Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

L'autoritat alimentària #EFSA dóna un gir extra a la cinta de córrer de pesticides

COMPARTIR:

publicat

on

pesticidaL'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), durant el període de vacances, va publicar un "protocol" per a la implementació d'una excepció important als pesticides, l'article 4.7 del Reglament 1107/2009.

L'excepció s'utilitzarà per a pesticides que actualment encara es troben al mercat de la UE, però que estan a punt de ser prohibits d'acord amb el Reglament sobre pesticides del 2009 que inclou disposicions de "tall" per a pesticides classificats cancerígens, reprotòxics o disruptius endocrins.

Alguns exemples són els pesticides Glufosinat (causants de defectes congènits), Epoxiconazol (defectes congènits, càncer de fetge), Flumioxazina (tòxic per a la reproducció i per a òrgans endocrins), Pymetrozin (càncers, reducció de la fertilitat i efectes sobre els òrgans endocrins).

La derogació permetrà l'ús en cultius específics en cas de "greu perill per a la salut de les plantes" malgrat la prohibició total d'aquests pesticides. Segons l'opinió de l'EFSA, de manera molt notable, els herbicides poden acollir-se a aquesta excepció, mentre que la mateixa opinió afirma que "les males herbes en sentit estricte no representen directament una amenaça per a la salut de les plantes".

AESA pensa, a més, que a causa de la creixent resistència de les males herbes als herbicides, per a cada cultiu a la UE, una gamma d'herbicides han d'estar disponibles amb un espectre diferent de treball. En alguns casos fins i tot 4 diferents classes d'herbicides. Això vol dir que si hi ha tres classes d'herbicides estan disponibles per a un cultiu donat, sent l'excepció pot aplicar-se per l'herbicida classificat com el nombre 4 herbicida.

Tot i que l’EFSA menciona que s’ha de donar prioritat als mètodes no químics, l’EFSA descarta fàcilment el control de les males herbes, com ara la desherba mecànica, per ser menys aplicable, fiable i eficaç.

PAN Europe considera que aquest protocol és un escàndol. En el pitjor dels casos, les males herbes causaran una reducció del rendiment d’un cultiu i no representaran un perill greu per a la salut de les plantes. Permetre que els herbicides formin part de la derogació de l'article 4.7 és un greu ús indegut de les normes.

anunci

Encara pitjor és la política adoptada per l’EFSA sobre resistència als pesticides. En lloc de reduir l’ús de pesticides per pràctiques sostenibles (com la rotació de cultius, l’herba mecànica), l’EFSA promou l’ús total de pesticides sintètics per combatre les males herbes. Segons l'Autoritat, la resistència causada per l'ús excessiu de pesticides s'ha de contrarestar mitjançant l'ús de més pesticides. Aquesta és la cinta mecànica química. Un carrer sense sortida.

L’EFSA ignora totalment la “Directiva sobre l’ús sostenible dels pesticides” que estableix que els pesticides només es poden utilitzar com a últim recurs. El grup d'EFSA del "grup fitosanitari" sembla no tenir coneixement del cultiu sostenible i descarta mètodes no químics disponibles i àmpliament utilitzats. Hans Muilerman, de PAN Europe, va dir: "Els estats membres de la UE no haurien d'acceptar aquest protocol EFSA, ja que està minant una agricultura sostenible i dècades de polítiques mediambientals i sanitàries".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències