Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

pràctiques comercials deslleials: preguntes més freqüents

COMPARTIR:

publicat

on

2014-03-26-fair-trade-bananas-5901. Quines són les pràctiques comercials deslleials?

Moltes de les relacions comercials entre empreses de la cadena de subministrament d'aliments estan desequilibrades, ja que un soci comercial té un poder de negociació significativament més gran que la seva contrapart. Tot i que aquestes diferències en el poder de negociació són comunes i legítimes a les relacions comercials, de vegades poden provocar pràctiques comercials deslleials (UTP).

A grans trets, els UTP es poden definir com a pràctiques que es desvien de la bona conducta comercial, són contràries a la bona fe i al tracte just i són imposades unilateralment per un soci comercial de la seva contrapart. Els exemples següents il·lustren els possibles UTPs de la cadena de subministrament d'aliments:

Exemple 1: Un gran minorista conclou un contracte anual amb un petit productor de formatge per a la compra d’un format especial a un preu determinat. A la meitat del període de contractació, el minorista informa el proveïdor sobre una campanya d'aniversari promocional en tots els punts de venda durant una setmana. Quan realitzeu el pagament següent per a la compra d'un producte, el minorista restarà € 5,000 de l'import degut al proveïdor. El proveïdor es queixa però el minorista argumenta que tots els proveïdors s'han beneficiat del trànsit incremental de la botiga generat per la promoció de l'aniversari. Quan el proveïdor assenyala que l'activitat promocional no es va fer referència al contracte i esmenta la possibilitat d'una acció legal, el minorista amenaça de rescindir la relació comercial.

Exemple 2: Un gran productor multinacional de refrescos té una relació comercial amb un petit minorista. El proveïdor llança un producte nou i demana al detallista que el posi a les prestatgeries. Quan el minorista declina a causa de l'espai limitat a les prestatgeries, el proveïdor amenaça de no lliurar alguns dels seus productes "imprescindibles" al minorista durant un període indeterminat. Quan el minorista assenyala que el producte acabat de llançar no estava inclòs en el contracte anual, el proveïdor amenaça amb rescindir la relació comercial.

2. Aquestes pràctiques no estan tractades per la legislació vigent?

No hi ha cap legislació transsectorial de la UE que cobreixi les relacions empresarials i empresarials i que s'abordi directament als PTU, tot i que hi ha legislació en alguns estats membres. Algunes de les UTPs cobertes per la comunicació podrien, en principi, ser abordades per la legislació vigent. No obstant això, en la pràctica, les víctimes d’una UTP sovint s’abstien conscientment d’acció legal. Per exemple, la víctima d’una UTP podria, en alguns casos, portar la seva contrapart a un tribunal sobre la base del dret contractual nacional. No obstant això, el partit més feble en una relació comercial a la cadena de subministrament alimentari (en la majoria dels casos una PIME) sovint tem que portar la contrapart a la cort per aplicar una UTP pugui dur el partit més fort a posar fi a la relació comercial.

anunci

A causa d’aquest "factor de por", el partit més feble sovint no fa cap acció legal i accepta els UTPs, malgrat els seus efectes nocius. Com a conseqüència, als estats membres on els litigis a través de tribunals són l’única manera d’afrontar els UTPs, l’aplicació de qualsevol norma referent al tipus de UTP descrit en la comunicació és molt limitada.

3. Pot la Iniciativa de Cadena de Subministrament existent resoldre el problema dels UTP?

A tota la UE Iniciativa de la cadena de subministrament és un marc d'autoregulació desenvolupat per organitzacions i operadors de la cadena de subministrament d'aliments per fer front als processos de transacció de productes. La iniciativa Supply Chain es va posar en marxa el setembre de 2013 i es basa en un conjunt de principis de bones pràctiques, que van ser acordats pels participants del Fòrum per a una millor cadena de subministrament d'aliments, un organisme interessat creat per la Comissió a 2012. Un important nombre d’empreses de diferents estats membres des del punt de vista del comerç i l’oferta s’han adherit a la iniciativa des del seu llançament.

La Iniciativa de la cadena de subministrament té un paper important en la creació d’un entorn on les empreses es relacionen entre elles de manera justa i sostenible. Es requereix un esforç substancial per part de totes les empreses que s'hi adhereixen. En particular, les empreses que s'uneixen necessiten ajustar els seus processos interns i l'organització per satisfer els requisits de la Iniciativa de la Cadena de Subministrament. Fomenta la resolució de conflictes entre les parts, cosa que pot ajudar a evitar una acció legal llarga i complicada. Per tant, la comunicació dóna suport a la iniciativa i convida a totes les empreses de la cadena de subministrament d'aliments a unir-se al pla voluntari.

El "factor de por" explicat a la pregunta anterior, no obstant això, pot mantenir a la part comercial més feble i econòmicament dependent depenent dels mecanismes voluntaris de resolució. En aquest cas, es poden reforçar de manera significativa les mesures contra els UTPs amb la possibilitat que el partit més feble pugui recórrer a un organisme o organisme d’execució independent que sigui capaç de protegir la confidencialitat del denunciant. En conclusió, una iniciativa voluntària com la Iniciativa de la Cadena de Subministrament pot, si es compleix amb els partits amb un fort poder de negociació, ajudar a resoldre i resoldre de manera eficient molts casos de suposats UTP, però no sembla ser suficient per abordar tots els casos de UTPs. .

4. Quins suggeriments té la Comissió per resoldre el problema dels UTP?

La comunicació suggereix un "enfocament mixt" basat en els principis i les característiques de la Iniciativa de la Cadena de Subministrament i les seves plataformes nacionals i complementant-lo amb una aplicació independent a nivell nacional. D'aquesta manera, iniciatives voluntàries com la Supply Chain Initiative podrien ser la forma principal de resoldre els conflictes entre les parts comercials, mentre que l'aplicació pública o els litigis judicials serien un "últim recurs" si l'alternativa més eficient i ràpida d'una solució bilateral no és viable. . En aplicar els principis tal com es defineixen a la Iniciativa de la Cadena de Subministrament, els actors econòmics òbviament haurien d'assegurar-se que compleixen la legislació aplicable, inclosa la legislació de competència nacional i/o europea, segons sigui pertinent.

Des del punt de vista normatiu, la comunicació no assumeix que existeixi una solució "única" i no proposa accions legislatives a nivell de la UE. Encoratja els estats membres a assegurar-se que disposen de mesures adequades i efectives contra les UTP, tenint en compte les seves circumstàncies nacionals.

La comunicació apunta als principis de bones pràctiques inclosos a la Iniciativa de la Cadena de Subministrament com a estàndard a escala de la UE per identificar les pràctiques deslleials que s'han d'abordar en els marcs reguladors dels estats membres. Això facilitaria una entesa comú entre els estats membres i crearia una base coherent per a l'aplicació independent.

Per garantir l’eficàcia dels mecanismes d’aplicació independents a nivell nacional, la comunicació identifica alguns requisits clau; en particular, ha de ser possible acceptar queixes individuals sobre UTPs de manera confidencial i dur a terme investigacions. La comunicació també suggereix que les autoritats i organismes nacionals d'aplicació de la llei cooperen en els casos de transaccions transfrontereres.

5. Per què la Comissió adopta una Comunicació sobre els UTP ara?

Diversos estats membres han reconegut el potencial perjudicial de la UTP i han llançat iniciatives reguladores per fer front al problema o tenen previst fer-ho. Altres estats membres no han pres cap acció. Això ha comportat una creixent divergència regulatòria a tota la UE. Aquesta comunicació té com a objectiu fomentar un enteniment comú entre els estats membres sobre mesures per abordar els processos de transversalitat.

Mentrestant, es posa en pràctica la Iniciativa de la Cadena de Subministrament. En expressar el seu fort suport a la iniciativa i convidar els accionistes a unir-se a ella, aquesta comunicació pretén reforçar la iniciativa de la cadena de subministrament.

Junts, aquests elements expliquen per què la Comissió ha triat el moment actual per adoptar la seva comunicació sobre els UTP.

6. Per què hi ha un enfocament especial a les pimes en el context dels UTP?

La gran majoria de les empreses que operen en subministrament d'aliments o minoristes són pimes o microempreses i només hi ha pocs sectors, si n'hi ha, amb un nombre comparable de petites empreses. Al mateix temps, la concentració del mercat tant al costat de l'oferta com del comerç és considerable i, en conseqüència, la cadena de subministrament d'aliments es caracteritza per un nombre relativament baix de jugadors molt grans i un nombre molt elevat de petits jugadors tant a la demanda com a la demanda. i l'oferta del mercat.

Com a resultat, moltes relacions comercials individuals a la cadena de subministrament d'aliments es poden descriure com a desequilibrades. Aquests desequilibris econòmics i les diferències que es produeixen en el poder de negociació poden generar UTPs que afecten invariablement a la part més feble de la relació comercial –en la majoria dels casos, les pimes. Per tant, les PIME serien els principals beneficiaris de qualsevol mesura de política que ajudés a reduir o eliminar els UTPs.

7. El camí proposat implica una acció legislativa?

Aquest no és necessàriament així i depèn de l'avaluació de cada estat membre sobre si:

  • El seu marc regulador actual és apropiat per abordar els PTU coberts per la comunicació i la violació dels principis de bona pràctica esmentats anteriorment, i;

  • l’autoritat o organisme competent en matèria d’aplicació permet l’acceptació de queixes confidencials per part de les empreses individuals i ofereix la possibilitat de realitzar investigacions.

En qualsevol cas, la Comunicació de la Comissió suggereix un camí a seguir per a les parts interessades i els estats membres i no introdueix obligacions jurídicament vinculants. La Comissió, però, creu fermament que aquest enfocament podria ajudar de manera significativa a reduir o eliminar les UTP i, per tant, comportaria beneficis substancials per a les empreses, especialment les pimes, que pateixen les UTP.

En aquest context, la Comissió avaluarà els progressos realitzats en les accions proposades, avaluant l’impacte real de la Iniciativa de la cadena de subministrament i els mecanismes d’aplicació establerts pels estats membres. Després d’aquesta avaluació, la Comissió decidirà si caldrà prendre mesures addicionals a nivell de la UE per fer front a la qüestió dels transaccions informàtiques.

8. L'enfocament proposat en la Comunicació té implicacions a nivell internacional?

L’objectiu de la comunicació és abordar la qüestió dels UTPs al mercat únic i reduir el nivell de divergència regulatòria entre els estats membres de 28. No obstant això, cal assenyalar que els UTPs aplicats a la UE poden tenir efectes directes o indirectes sobre productors i empreses de fora de la UE, inclosos els països en desenvolupament. En aquest sentit, els mecanismes suggerits en aquesta comunicació també ajudarien els partits més febles dels països tercers, inclosos els països en desenvolupament, quan són víctimes de processos de transmissió virtual.

9. Quin treball preparatori es va fer abans de presentar aquesta comunicació?

La Comissió Europea va publicar un Llibre verd sobre els UTP Al gener, 2013 reunirà punts de vista dels grups d’interès sobre l’ocurrència de transferències externes a la cadena de subministrament d’aliments i productes no alimentaris i per identificar possibles maneres d’afrontar-los. La consulta sobre el Llibre Verd va obtenir respostes de 200 a partir d’una àmplia gamma de categories d’interessats. Mentre que els UTP poden estar presents teòricament en qualsevol sector, la retroalimentació dels interessats al llibre verd suggereix que són particularment problemàtics a la cadena de subministrament d'aliments.

estudiar També s'ha encarregat sobre els diferents marcs reguladors dels estats membres de 28. Els resultats de l’estudi van confirmar un alt grau de divergència regulatòria i van indicar una tendència creixent cap a marcs reguladors que combinen codis de conducta o plans voluntaris amb aplicació independent.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències