Connecteu-vos amb nosaltres

Transport. Porta el teu cotxe

Les propostes adoptades del Comitè de Transports sobre Capacitat Ferroviària són un gran pas endavant per al transport de mercaderies per ferrocarril

COMPARTIR:

publicat

on

La TRAN (Comissió de Transport i Turisme) del Parlament Europeu ha adoptat avui per unanimitat la seva posició sobre l'ús de la infraestructura ferroviària a l'Espai Ferroviari Únic Europeu. El Reglament proposat pretén augmentar la capacitat ferroviària i millorar la fiabilitat mitjançant la creació d'un sistema internacional, digital i flexible per gestionar i assignar la capacitat ferroviària escassa. Tot i que l'esborrany de la proposta de la Comissió Europea ha estat generalment rebut positivament, s'han identificat llacunes, especialment en relació amb la consulta dels usuaris i la supervisió normativa. El Parlament ha avançat en una direcció positiva per abordar aquestes preocupacions obertes.

En primer lloc, la proposta de creació d'ERP (European Railway Undertaking Platform) és molt benvinguda. Els gestors d'infraestructures no poden crear plans de subministrament de capacitat que responguin a les necessitats dels usuaris, en particular dels usuaris de mercaderies on la demanda no és estàtica i en constant evolució, sense una consulta permanent amb les empreses ferroviàries. La creació de la Plataforma d'Empresa Ferroviària Europea garantirà que l'ENIM (Xarxa Europea de Gestors d'Infraestructures) tingui una contrapartida clara amb la qual treballar durant tot el procés de planificació.

En segon lloc, millorar el paper de l'ENRRB (Xarxa Europea d'Organismes Reguladors) proporcionarà una major supervisió normativa sobre ENIM i garantirà que hi hagi suficients controls i equilibris. És especialment important que l'ENRRB tingui competències per avaluar, abans de l'adopció, els Marcs europeus per a la gestió de la capacitat, la gestió del trànsit i la revisió del rendiment.

En tercer lloc, segons la proposta de la Comissió, la majoria de les disposicions d'aquest Reglament no entrarien en vigor fins a finals de 2029, el que significa que el Reglament tindria un impacte insignificant en els objectius del canvi modal per al 2030. Amb l'avançament de les dates d'aplicació, el Parlament Europeu assegura que el Reglament està ben situat per jugar un paper ja en aquesta dècada.

Finalment, s'ha de procurar que les noves disposicions que s'hagin afegit al Reglament pel Parlament Europeu, com ara la creació de "viades sistemàtiques" per part dels gestors d'infraestructures, estiguin subjectes a la supervisió de l'ENRRB i s'elaborin en consulta amb ERP.

El president d'ERFA, Dirk Stahl, va afirmar, “més del 50% del transport ferroviari europeu de mercaderies avui creua almenys una frontera nacional. Atès que la gestió de la capacitat avui té un enfocament majoritàriament nacional, aquest transport ferroviari de mercaderies està intentant afectivament operar un servei internacional a través d'un mosaic de xarxes nacionals. Si volem posar el transport ferroviari de mercaderies en condicions de créixer, és fonamental que ens allunyem d'un sistema nacional, manual i rígid cap a un d'internacional, digital i flexible. La feina, del Parlament Europeu i de la ponent, Tilly Metz, és molt benvinguda”.

Secretari general d'ERFA, Conor Feighan, va concloure, “l'adopció unànime de l'informe per part del Comitè TRAN significa que és molt probable que tinguem l'adopció de la proposta durant la vida d'aquest Parlament Europeu. És important que es continuï treballant també al Consell per garantir que una ràpida adopció del Reglament per tal de garantir que els beneficis d'aquesta proposta es puguin sentir per la indústria el més aviat possible”.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències