE s'ha considerat insuficient durant molts anys. Com a resposta, el novembre passat la Comissió Europea va proposar establir un instrument de finançament específic, el Mecanisme de Reformes i Creixement per als Balcans Occidentals, com a part d'un nou pla de creixement per a la regió. L'objectiu d'aquest mecanisme és impulsar el creixement econòmic, augmentar la convergència socioeconòmica amb els països de la UE i accelerar l'alineació amb els valors i les lleis de la UE amb vista a l'adhesió futura a la UE.

Els auditors de la UE donen la benvinguda a la introducció de condicions més estrictes per al finançament vinculant els pagaments al compliment de les condicions que s'establiran en les agendes de reformes dels diferents països. “Hi ha, però, el risc que les condicions de desemborsament no siguin prou ambicioses i que els indicadors no siguin prou clars i mesurables. També segueix sent difícil garantir que les reformes siguin sostenibles, sobretot tenint en compte la dèbil capacitat administrativa de la regió.”, va dir Laima Liucija Andrikienė, membre de l'ECA responsable de l'opinió. “A més, la Comissió Europea no només hauria de fer observacions, sinó que també hauria de poder exigir als governs dels Balcans Occidentals que revisin i modifiquin les seves agendes de reforma en conseqüència.” Els auditors de la UE també suggereixen desenvolupar una guia rellevant per avaluar el compliment satisfactori de les condicions de pagament estipulades a les Agendes de Reformes.

El servei preveu un suport de fins a 6 milions d'euros (2 milions d'euros en suport no reemborsable i 4 milions d'euros en préstecs) per al període 2024-2027. Tenint en compte que ja s'han posat més de 14 milions d'euros a disposició dels països en preadhesió (inclosa Türkiye) en el pressupost actual de la UE, els auditors subratllen que les quantitats que s'aportaran a través del mecanisme representen un augment substancial (més del 40%) del finançament previst. per als països dels Balcans Occidentals fins al 2027. Els auditors assenyalen que tant la proposta d'establiment de la instal·lació com el pla de creixement expliquen per què les economies dels Balcans Occidentals han de convergir encara més amb la UE. El pla també destaca diversos beneficis que les mesures proposades aportarien a la regió. No obstant això, a falta d'una avaluació d'impacte o d'un document analític, els auditors de la UE no van poder avaluar fins a quin punt els 6 milions d'euros previstos probablement contribuiran a assolir els objectius principals de la instal·lació. Finalment, els auditors suggereixen aclarir determinades disposicions de la proposta relatives als drets d'auditoria del Tribunal de Comptes Europeu i a l'accés a les dades i la documentació per tal d'assegurar-ne una correcta supervisió.

La informació d'antecedents

El nom "Kosovo" no fa suposicions sobre l'estatus, i està en línia amb la RCSNU 1244/1999 i l'Opinió de la CIJ sobre la declaració d'independència de Kosovo.

El 8 de novembre de 2023, la Comissió va proposar establir un mecanisme de reforma i creixement per als Balcans occidentals com a part d'un nou pla de creixement per a la regió. Tant el Parlament Europeu com el Consell van demanar al TCE que doni el seu dictamen sobre la proposta, en el cas del Consell abans del 9 de febrer de 2024.

El dictamen núm. 01/2024 està disponible al Lloc web ECA en anglès; altres idiomes de la UE seguiran en breu.

anunci

Vegeu també l'informe especial de l'ECA Suport de la UE a l'estat de dret als Balcans occidentals.

Foto: Catàleg de pensaments on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències