Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Els acords bilaterals de comerç i inversió de la UE: On som?

COMPARTIR:

publicat

on

20130529_01Segons les estimacions de l'FMI, durant els propers anys, el 90% de la demanda mundial es generarà fora de la UE. Per això, és una prioritat fonamental per a la UE obrir més oportunitats de mercat per a les empreses europees negociant nous acords de lliure comerç amb països clau. Si demà completéssim totes les nostres converses de lliure comerç actuals, podríem afegir un 2.2% al PIB de la UE o 275 milions d’euros. Això equival a afegir un país tan gran com Àustria o Dinamarca a l'economia de la UE. En termes d'ocupació, aquests acords podrien generar 2.2 milions de nous llocs de treball o un 1% addicional de la plantilla total de la UE. A continuació es presenta una visió general de les negociacions de lliure comerç més properes, en curs i finalitzades.

Pròximes negociacions

Acord sobre inversions amb la Xina: el 18 d'octubre, el Consell va adoptar el mandat que permetrà a la Comissió Europea iniciar negociacions d'inversió amb la Xina. Ambdues parts van expressar abans el seu interès a participar en aquestes negociacions quan es van reunir a la 14a Cimera UE-Xina del febrer de 2012.

El nivell actual d’inversió bilateral està molt per sota del que es podria esperar de dos dels blocs econòmics més importants del planeta. Només el 2.1% de la inversió estrangera directa (IED) total de la UE es troba a la Xina. Els objectius principals d’aquestes negociacions són l’abolició progressiva de les restriccions al comerç i la inversió estrangera directa, així com la promoció dels objectius generals de la política de la UE al món. L’acord d’inversió UE-Xina millorarà l’accés al mercat xinès i proporcionarà als inversors de la UE a la Xina un alt nivell de protecció de la inversió en un text únic i coherent.

Les negociacions en curs

Canadà: el 18 d’octubre de 2013, el president de la Comissió, José Manuel Barroso, i el primer ministre canadenc, Stephen Harper, van arribar a un acord polític sobre els elements claus d’un Acord Econòmic i Comercial Integral (CETA) (IP / 13 / 972, MEMO / 13 / 911, SPEECH / 13 / 817). Serà el primer acord de lliure comerç entre la Unió Europea i un país del G8. Eliminarà més del 99% de les tarifes entre les dues economies i crearà noves oportunitats d’accés al mercat considerables en serveis i inversions. Basant-se en l’acord polític, s’hauran de completar les negociacions tècniques per tal de finalitzar el text legal de l’acord.

El 2012, Canadà era el 12è soci comercial més important de la UE, mentre que la UE és el segon soci comercial més gran del Canadà, després dels Estats Units. El 2012, el valor del comerç bilateral de mercaderies entre la UE i el Canadà va ser de 61.8 milions d’euros. Un estudi econòmic publicat conjuntament per la UE i el Canadà abans de les negociacions va mostrar que un acord comercial global podria augmentar el seu comerç bilateral en 25.7 milions d’euros més.

anunci

Estats Units d'Amèrica: les negociacions de l'associació transatlàntica de comerç i inversió (TTIP) van començar amb una ronda celebrada els dies 8 i 12 de juliol de 2013 a Washington, DC Els grups negociadors van establir enfocaments i ambicions respectius en vint àrees diverses que el TTIP té previst cobrir, inclosos els drets de duana i les normes tècniques per a les mercaderies produïdes a banda i banda de l'Atlàntic.

La segona ronda prevista del 7 a l'11 d'octubre a Brussel·les es va centrar en les regles comercials i el component regulador del TTIP que alimentaria una revisió política el gener de 2014 (MEMO / 13 / 835). No obstant això, a causa del progrés en curs, i malgrat un alt nivell de compromís amb aquestes negociacions, l'Administració dels Estats Units no ha estat capaç d'enviar a Brussel·les funcionaris de la USTR i agències governamentals dels EUA per mantenir la sessió de converses prevista. Les contraparts de la UE i els Estats Units buscaran aviat altres ocasions de compromís, incloses les rondes de negociació.

La iniciativa d’un acord transatlàntic es basa en les recomanacions del grup de treball d’alt nivell UE-EUA sobre ocupació i creixement que va dirigir les deliberacions sobre les futures relacions UE-EUA des de finals del 2011. Segons un estudi independent del Centre de Política Econòmica Investigació, Londres, una associació comercial i inversora transatlàntica ambiciosa i completa podria portar la UE guanys econòmics de 119 milions d’euros a l’any un cop s’hagi implementat completament l’acord.

Japó: la UE i el Japó van iniciar negociacions per a un acord de lliure comerç a l’abril de 2013 (MEMO / 13 / 348) i han mantingut fins ara dues rondes de converses. El segona ronda de negociacions van tenir lloc durant l'última setmana de juny. Catorze grups de treball es van centrar en diverses parts del text negociat, inclosos el comerç de béns, serveis, inversions, competència, contractació pública i desenvolupament sostenible. Una altra ronda tindrà lloc a Brussel·les els dies 21-25 d'octubre de 2013.

El Japó és el segon soci comercial de la UE a Àsia, després de la Xina. Un TLC podria augmentar el PIB de la UE un 0.6% i augmentar les exportacions de la UE al Japó en un terç. Com a conseqüència d’aquest acord, s’esperen 400,000 llocs de treball addicionals a la UE.

La Comissió és conscient de les preocupacions d'alguns estats membres i sectors industrials, en particular pel que fa a les barreres no aranzelàries al Japó. És exactament per això que la Comissió va acordar amb el Japó, fins i tot abans que s'iniciessin les possibles negociacions, que Europa podria "tirar endavant" les negociacions al cap d'un any si el Japó no demostra que elimina certes barreres no aranzelàries.

Associació de Nacions del Sud - est Asiàtic (ASEAN) - La UE negocia actualment amb quatre països de la Regió ASEAN. Les negociacions per a un acord de lliure comerç amb Singapur, iniciades el 2010, es van concloure amb èxit el desembre de l'any passat (IP / 12 / 1380) i l'acord es va rubricar a Singapur el 20 de setembre de 2013 (IP / 13 / 849). Tot i això, les converses sobre protecció de la inversió que van començar només després de l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa, que atorguen a la UE noves competències en aquest àmbit, continuen en curs. El 18 d'octubre, el Consell també va adoptar un mandat que permetrà a la Comissió Europea iniciar negociacions d'inversió amb altres països de l'ASEAN (MEMO / 13 / 913).

Mentrestant, les negociacions per a un acord de lliure comerç continuen amb Malàisia i Vietnam. Tailàndia va iniciar negociacions bilaterals amb la UE només al març d’aquest any (el comunicat de premsa) i la segona ronda de converses va tenir lloc a Tailàndia del 16 al 20 de setembre de 2013 (declaració conjunta).

La UE continua oberta a iniciar negociacions amb altres socis de l'ASEAN i espera un dia integrar aquests acords en un acord comercial de regió a regió. En conjunt, amb 191 milions d'euros de comerç de mercaderies el 2012 i 51 milions d'euros de serveis el 2011, l'ASEAN és avui el tercer soci comercial de la UE fora d'Europa, després dels Estats Units i la Xina i molt per davant d'altres socis.

Sud de la Mediterrània: la UE ha completat fins ara dues rondes de negociacions per a un acord de lliure comerç profund i ampli (DCFTA) amb el Marroc i es preveu que la propera ronda tingui lloc a finals de novembre de 2013. L’acord hauria de reforçar la construcció de relacions comercials UE-Marroc d'acord amb els acords existents, inclòs l'acord d'associació del 2000 i l'acord sobre productes agrícoles, agrícoles transformats i de la pesca de 2012.

El Marroc és el primer país mediterrani a negociar un acord comercial global amb la UE. La Comissió també té el mandat d'iniciar un procés similar amb Tunísia, Egipte i Jordània.

Índia: s'ha aconseguit un progrés substancial des del començament de les negociacions el 2007. Ara ambdues parts han de seguir la milla final per unir el paquet. L'Índia combina un mercat considerable i creixent de més de mil milions de persones i és un important soci comercial per a la UE, així com una potència econòmica mundial emergent.

Mercosur: a la reunió ministerial de comerç UE-Mercosur celebrada a Santiago el 26 de gener de 2013, la UE i el Mercosur van acordar intercanviar ofertes sobre concessions d’accés al mercat de béns, serveis i contractació pública fins a l’últim trimestre del 2013. Treballs relacionats amb la preparació de les ofertes per ambdues parts continua.

Les negociacions d'un acord d'associació UE-Mercosur es van iniciar el 2000, però es van suspendre el 2004 a causa de diferències substancials en la part comercial de l'acord. Les negociacions es van reprendre el maig del 2010 (IP / 10 / 496). Des de llavors, es van celebrar nou rondes de negociació entre la UE i el Mercosur, que s’han centrat en les normes comercials en lloc de reduir els drets de duana.

Consell de Cooperació del Golf - El Consell de Cooperació del Golf va suspendre les negociacions per a un acord de lliure comerç el 2008. Els contactes informals entre negociadors continuen tenint lloc.

Països africans, caribenis i pacífics (ACP): els acords de col·laboració econòmica (APE) són associacions comercials i de desenvolupament entre la UE i els països africans, caribenis i pacífics (ACP), basats en l’acord de Cotonou celebrat el 2000. L’objectiu és consolidar la lliure accedir al mercat de la UE de productes dels nostres socis ACP, fomentar la cooperació relacionada amb el comerç i atraure inversions, per tal de promoure el desenvolupament sostenible.

Les negociacions van començar el 2002 i han cobert set grups regionals: Àfrica Occidental, Àfrica Central, Àfrica Oriental i Meridional (ESA), Comunitat de l’Àfrica Oriental (EAC), Grup EPA de la Comunitat Sud-Africana de Desenvolupament (SADC), el Carib (CARIFORUM) i el Pacífic. La UE continua les converses amb tots ells, excepte amb CARIFORUM, que ja va signar un acord de col·laboració econòmica complet el 2008.

Les negociacions de la UE entren ara en una fase decisiva al grup EPA de la Comunitat de l’Àfrica Oriental (EAC) i de la Comunitat de Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC). A la resta de l’Àfrica subsahariana el progrés és desigual.

Del 15 al 19 de juliol de 2013, el comissari de comerç de la UE, Karel De Gucht, va viatjar a quatre països africans: Kenya (part de l’EAC) i Namíbia, Botswana i Sud-àfrica (membres del grup SADC EPA) (IP / 13 / 686). El comissari De Gucht va aprofitar aquesta oportunitat per debatre formes de reforçar les relacions comercials i d’inversió amb les regions africanes, en particular mitjançant aliances comercials i de desenvolupament integrades en virtut dels EPA.

La UE té onze negociacions comercials en marxa i diverses negociacions comercials i de desenvolupament (APE) en curs.

Acords de lliure comerç acabats però encara no aplicats

Veïnatge oriental - La UE ha conclòs recentment negociacions per a una àrea de lliure comerç (DCFTA) profunda i completa Moldàvia, Armènia i Geòrgia. Els DCFTA formen part dels acords d'associació amb aquests tres països. La rubricació oficial dels acords d'associació amb Moldàvia i Geòrgia està prevista per a la Cimera de l'Associació Oriental el 29 de novembre de 2013 a Vilnius.

Atesa la decisió presa per Armènia a principis de setembre d’adherir-se a la unió duanera de Rússia, Bielorússia i Kazakhstan, en aquest moment no es segueixen els passos necessaris perquè l’acord amb aquest país sigui efectiu.

La UE és el principal soci comercial de cadascun dels tres països. El 2011, el comerç amb la UE va representar més del 50% del flux comercial total de Moldàvia, el 32% del comerç global d’Armènia i el 26% de Geòrgia. Un cop implementats, els ZLSAC proporcionarien un accés mutu significativament millorat per a béns i serveis entre la UE i els seus veïns orientals. A més, garantiran un entorn legal obert, estable i previsible en benefici de les empreses i els consumidors de les dues parts.

Ucraïna - La UE i Ucraïna van concloure les negociacions per a un acord de lliure comerç profund (DCFTA) el desembre de 2011. El 15 de maig de 2013, la Comissió va adoptar les propostes de decisions del Consell sobre la signatura i l'aplicació provisional de l'Acord d'associació UE-Ucraïna , inclosa la seva part comercial (IP / 13 / 436). El següent pas serà la signatura de l'Acord pel Consell, un cop es compleixin les condicions polítiques. L'1 d'octubre de 2013, el comissari de Comerç de la UE, Karel de Gucht, va visitar Kíev per debatre la situació amb les autoritats ucraïneses.

Singapur - Les negociacions per a un acord de lliure comerç (TLC) entre la Unió Europea i Singapur es van concloure el desembre de 2012 (IP / 12 / 1380) i l'acord es va rubricar a Singapur el 20 de setembre de 2013 (IP / 13 / 849). Es preveu que els procediments que permetin fer efectiu l’acord finalitzin a finals del 2014.

Aquest és el segon acord ambiciós de la UE amb un soci comercial asiàtic clau, després del TLC UE-Corea, i el primer amb un membre de l'Associació de deu països de les nacions del sud-est asiàtic (ASEAN). Un cop totalment implementat, l’acord obrirà mercats per ambdues parts en diversos sectors.

Singapur és, amb diferència, el seu soci comercial més gran de la UE al sud-est asiàtic, ja que representa aproximadament un terç del comerç de béns i serveis entre la UE i l'ASEAN i més de tres cinquenes parts de les existències d'inversió entre les dues regions. Més de 9000 empreses de la UE han establert el seu centre regional a Singapur.

Amèrica Central - L'acord d'associació entre la Unió Europea i Amèrica Central ja està en vigor per a tots els països implicats, excepte per a Guatemala. Els procediments necessaris per a l'aplicació d'aquest acord a Guatemala estan en curs i s'espera que finalitzin en un futur proper.

També hi ha cinc Acords de col·laboració econòmica provisionals amb estats africans, caribenys i del Pacífic que s'han negociat però que encara no han entrat en vigor. Es tracta de Costa d'Ivori, Àfrica Central (Camerun), la Comunitat de Desenvolupament de l'Àfrica Meridional, Ghana i la Comunitat d'Àfrica Oriental.

En total, la UE ha acabat de negociar onze acords comercials que encara han d’entrar en vigor.

Ja hi ha tractats de lliure comerç

Colòmbia i Perú - L’ALC amb membres de la regió andina, Colòmbia i Perú, s’aplica provisionalment amb el Perú des de l’1 de març de 2013 (IP / 13 / 173) i amb Colòmbia des de l'1 d'agost de 2013 (IP / 13 / 749).

La UE és el segon soci comercial més important de la regió andina després dels EUA. S'espera que, un cop implementat completament, l'acord amb els dos socis andins generi un estalvi total de tarifes per a les empreses europees i andines de més de 500 milions d'euros a l'any. S'espera que les condicions millorades i estables de comerç i inversió impulsin el comerç i la inversió entre les dues regions. L’objectiu de l’acord entre la UE, Colòmbia i Perú també és fomentar la integració regional. Per tant, la porta encara està oberta perquè els altres països andins –Equador i Bolívia– puguin iniciar la seva associació.

Amèrica Central (Costa Rica, El Salvador, Hondures, Nicaragua i Panamà) - L’acord d’associació entre la Unió Europea i Amèrica Central (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua i Panamà) va ser aprovat pel Parlament Europeu l’11 de desembre 2012 (IP / 12 / 1353). Les disposicions comercials de l'acord s'apliquen amb Hondures, Nicaragua i Panamà des de l'1 d'agost de 2013 (IP / 13 / 758) i amb Costa Rica i El Salvador des de l’1 d’octubre de 2013 (IP / 13 / 881).

Aquest acord obre mercats per les dues parts, ajudant a establir un entorn empresarial i d’inversió estable i afavorint la integració entre la UE i tota l’Amèrica Central. L’acord també pretén reforçar la integració econòmica entre els membres de la regió centreamericana.

La UE és el segon soci comercial més gran d'Amèrica Central. El 2012, els fluxos comercials totals de mercaderies van ascendir a 14 milions d’euros, incloent un comerç de prop de 1.4 milions d’euros amb Hondures, 1.2 milions d’euros amb Panamà i 0.4 milions d’euros amb Nicaragua. Els beneficis de l’acord seran especialment tangibles per a l’economia de l’Amèrica Central que s’espera que creixi més de dos mil milions i mig d’euros anuals una vegada que l’acord s’apliqui a tota la regió.

Corea del Sud - L’acord de lliure comerç entre la UE i Corea va entrar en vigor el juliol del 2011. Aquest ha estat el primer d’una nova generació d’acords de lliure comerç que va anar més enllà que mai a l’hora d’eliminar les barreres comercials i facilitar a les empreses europees i coreanes fer negocis junts. A mesura que el TLC ha reduït els aranzels d’importació de productes europeus a la frontera coreana, les exportacions de la UE al país peninsular han crescut fortament, donant a la UE un superàvit comercial amb Corea per primera vegada en 15 anys.

Mèxic - Des de l'entrada en vigor a l'octubre del 2000 d'aquest acord global de lliure comerç, el comerç bilateral total s'ha duplicat, passant de 21.7 milions d'euros el 2000 a 47.1 milions d'euros el 2012. Als marges de la UE-CELAC1 a la cimera de Santiago del gener del 2013, la UE i Mèxic van acordar explorar les opcions per a la modernització de l'Acord UE-Mèxic. Les noves converses haurien d'aprofundir en les disposicions existents, però també haurien d'abastar àrees no incloses en l'acord existent, com ara serveis, inversions, contractació pública, normes comercials, etc. Seguiment de la decisió presa pels presidents Barroso i Peña Nieto a la cimera un grup de treball conjunt, encarregat d’una reflexió sobre la modernització de l’acord, es reunirà els dies 22 i 23 d’octubre de 2013.

S’estan implementant acords de col·laboració econòmica amb tres regions: el Carib (quinze estats del CARIFORUM), el Pacífic (l’únic país que sol·licita actualment és Papua Nova Guinea) i l’Àfrica oriental i meridional (quatre països de l’ESA: Zimbabwe, Maurici, Madagascar, les Seychelles ).

Sud-àfrica: Sud-àfrica és el soci comercial més gran de la UE a Àfrica. L’acord de comerç, desenvolupament i cooperació, en vigor des del 2000, va establir una zona de lliure comerç que cobreix el 90% del comerç bilateral entre la UE i Sud-àfrica. La liberalització es va completar el 2012. Sud-àfrica ara participa en negociacions posteriors amb la UE com a part del grup EPA de la comunitat sud-africana de desenvolupament (SADC).

Xile - La UE i Xile van concloure un acord d'associació el 2002, que incloïa un acord de lliure comerç global que va entrar en vigor el febrer de 2003. L'acord de lliure comerç UE-Xile és ampli i complet i cobreix tots els àmbits de les relacions comercials UE-Xile. . La UE és la segona font d’importacions de Xile, després dels EUA. La UE és també el tercer mercat d'exportació de Xile, després del recent augment de la Xina com a important mercat d'exportació per a la UE.

A més d’aquests tractes de lliure comerç “clàssics”, els tractats de lliure comerç són un component bàsic de molts acords d’associació i de sindicats duaners (Andorra, San Marino, Turquia). Per tant, la UE també té en vigor tractes de lliure comerç amb diversos països i territoris d'Europa (Illes Fèroe, Noruega, Islàndia, Suïssa, l'antiga República Iugoslava de Macedònia, Albània, Montenegro, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia) i el sud de la Mediterrània (Algèria, Egipte, Israel, Jordània, Líban, Marroc, Autoritat Palestina, Síria, Tunísia) i tres amb països africans, caribenys i del Pacífic (Carib, Pacífic i Àfrica oriental i meridional). Actualment no s’apliquen les disposicions comercials de l’acord amb Síria.

Per tant, la UE ja ha establert acords comercials amb prop de 50 socis.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències