Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

#EESC Fan brillar a paper vital dels cuidadors s'allotgen al

COMPARTIR:

publicat

on

1280px-EESC_logo.svgEl Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) ha adoptat una opinió sobre els drets dels treballadors assistencials. Insta els responsables polítics a reconèixer plenament la seva contribució a l'atenció a llarg termini, a tractar-los de manera similar a la resta de proveïdors d'atenció i a regularitzar l'estatus dels treballadors sense papers..

 L’envelliment de la població i les retallades en la despesa del sector públic han generat un dèficit en la prestació d’atenció a llarg termini. Tot i que els treballadors assistencials realitzats –que sovint no estan regulats– han ajudat a pal·liar l’escassetat de mà d’obra aguda en aquest sector, molts treballen en condicions laborals precàries, incloent falsos treballs per compte propi. L’Europa de l’Est subministra molts treballadors d’atenció residencial a altres països, tot i la força laboral de cura domèstica esgotada i, si són acomiadats, aquests treballadors es poden trobar sense llar.

"En el context d'una força de treball assistencial mal reconeguda i remunerada, els treballadors assistencials realitzats durant massa temps han estat invisibles per als responsables polítics", afirma Adam Rogalewski, relator sobre el dictamen del CESE.

Complet reconeixement i drets

 Actualment, no hi ha legislació a nivell de la UE sobre això i no hi ha propostes en curs. Com a primer pas, el CESE vol iniciar un debat sobre una definició ocupacional comuna de treballs assistencials "a la vida" a Europa. Això hauria de reconèixer l'atenció residencial com una forma de prestació d'atenció domiciliària i cobrir les disposicions laborals dels treballadors que viuen en residències privades. El CESE considera que els treballadors assistencials han de ser tractats com a part del sistema d’atenció a llarg termini, amb drets similars a la resta de treballadors assistencials en matèria de remuneració, protecció de la salut i la seguretat, la seguretat social i el dret a la llibertat de Associació.

A la pràctica, això significa:

  • Incloure els drets dels cuidadors residents i dels seus beneficiaris en futures revisions o propostes de la legislació europea i dels estats membres;
  • supervisar i millorar el desplaçament de cuidadors residents mitjançant la implementació del principi de la igualtat salarial per igual treball,
  • fer front al dúmping i l'explotació social;
  • regular proactivament el sector de l'atenció a llarg termini, especialment en relació amb el compliment de les lleis laborals, per garantir la protecció dels beneficiaris de l'atenció, així com dels treballadors de l'atenció a la llar;
  • aconseguir la ratificació i implementació dels estats membres del Conveni núm. 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) per regularitzar l'estatus dels treballadors assistencials.

A més, un nombre significatiu d’aquests treballadors posseeix habilitats i qualificacions resultants d’anys d’experiència o de programes de formació i certificació formal no reconeguts. Aquests haurien de ser reconeguts. El suport financer per als pacients que confien en treballadors assistencials realitzats també s’ha de satisfer mitjançant una inversió pública adequada i sostenible a llarg termini.

anunci

El paper de la societat civil

Per fer efectiu aquests canvis, els sindicats, els empresaris i les organitzacions de la societat civil han d’implicar-se en la planificació de polítiques. Un dels principals èxits de l’opinió del CESE és que va reunir amb èxit defensors d’un sector de l’atenció a llarg termini sostenible i equitatiu amb defensors dels drets laborals i dels migrants.

El CESE té previst aprofundir en això i promoure el desenvolupament de polítiques europees que donin suport als cuidadors, a les persones que reben atenció i a les seves famílies, organitzant, entre altres coses, una conferència sobre el futur de la feina realitzada a Europa durant la segona meitat del 2017 debatre passos concrets per regular adequadament el sector.

"Creiem que cal abraçar positivament la inversió en atenció a llarg termini com a oportunitat econòmica i com a àrea prioritària per a la creació d'ocupació, el suport social a les famílies i la igualtat de gènere", diu Rogalewski. "La inversió en el sector augmenta les taxes de participació de la mà d'obra i proporciona una possible sortida a la crisi econòmica".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències