Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

greu estat de medi ambient marí "protegit" Europea subratlla necessitat d'una gestió diu Oceana

COMPARTIR:

publicat

on

homepage_hero_oceana_10-28-14_0L'Agència Europea del Medi Ambient (EEA) ha publicat el seu document Informe Estat de la natura, una avaluació de sis anys de l’estat de conservació d’hàbitats i espècies europees amenaçades protegides sota la xarxa Natura 2000, la xarxa d’àrees de conservació de la natura més gran del món. Oceana adverteix que la majoria d’espècies i hàbitats marins de la UE dins de la xarxa Natura 2000 es mantenen en condicions pobres o desconegudes i demana als estats membres que compleixin les seves obligacions de gestió per evitar la desaparició de la biodiversitat.

“La gestió feble o inexistent és la principal raó per la qual la majoria dels llocs marins Natura 2000 encara no ofereixen resultats de conservació del patrimoni marí europeu. Per exemple, la majoria manquen completament de regulacions pesqueres, tot i que es reconeix la pesca com la principal amenaça dins d'aquestes zones ", va dir Lasse Gustavsson, directora executiva d'Oceana a Europa. "En no gestionar adequadament els llocs ni controlar els seus efectes sobre les espècies i els hàbitats amenaçats, els estats membres bloquegen els seus propis esforços perquè tinguin èxit".

Basat en la informació comunicada pels estats membres, el 2015 Estat de la naturalesa a la UE L'informe proporciona una visió general de l'estat de conservació, les tendències i les principals amenaces que enfronten les espècies i hàbitats protegits per Natura 2000 durant el període 2007-2012. Tot i que en aquest grup s’inclouen relativament poques característiques marines, a Oceana li preocupa especialment:

  • Cap dels hàbitats marins avaluats a les regions atlàntica, bàltica o mediterrània no es considera en bon estat.
  • A l'Atlàntic, es considera que el 71% dels hàbitats marins es troben en estat desfavorable.
  • Al Bàltic, l'estat del 86% dels hàbitats marins i del 80% de les espècies marines és desfavorable.
  • A la Mediterrània, el 62% dels hàbitats marins tenen un estat desfavorable, igual que el 56% de les espècies marines.
  • Es desconeix l’estat de moltes espècies marines, especialment en els ecosistemes de la plataforma continental (54%) i els ecosistemes oceànics oberts (83%).

“Cal desenvolupar millor, més ràpidament i més fort la xarxa marina Natura 2000, perquè quan s’implementen adequadament, les àrees protegides aporten beneficis demostrats als ecosistemes marins. Això requereix un finançament adequat i el nou Fons Europeu Marítim i de la Pesca pot oferir aquests fons per donar suport a Natura 2000. Els estats membres han d’aprofitar aquesta oportunitat, ja que és realment una inversió en la natura per a les generacions futures ". va afegir Ricardo Aguilar, director de recerca d'Oceana a Europa.

La xarxa Natura 2000 es va crear històricament per a la conservació de la natura terrestre, però s’ha anat desenvolupant gradualment al mar des del 2008, quan es van designar els primers llocs totalment marins. Actualment la xarxa cobreix aproximadament el 4% de les aigües de la UE enfront del 18% de la superfície terrestre. Aquests llocs també són fonamentals en els plans dels estats membres d’aconseguir un bon estat ambiental del medi marí el 2020 en virtut de la Directiva marc d’estratègia marina, un element central de la legislació marina de la UE.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències