Connecteu-vos amb nosaltres

Radicalització

La radicalització a la UE: què és? Com es pot prevenir? 

publicat

on

La radicalització representa una amenaça per a la nostra societat  

La radicalització és una creixent amenaça transfronterera. Però, què és, quines són les causes i què fa la UE per evitar-ho? La radicalització no és un fenomen nou, però cada cop és un repte, ja que les noves tecnologies i la creixent polarització de la societat la converteixen en una greu amenaça a tota la UE.

Els atacs terroristes a Europa durant els darrers anys, molts dels quals perpetrats per ciutadans europeus, posen de manifest l’amenaça persistent de la producció pròpia. radicalització, que és definit per la Comissió Europea com el fenomen de les persones que accepten opinions, opinions i idees, que podria provocar actes de terrorisme.

La ideologia és una part intrínseca del procés de radicalització, amb el fonamentalisme religiós sovint al centre.

Tanmateix, la radicalització poques vegades s’alimenta només de la ideologia o la religió. Sovint comença amb persones frustrades per la seva vida, la societat o les polítiques nacionals i exteriors dels seus governs. No hi ha un perfil únic d'algú que probablement s'impliqui en l'extremisme, però les persones de comunitats marginades i que pateixen discriminació o pèrdua d'identitat proporcionen un terreny fèrtil per al reclutament.

També es considera que la participació d’Europa occidental en zones de conflicte com l’Afganistan i Síria té un efecte radicalitzador, especialment en les comunitats de migrants.

Com i on es radicalitza la gent?

Els processos de radicalització es basen en xarxes socials per unir-se i estar connectats. Les xarxes físiques i en línia proporcionen espais en què les persones es poden radicalitzar i, com més tancats siguin, més poden funcionar com a cambres d’eco on els participants s’afirmen mútuament creences extremes sense ser interpel·lats.

Internet és un dels principals canals per difondre opinions extremistes i reclutar persones. Les xarxes socials han magnificat l’impacte tant de la propaganda jihadista com de l’extrema dreta proporcionant un accés fàcil a un ampli públic objectiu i donant a les organitzacions terroristes la possibilitat d’utilitzar el "narrowcasting" per dirigir els reclutes o elevar els "exèrcits troll" per donar suport a la seva propaganda. D'acord amb la Informe sobre la situació i les tendències del terrorisme de la UE 2020, durant els darrers anys, les aplicacions de missatgeria xifrades, com WhatsApp o Telegram, s’han utilitzat àmpliament per a la coordinació, la planificació d’atacs i la preparació de campanyes.

També se sap que algunes organitzacions extremistes es dirigeixen a escoles, universitats i llocs de culte, com ara les mesquites.

Les presons també poden ser un terreny fèrtil per a la radicalització, a causa del medi ambient tancat. Privats de les seves xarxes socials, els reclusos són més propensos que a qualsevol altre lloc a explorar noves creences i associacions i a radicalitzar-se, mentre que les presons amb poc personal sovint no poden fer activitats extremistes.

La lluita de la UE per evitar la radicalització

Tot i que la principal responsabilitat d’abordar la radicalització correspon als països de la UE, s’han desenvolupat eines per ajudar a nivell de la UE:

Defensa

El vicepresident Schinas i el comissari Johansson participaran en una videoconferència informal dels ministres d’Interior

publicat

on

Promoure la nostra manera de viure europea la vicepresidenta Margaritis Schinas i la comissària d'Afers Interns, Ylva Johansson, participaran avui (14 de desembre) a la videoconferència informal dels ministres d'Afers Interns. La reunió començarà amb una actualització de la Presidència alemanya del Consell sobre les negociacions sobre la proposta de Reglament sobre la prevenció de la difusió de contingut terrorista en línia, on acord polític entre el Parlament Europeu i el Consell es va trobar ahir. A continuació, els ministres debatran conclusions sobre seguretat interna i sobre l'associació policial europea, en el context de la Comissió Agenda contra el terrorisme i la proposta de mandat reforçat per a l'Europol que es van presentar dimecres.

Finalment, els participants faran un balanç del treball en curs per fer interoperables els sistemes d'informació per a la gestió de fronteres externes. A la tarda, els ministres debatran sobre el Pacte sobre migració i asil, proposat per la Comissió el 23 de setembre, incloent un debat sobre el compromís de la UE amb els països socis sobre la readmissió efectiva i la gestió de la migració. La nova presidència portuguesa presentarà el seu programa de treball. A les +/- 17.15h CET tindrà lloc una roda de premsa amb el comissari Johansson, que podreu seguir en directe EBS.

Seguir llegint

Defensa

La presidència del Consell i el Parlament Europeu arriben a un acord provisional sobre l'eliminació de contingut terrorista en línia

publicat

on

La UE treballa per evitar que els terroristes facin servir Internet per radicalitzar, reclutar i incitar a la violència. Avui (10 de desembre), la Presidència del Consell i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional sobre un projecte de reglament sobre la difusió de contingut terrorista en línia.

L'objectiu de la legislació és eliminar ràpidament el contingut terrorista en línia i establir un instrument comú per a tots els estats membres a aquest efecte. Les normes proposades s’aplicaran als proveïdors de serveis d’allotjament que ofereixen serveis a la UE, tinguin o no el seu establiment principal als estats membres. La cooperació voluntària amb aquestes empreses continuarà, però la legislació proporcionarà eines addicionals perquè els estats membres puguin aplicar la retirada ràpida del contingut terrorista quan sigui necessari. L’esborrany de legislació preveu un abast clar i una definició uniforme clara del contingut terrorista per tal de respectar plenament els drets fonamentals protegits en l’ordenament jurídic de la UE i, en particular, els garantits a la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Ordres de retirada

Les autoritats competents dels estats membres podran emetre ordres d’eliminació als proveïdors de serveis, eliminar el contingut terrorista o inhabilitar-ne l’accés a tots els estats membres. Els proveïdors de serveis hauran d’eliminar o desactivar l’accés al contingut en un termini d’una hora. Les autoritats competents dels estats membres on s’estableix el proveïdor de serveis reben el dret d’examinar les ordres de retirada emeses per altres estats membres.

Es facilitarà la cooperació amb els proveïdors de serveis mitjançant l’establiment de punts de contacte per facilitar el tractament de les ordres de retirada.

Correspondrà als estats membres establir les normes sobre sancions en cas d’incompliment de la legislació.

Mesures específiques per part dels proveïdors de serveis

Els proveïdors de serveis d’allotjament exposats a contingut terrorista hauran de prendre mesures específiques per fer front a l’ús indegut dels seus serveis i protegir els seus serveis contra la difusió de contingut terrorista. L'esborrany del reglament és molt clar que la decisió sobre l'elecció de les mesures correspon al proveïdor de serveis d'allotjament.

Els proveïdors de serveis que hagin actuat contra la difusió de contingut terrorista en un any determinat hauran de fer públics informes de transparència sobre les accions realitzades durant aquest període.

Les normes proposades també garanteixen que es respectin els drets dels usuaris i empreses normals, inclosa la llibertat d’expressió i informació i la llibertat d’empresa. Això inclou solucions efectives tant per als usuaris el contingut dels quals s'hagi eliminat com per als proveïdors de serveis que presentin una reclamació.

Fons

Aquesta proposta va ser presentada per la Comissió Europea el 12 de setembre de 2018, després d’una convocatòria dels líders de la UE el juny d’aquest mateix any.

La proposta es basa en el treball del Fòrum d'Internet de la UE, llançat el desembre de 2015 com a marc de cooperació voluntària entre els estats membres i representants de les principals empreses d'Internet per detectar i abordar contingut terrorista en línia. La cooperació a través d’aquest fòrum no ha estat suficient per abordar el problema i, l’1 de març de 2018, la Comissió va adoptar una recomanació sobre mesures per combatre eficaçment el contingut il·legal en línia.

Resposta a l'amenaça terrorista i els atacs terroristes recents a Europa (informació general)

Seguir llegint

Crim

Unió de seguretat: una agenda contra el terrorisme i un Europol més fort per augmentar la resistència de la UE

publicat

on

Promocionant la nostra manera de viure europea, la vicepresidenta Margaritis Schinas va dir: "Els fonaments inclusius i basats en els drets de la nostra Unió són la nostra protecció més forta contra l'amenaça del terrorisme. Construint societats inclusives on tothom pugui trobar el seu lloc, reduïm l’atractiu de les narracions extremistes. Al mateix temps, la forma de vida europea no és opcional i hem de fer tot el que estigui al nostre abast per evitar que aquells que intentin desfer-la. Amb l'Agenda Contra el Terrorisme d'avui, ens centrarem en invertir en la resiliència de les nostres societats amb mesures per contrarestar millor la radicalització i protegir els nostres espais públics dels atacs mitjançant mesures específiques ".

La comissària d'Afers Interns, Ylva Johansson, va dir: "Amb l'agenda antiterrorista d'avui, impulsem la capacitat dels experts per anticipar noves amenaces, ajudem les comunitats locals a prevenir la radicalització, donem a les ciutats els mitjans per protegir els espais públics oberts mitjançant un bon disseny i ens assegurem que podem respondre amb rapidesa i eficiència als atacs i intents d'atac. També proposem donar a Europol els mitjans moderns per donar suport als països de la UE en les seves investigacions ".

Mesures per preveure, prevenir, protegir i respondre

El recent període d’atacs a terres europees ha servit per recordar que el terrorisme continua sent un perill real i actual. A mesura que evoluciona aquesta amenaça, també ho ha de fer la nostra cooperació per contrarestar-la.

L’agenda antiterrorista té com a objectiu:

  • Identificar vulnerabilitats i generar capacitat per anticipar amenaces

Per anticipar millor les amenaces i els possibles punts cecs, els estats membres s’han d’assegurar que el Centre d’Intel·ligència i Situació (EU INTCEN) pot confiar en aportacions d’alta qualitat per augmentar la nostra consciència de la situació. Com a part de la seva propera proposta sobre la resistència d’infraestructures crítiques, la Comissió crearà missions d’assessorament per donar suport als Estats membres en la realització d’avaluacions de riscos, basant-se en l’experiència d’un grup d’assessors de seguretat protectors de la UE. La investigació sobre seguretat ajudarà a millorar la detecció precoç de noves amenaces, mentre que la inversió en noves tecnologies ajudarà a la resposta europea a la lluita contra el terrorisme a mantenir-se per davant de la corba.

  • Prevenir atacs abordant la radicalització

Per contrarestar la difusió d’ideologies extremistes en línia, és important que el Parlament Europeu i el Consell adoptin amb urgència les normes per eliminar continguts terroristes en línia. La Comissió donarà suport a la seva sol·licitud. El Fòrum d'Internet de la UE desenvoluparà directrius sobre moderació de contingut públicament disponible per a material extremista en línia.

Promoure la inclusió i proporcionar oportunitats a través de l’educació, la cultura, la joventut i l’esport pot contribuir a fer més cohesionades les societats i a prevenir la radicalització. El pla d’acció sobre integració i inclusió ajudarà a construir la resiliència de la comunitat.

L’agenda també se centra a reforçar l’acció preventiva a les presons, prestant una atenció específica a la rehabilitació i reintegració dels interns radicals, fins i tot després de la seva llibertat. Per difondre coneixements i experiència sobre prevenció de la radicalització, la Comissió proposarà crear un centre de coneixement de la UE que reuneixi responsables polítics, professionals i investigadors.

Reconeixent els desafiaments específics plantejats pels combatents terroristes estrangers i els seus familiars, la Comissió donarà suport a la formació i a l’intercanvi de coneixements per ajudar els Estats membres a gestionar el seu retorn.

  • Promoure la seguretat dissenyant i reduint les vulnerabilitats per protegir les ciutats i les persones

Molts dels atacs recents que van tenir lloc a la UE es van dirigir a espais densament concorreguts o molt simbòlics. La UE intensificarà els esforços per garantir la protecció física dels espais públics, inclosos els llocs de culte, mitjançant la seguretat mitjançant el disseny. La Comissió proposarà reunir ciutats al voltant d’una promesa de la UE sobre seguretat i resistència urbanes i posarà a disposició finançament per ajudar-les a reduir les vulnerabilitats dels espais públics. La Comissió també proposarà mesures per fer més resistents les infraestructures crítiques, com ara els centres de transport, les centrals elèctriques o els hospitals. Per augmentar la seguretat de l'aviació, la Comissió explorarà opcions per a un marc legal europeu per desplegar agents de seguretat als vols.

Tots els que entren a la UE, ciutadans o no, han de ser comparats amb les bases de dades pertinents. La Comissió donarà suport als estats membres per garantir aquests controls sistemàtics a les fronteres. La Comissió també proposarà un sistema que garanteixi que una persona a qui se li hagi negat una arma de foc per motius de seguretat en un estat membre no pot presentar una sol·licitud similar en un altre estat membre, tancant així una bretxa existent.

  • Reforçar el suport operatiu, el processament i els drets de les víctimes per respondre millor als atacs

La cooperació policial i l’intercanvi d’informació a tota la UE són claus per respondre eficaçment en cas d’atacs i portar els autors a la justícia. La Comissió proposarà un codi de cooperació policial de la UE el 2021 per millorar la cooperació entre les autoritats policials, inclosa la lluita contra el terrorisme.

Una part substancial de les investigacions contra el delicte i el terrorisme inclouen informació encriptada. La Comissió treballarà amb els estats membres per identificar possibles solucions legals, operatives i tècniques per a l'accés lícit i promoure un enfocament que mantingui l'eficàcia del xifratge en la protecció de la privadesa i la seguretat de les comunicacions, alhora que proporciona una resposta eficaç als delictes i el terrorisme. Per donar un millor suport a les investigacions i processaments, la Comissió proposarà crear una xarxa d'investigadors financers antiterroristes que impliquin a l'Europol, per ajudar a seguir el rastre de diners i identificar els implicats. La Comissió també donarà suport als estats membres per utilitzar la informació del camp de batalla per identificar, detectar i processar els combatents terroristes estrangers que retornin.

La Comissió treballarà per millorar la protecció de les víctimes d’actes terroristes, inclòs per millorar l’accés a la indemnització.

El treball per anticipar, prevenir, protegir i respondre al terrorisme implicarà els països socis, al barri de la UE i més enllà; i confiar en un compromís intensificat amb organitzacions internacionals. La Comissió i l'Alt Representant / Vicepresident, si escau, intensificaran la cooperació amb els socis dels Balcans Occidentals en l'àmbit de les armes de foc, negociaran acords internacionals amb els països del barri del sud per intercanviar dades personals amb l'Europol i milloraran la cooperació estratègica i operativa amb altres regions com la regió del Sahel, la Banya d’Àfrica, altres països africans i regions clau d’Àsia.

La Comissió designarà un coordinador contra el terrorisme, encarregat de coordinar la política i el finançament de la UE en matèria de lluita contra el terrorisme dins de la Comissió, i en estreta cooperació amb els estats membres i el Parlament Europeu.

Un mandat més fort per a l'Europol

La Comissió proposa avui reforçar el mandat d’Europol, l'Agència de la UE per a la cooperació en matèria d'aplicació de la llei. Atès que els terroristes solen abusar dels serveis oferts per empreses privades per reclutar seguidors, planificar atacs i difondre propaganda que inciti a nous atacs, el mandat revisat ajudarà l’Europol a cooperar eficaçment amb parts privades i transmetrà proves pertinents als Estats membres. Per exemple, Europol podrà actuar com a punt focal en cas que no quedi clar quin estat membre té jurisdicció.

El nou mandat també permetrà a l’Europol processar conjunts de dades grans i complexos; millorar la cooperació amb la Fiscalia Europea, així com amb països socis no pertanyents a la UE; i per ajudar a desenvolupar noves tecnologies que s'adaptin a les necessitats de l'aplicació de la llei. Reforçarà el marc de protecció de dades d'Europol i la supervisió parlamentària.

Fons

L'agenda d'avui es desprèn del Estratègia de la Unió Europea de Seguretat per al 2020 al 2025, en què la Comissió es va comprometre a centrar-se en àrees prioritàries on la UE pugui aportar valor per donar suport als estats membres a fomentar la seguretat de les persones que viuen a Europa.

L'Agenda contra el terrorisme es basa en les mesures ja adoptades per negar als terroristes els mitjans per dur a terme atacs i reforçar la resistència contra l'amenaça terrorista. Això inclou les normes de la UE sobre la lluita contra el terrorisme, sobre com abordar el finançament del terrorisme i l'accés a armes de foc.

Més informació

comunicació sobre una agenda contra el terrorisme per a la UE: anticipar-se, prevenir, protegir, respondre

Proposta per a un Reglament que reforci el mandat d'Europol

Reforç del mandat d'Europol - Avaluació d'impacte Part 1

i la part 2

Reforç del mandat d'Europol - Resum executiu de l'avaluació d'impacte

Una agenda contra el terrorisme per a la UE i un mandat més fort per a l'Europol: Preguntes i Respostes

Comunicat de premsa: Estratègia de la Unió de Seguretat de la UE: connectar els punts en un nou ecosistema de seguretat, el 24 de juliol de 2020

Security Union: lloc web de la Comissió

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències