Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

30 anys de mercat únic de la UE: beneficis i reptes

COMPARTIR:

publicat

on

Durant els últims 30 anys, el mercat únic ha aportat unitat i oportunitats als europeus. Els eurodiputats creuen que s'ha d'adaptar encara més per respondre als reptes actuals, Economia.

Durant la sessió plenària de mitjans de gener, el Parlament Europeu examinarà com el mercat únic ha transformat Europa des del seu llançament el 1993 i què més s'ha de fer per aprofitar al màxim el seu potencial.

El mercat únic: unir Europa

El mercat únic, una de les pedres angulars de la integració de la UE, fa possible que els béns, els serveis, el capital i les persones puguin circular pel bloc amb la mateixa llibertat que dins d'un sol país.

Inclou tant països de la UE com fora de la UE: Islàndia, Liechtenstein i Noruega hi participen a través de l'Espai Econòmic Europeu que han establert amb la UE, mentre que Suïssa ha tancat una sèrie d'acords bilaterals amb la UE que donen al país un accés parcial a l'únic mercat.

La infografia presenta un mapa dels països de la UE i no membres que formen part del mercat únic i explica que el mercat únic garanteix la lliure circulació de béns, serveis, capitals i persones
Mapa dels països de la UE i fora de la UE que formen part del mercat únic 

Beneficis del mercat únic

L'harmonització i el reconeixement mutu d'estàndards permeten a les empreses vendre els seus productes a un mercat de més de 450 milions.

L'eliminació d'obstacles ha provocat un augment significatiu del comerç dins de la UE. Mentre que les exportacions de béns a altres països de la UE van ascendir a 671 milions d'euros el 1993, van augmentar a més de 3.4 bilions d'euros el 2021.

anunci

El mercat únic ha contribuït a convertir la UE en un dels blocs comercials més poderosos del món, a l'igual que altres potències comercials mundials com els EUA i la Xina.

Els ciutadans de la UE es beneficien d'alts estàndards de seguretat dels productes i poden estudiar, viure, treballar i jubilar-se a qualsevol país de la UE.

El camí per al mercat únic

Trenta anys després del seu llançament, el mercat únic continua sent un treball en curs. La UE s'esforça per desfer-se dels obstacles restants a la lliure circulació i per adaptar el mercat a nous desenvolupaments com la transformació digital i la transició cap a una economia menys intensiva en carboni i més sostenible.

El Parlament Europeu va adoptar la Llei de mercats digitals i la Llei de serveis digitals el 2022, que imposen un conjunt comú de requisits a les plataformes digitals de tota la UE, per tal de crear un entorn en línia més segur, just i transparent.

Els eurodiputats estan pressionant per l'establiment d'a dret a reparar productes, ja que les dificultats que s'enfronten els consumidors per arreglar les coses signifiquen muntanyes de residus cada cop més grans.

El Parlament també voldria que el mercat únic es torni més resistent a crisis com la pandèmia de la Covid-19, que corren el risc de provocar interrupcions temporals a la lliure circulació de mercaderies o persones.

En una declaració sobre el 30è aniversari del mercat únic, Anna Cavazzini (Verds/ALE, Alemanya), el president de la comissió del mercat interior del Parlament, va demanar més passos per desenvolupar les normes en què es basa el mercat únic.

"El mercat únic s'ha de convertir en una eina per implementar els nostres objectius i valors polítics, des de la lluita contra la crisi climàtica fins a la defensa de la nostra democràcia en línia. Els alts estàndards de consum, socials i mediambientals són el que fa que el nostre mercat sigui tan atractiu a nivell mundial. Les empreses es beneficiaran dels estàndards europeus que es convertiran en un criteri global", va dir Cavazzini.

Durant el ple d'Estrasburg el gener de 2023, els eurodiputats discutiran amb representants de la Comissió Europea i del Consell les qüestions a què s'enfronta el mercat únic i votaran una resolució que exposi les opinions del Parlament.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències