#EnergyUnion - La Comissió convida els estats membres a augmentar l'ambició dels plans per dur a terme l'acord de París

La Comissió ha publicat la seva avaluació dels plans de projectes dels estats membres per aplicar els objectius de la Unió energètica de la UE i, en particular, els objectius acordats sobre l'energia i el clima de la UE.

L’avaluació de la Comissió constata que els plans nacionals ja representen esforços significatius, però apunta a diverses àrees on hi ha marge de millora, sobretot pel que fa a les polítiques específiques i específiques per garantir el compliment dels objectius 2030 i seguir el camí cap a la neutralitat climàtica llarg termini.

La Unió Europea és la primera gran economia que va establir un marc jurídicament vinculant per complir els seus compromisos en virtut de l'Acord de París i aquesta és la primera vegada que els estats membres han preparat un projecte de plans nacionals integrats d'energia i clima (NECPs). No obstant això, amb els plans que actualment no es compleixen tant en termes d’energies renovables com d’eficiència energètica, assolir els objectius globals de la UE en matèria de clima i energia requeriran un augment col·lectiu de l’ambició.

El vicepresident de la Unió Energètica, Maroš Šefčovič, va dir: "Aquests primers plans nacionals d'energia i clima aporten la Unió Energètica a nivell nacional: com la UE, els estats membres presenten polítiques actuals de transició climàtica i energètica de manera integrada i amb deu anys perspectiva. Tots els estats membres han produït esborranys impressionants en un temps relativament curt, però cap projecte no és perfecte. Els plans finals s’aconseguiran a finals d’any i les nostres recomanacions mostren on s’ha de fer més esforç: per exemple, una ambició més forta, més detall de les polítiques, millors necessitats d’inversió especificades o més feina en l’equitat social. La claredat i la previsibilitat són un veritable avantatge competitiu per a la política energètica i climàtica europea. Així que donem el millor d’aquesta oportunitat i donem als plans nacionals un impuls definitiu ”.

Miguel Arias Cañete, Comissari d'Acció Climàtica i Energia, va dir: “El passat mes de novembre vam proposar que la Unió Europea esdevingués neutral pel clima per part de 2050. Hem mostrat i hem seguit el camí. És bo veure que un nombre creixent d’estats membres segueix el nostre lideratge i treballa cap a aquest objectiu. Després d’avaluar els projectes dels estats membres als estats membres, sóc positiu sobre els esforços significatius realitzats. No obstant això, en els plans finals, encara es necessita més ambició per posar la UE en el camí adequat per lluitar contra el canvi climàtic i modernitzar la nostra economia. Invito el Consell a obrir un debat entorn de les principals prioritats identificades per la Comissió i contribuir a garantir que els plans finals tinguin un nivell adequat d'ambició ".

La UE es compromet a complir els seus compromisos de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i de proporcionar una energia segura, assequible i sostenible per als seus ciutadans. Hem creat un sistema únic de governança energètica i climàtica on la Unió i els seus estats membres planifiquen junts i col·laboren en els nostres objectius 2030 i en una transició socialment justa i rendible a una economia neutral pel clima per part de 2050.

En la seva anàlisi dels projectes de plans nacionals, la Comissió va analitzar la seva contribució agregada a la consecució dels objectius de la Unió Energètica i dels objectius de la 2030. Segons els seus avantatges, l’esborrany dels PCNE es queda curt tant en termes d’energies renovables com d’eficiència energètica. Pel que fa a les energies renovables, la distància pot ser tan gran com 1.6 punts percentuals. Per a l'eficiència energètica, la diferència pot ser tan gran com 6.2 punts percentuals (si es considera el consum d'energia primària) o 6 punts percentuals (si es considera el consum d'energia final).

La bona notícia és que els estats membres tenen ja mesos 6 per elevar el seu nivell nacional d’ambició. Les recomanacions de la Comissió i les avaluacions detallades tenen com a objectiu ajudar els estats membres a finalitzar els seus plans a finals de 2019 i implementar-los eficaçment en els propers anys. Els plans nacionals han de proporcionar claredat i previsibilitat per a les empreses i el sector financer per estimular les inversions privades necessàries. Els plans també facilitaran la programació dels estats membres del finançament del proper marc financer plurianual 2021-2027.

Propers passos

Les lleis de la Unió energètica de la UE exigeixen als estats membres que tinguin en compte les recomanacions de la Comissió o que facin públiques les seves raons per no fer-ho. Els estats membres també han d’implicar el públic en la preparació dels plans finals fins al final de l’any.

El termini per enviar els plans finals es fixa a 31 desembre 2019. Les recomanacions d’avui i la comunicació de la Comissió formen part d’un procés d’avantatge amb els estats membres que asseguraran que fins aleshores les versions finals dels NECP siguin prou detallades, robustes i ambicioses.

La Comissió està disposada a donar suport als estats membres en els seus esforços per finalitzar els seus PCPE al final de 2019, basant-se en l'excel·lent procés de cooperació fins ara.

Fons

Els estats membres són obligatoris, segons el nou Reglament de l’Estat Governança de la Unió Energètica i acció climàtica (part de la Energia neta per a tots els europeus), que va entrar en vigor a 24 desembre 2018, per establir un pla nacional d'energia i clima 10 per al període comprès entre 2021 i 2030.

Els estats membres estaven obligats a presentar el seu projecte de NECPs al final de 2018, que seria objecte d’una avaluació profunda per part de la Comissió. El Reglament estableix que si els esborranys de PCE no contribueixen prou a la consecució dels objectius de la Unió Energètica, individualment i / o col·lectivament, la Comissió podrà, a finals de juny, formular recomanacions als Estats membres per modificar els seus plans.

Els NECP finals per al període 2021-2030 han de ser enviats pels estats membres al final de 2019.

Més informació

Preguntes i respostes

Fitxa informativa sobre el paquet global

NECPs

Governança de la Unió de l'Energia

Clean Planet for All Communication - Estratègia de descarbonització 2050

Preguntes i respostes: S'expliquen els plans nacionals sobre energia i clima

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, Canvi climàtic, energia, mercat de l'energia, Seguretat energètica, medi ambient, EU, Comissió Europea, Estratègia de Seguretat Europea de l'Energia

Els comentaris estan tancats.