Connecteu-vos amb nosaltres

Armènia

El Banc Mundial presenta les conclusions clau de l'últim estudi sobre el corredor mitjà a Tbilisi

COMPARTIR:

publicat

on

El Banc Mundial va presentar les conclusions clau del seu darrer estudi sobre la Ruta de Transport Internacional Trans-Caspi (TITR), també coneguda com el Corredor Mitjà.

L'esdeveniment va reunir representants d'Armènia, Azerbaidjan, Geòrgia, Kazakhstan, empreses estatals, el sector privat i altres parts interessades per discutir com els països poden treballar junts en un enfocament regional per fer el corredor més eficient i abordar els colls d'ampolla.

TITR és un corredor multimodal que connecta la Xina i Europa. Passa per Kazakhstan a través d'una ruta ferroviària a través de Dostyk o Khorgos/Altynkol, després un ferrocarril fins al port d'Aktau, s'estén a través del mar Caspi fins al port de Bakú, travessa Azerbaidjan i Geòrgia i més a Europa. 

El desenvolupament de la ruta ha estat cridant una atenció creixent, cada cop més vital per enfortir la resiliència econòmica de la regió i promoure la diversificació comercial. El desenvolupament del TITR també s'alinea amb l'objectiu de Kazakhstan de convertir-se en un centre de transport i logística. 

Segons dades de l'Associació Internacional TITR, el volum de transport al llarg d'aquest corredor va augmentar un 86%, arribant als 2.8 milions de tones, respecte als 1.5 milions del 2022. Es tracta d'un augment substancial en comparació amb només 586,000 el 2021. 

El novembre de 2022, Azerbaidjan, Geòrgia, Kazakhstan i Turquia van signar l'anomenat full de ruta, que descriu les direccions prioritàries per a les inversions i les accions necessàries per millorar el TITR. El juny de 2023, Azerbaidjan, Geòrgia i Kazakhstan van acordar crear un únic operador logístic. 

El 2023, Kazakhstan va enviar petroli per primera vegada a través de TITR, bombejant-lo al gasoducte Bakú-Tbilisi-Ceyhan en virtut de l'acord entre KazMunayGas i la companyia de petroli i gas SOCAR de l'Azerbaidjan. Per aquesta ruta s'han enviat prop d'un milió de tones de petroli kazakh.

anunci

Les principals conclusions

El corredor pot triplicar els volums comercials el 2030 fins als 11 milions de tones en comparació amb els nivells del 2021 i reduir el temps de viatge a la meitat, va dir el director regional del Banc Mundial per al Caucas Sud, Rolande Pryce.

“Més enllà de la seva utilitat com a pont terrestre Àsia-Europa per al transport de mercaderies en contenidors i una ruta per accedir als mercats internacionals per a tot tipus de mercaderies, la importància del corredor mitjà rau en els beneficis potencials que pot aportar com a corredor comercial intraregional, és a dir, el comerç entre països de la regió", va dir Pryce.

Compartint les recomanacions de l'estudi, Pryce va assenyalar que el primer pas és reimaginar el corredor mitjà com un corredor econòmic i no com un corredor de transport. 

“La demanda base del corredor es genera de manera endògena als països del corredor. Com a tal, el Corredor Mitjà té un gran potencial per evolucionar com a corredor econòmic amb sinergies entre millores de connectivitat i potencial econòmic inherent a les zones per on passa el corredor”, va dir. 

Tanmateix, això requereix establir un marc institucional transfronterer equipat per desenvolupar i optimitzar de manera eficient l'ús del corredor com a ruta comercial i zona econòmica cohesionada.

Sense millores al corredor, es preveu que la demanda de transport caurà un 35% per sota del creixement previst. 

Pryce també va destacar la importància de reformar i simplificar els procediments, especialment els tràmits fronterers. 

“Aprofitar el potencial dels fluxos de dades digitals. La digitalització és clau i té múltiples elements. Hi ha d'haver transparència i visibilitat. Un hauria de ser capaç de rastrejar i rastrejar. La digitalització també significa que la paperassa hauria de convertir-se en cosa del passat, obrint el camí per a més sofisticació i rendibilitat, consolidant camions més petits en càrregues de trens més grans i eficients", va continuar. 

Va reafirmar la disposició del Banc Mundial per donar suport als governs per alliberar tot el potencial del Corredor Mitjà. 

"Però sabem que només els governs i el Banc Mundial no poden portar-ho a bon port. Fer realitat aquesta gran idea requereix la participació activa de múltiples actors, inclòs el sector privat i altres socis de desenvolupament. Per tancar la bretxa d'infraestructures i millorar la prestació de serveis, hem de mobilitzar capital i coneixements privats", va dir. 

Reptes actuals

Víctor Aragonés, economista sènior de transports del Banc Mundial, ha compartit els detalls de l'estudi. "Per a l'estudi, vam anar realment als camps, vam visitar els ports, els ferrocarrils, diferents persones, diferents grups d'interès, vam fer les enquestes, les entrevistes", va dir. 

Investigacions anteriors revelen que el Corredor Mitjà s'enfronta a problemes importants.

“Hi ha alguns problemes pel que fa als preus. Ells [els usuaris del corredor] senten que hi ha una falta de transparència, i els preus poden ser elevats i variables. El temps per creuar el passadís també pot ser molt variable. En alguns casos, pot anar molt ràpid, però per als carregadors és molt important tenir una certa previsibilitat i fiabilitat pel que fa als temps de travessa”, ha dit Aragonés. 

Un altre descobriment clau és que aquests reptes no provenen tant de les deficiències d'infraestructures sinó de l'escassetat de material mòbil i problemes a la interfície entre els ferrocarrils i els ports. 

“Molts dels problemes no són d'infraestructures o de construcció de nous ferrocarrils. Crec que hi ha molt potencial per solucionar aquests colls d'ampolla centrant-se en l'eficiència operativa del corredor", va afegir. 

Una de les àrees crítiques identificades per millorar és la coordinació dels corredors, que, va assenyalar Aragonès, és "més complexa" a causa de la participació de diversos ferrocarrils, ports, una línia marítima i agències duaneres de cada país. Aquesta complexitat posa de manifest la necessitat urgent de millorar la coordinació entre els diferents agents implicats.

Un altre àmbit important és la digitalització del Corredor Mitjà. 

“Un gran problema al corredor és que el nivell de desenvolupament digital al llarg del corredor és diferent. En alguns casos, alguns operadors estan utilitzant paper. Altres utilitzen l'última plataforma. Cal fer un esforç per aprofitar realment les tecnologies de la informació per promoure el moviment de la informació d'extrem a extrem", va dir. 

A més d'abordar l'eficiència operativa, cal fer inversions substancials. En el seu recent estudi, el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (BERD) va concloure que es necessiten inversions de prop de 18.5 milions d'euros (20 milions de dòlars EUA) per al desenvolupament del TITR. 

Component comercial

En comparació amb estudis anteriors realitzats per institucions internacionals, l'estudi del Banc Mundial inclou un component comercial, va dir Aragonés.

"Aquesta és una característica agradable perquè no només us permet identificar els colls d'ampolla del transport. (…) Incloure el comerç ens permet veure com la millora del corredor afectarà l'economia local i com diversificarà la dinàmica comercial dels països. Així que això és important perquè us permet anar més enllà del transport i més enllà del desenvolupament regional", va dir. 

Segons l'estudi, del 2021 al 2022, el comerç al llarg del corredor va créixer un 10% en volum, en gran part a causa dels canvis en els patrons comercials regionals i intercontinentals. 

El 2021, el comerç de Kazakhstan, Geòrgia i Azerbaidjan representava aproximadament dos terços del volum al llarg del corredor mitjà. Aquest volum de comerç es va duplicar l'any 2022 a causa de la guerra a Ucraïna, que va provocar un augment dels fluxos comercials, especialment de béns energètics i tecnològics, ja que les sancions imposades a Rússia van provocar la diversificació d'una part d'aquest comerç.  

"La facturació comercial va augmentar al voltant del 45% a Kazakhstan i Geòrgia i un 72% a l'Azerbaidjan el 2022 en comparació amb el 2019-21. La UE va representar més de la meitat de l'augment de les exportacions de la regió", diu l'estudi. 

Estratègia de desenvolupament del corredor mitjà 

Dirigint-se virtualment a la reunió, Sapar Bektassov, director del Departament de Política de Transports del Ministeri de Transports de Kazakhstan, es va fer ressò dels seus col·legues, subratllant la necessitat de reduir el temps de lliurament al corredor, impulsar les tecnologies digitals i establir tarifes estables mitjançant la creació d'un servei únic.

Segons el Ministeri de Transports kazakh, els temps de processament i transport al llarg de la ruta s'han reduït de 38-53 dies a 19-23 dies. L'objectiu és reduir els terminis de lliurament a 14-18 dies, dels quals el temps de trànsit a través del Kazakhstan està previst que es redueixi a cinc dies.

Va suggerir el desenvolupament de l'estratègia del corredor mitjà fins al 2040. 

“A nivell estatal, establim plans quinquenals en funció de les demandes i problemes del mercat. Tenint en compte l'elevat potencial de transport de connectar els països d'Àsia Central i del Mar Negre a través de la regió caucàsica amb accés a Europa, hem d'emprendre mesures simultànies i interrelacionades entre els països", va dir el viceministre. 

Va destacar que els corredors de transport són un factor important en la competitivitat global. 

“Considerem necessari desenvolupar estàndards per a TITR que serveixin com a garantia de qualitat per a tots els usuaris del corredor. Aquests estàndards podrien centrar-se en els temps de trànsit fixos de les mercaderies pel territori de cada país al llarg del corredor, garantir la seguretat i la preservació de la càrrega, un servei únic i tarifes competitives", va dir Bektassov. 

Visió de l'Azerbaidjan

El viceministre de Desenvolupament Digital i Transport de l'Azerbaidjan, Rahman Hummatov, va dir que s'han enviat 13 trens bloc des de la Xina al llarg del TITR durant els últims dos mesos.

“A causa de les mesures adoptades, el temps per a aquests contenidors per anar als ports de Geòrgia va ser de només 12 dies. Només per informació, abans trigaria uns 40-50 dies", va afegir. 

Va assenyalar que el TITR "ha guanyat un nou impuls evolucionant cap a una artèria estratègica que serveix no només als interessos econòmics, sinó també a la pau i la prosperitat a la regió".

"Tenim una forta intenció i una sòlida voluntat política per donar suport al desenvolupament del corredor per maximitzar el seu potencial i servir com a enllaç fiable a Euràsia. Els nostres plans integrats inclouen la millora dels corredors de trànsit internacional, l'harmonització dels procediments de pas de fronteres, la sincronització de processos, la garantia de l'eficiència en les operacions marítimes, l'aplicació de documents de trànsit global unificats i, per descomptat, la digitalització", va dir. 

Estudis posteriors

Aragonès va dir que el Banc Mundial també estudiarà una altra sucursal que vagi per Uzbekistan i Turkmenistan, arribant al port de Turkemnbashii per creuar el mar Caspi i arribar a Bakú.

"També mirarem a Turkiye. De moment, només cobrim el que considerem el nucli del Corredor Mitjà, que és l'Azerbaidjan, Geòrgia i Kazakhstan. Però la següent fase s'ampliarà la cobertura geogràfica per incloure Turquia, que també s'està convertint en un jugador important", va dir Aragonés.

El Banc Mundial va anunciar recentment que llançarà un estudi detallat dels nivells del mar Càspi, que també afecta l'operació dels ports al llarg del corredor mitjà. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències