Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

La UE llança un gran pla climàtic per als "nostres fills i néts"

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Els responsables polítics de la Unió Europea van presentar dimecres (14 de juliol) el seu pla més ambiciós per combatre el canvi climàtic, amb l'objectiu de convertir els objectius ecològics en accions concretes aquesta dècada i ser un exemple per a les altres grans economies del món. escriure Kate Abnett, Les oficines de Foo Yun-Chee i Reuters a tota la UE.

La Comissió Europea, l’òrgan executiu de la UE, va exposar amb minuciosos detalls com els 27 països del bloc poden assolir el seu objectiu col·lectiu de reduir les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle en un 55% respecte als nivells de 1990 per al 2030, un pas cap a les emissions "zero netes" per al 2050. Llegeix més.

Això suposarà augmentar els costos d’emissió de carboni per a la calefacció, el transport i la fabricació, gravar el combustible d’aviació i carboni amb alt contingut de carboni que no s’havien imposat abans i cobrar als importadors a la frontera el carboni emès en la fabricació de productes com el ciment, l’acer i alumini a l'estranger. Consignarà el motor de combustió interna a la història.

anunci

"Sí, és difícil", va dir en una conferència de premsa el cap de la política climàtica de la UE, Frans Timmermans. "Però també és una obligació, perquè si renunciem a la nostra obligació d'ajudar a la humanitat, a viure dins dels límits planetaris, fracassaríem, no només nosaltres, sinó els nostres fills i néts".

El preu del fracàs, va dir, va ser que estarien "lluitant contra guerres per aigua i menjar".

Les mesures "aptes per a 55" requeriran l'aprovació dels estats membres i del parlament europeu, un procés que pot trigar dos anys.

anunci

Mentre els responsables polítics intenten equilibrar les reformes industrials amb la necessitat de protegir l’economia i promoure la justícia social, s’enfrontaran a un intens exercici de pressió per part de les empreses, dels estats membres més pobres que volen evitar els augments del cost de la vida i dels països més contaminants que afrontar una transició costosa.

Alguns defensors del medi ambient van dir que la Comissió era massa prudent. Greenpeace era mordaç. "Celebrar aquestes polítiques és com si un saltador alt reclamés una medalla per haver participat sota la barra", va dir el director de la UE de Greenpeace, Jorgo Riss, en un comunicat.

"Tot aquest paquet es basa en un objectiu massa baix, que no resisteix la ciència i que no aturarà la destrucció dels sistemes de suport a la vida del nostre planeta".

Però els negocis ja es preocupen pels seus resultats.

Peter Adrian, president de DIHK, l'associació alemanya de cambres d'indústria i comerç, va dir que els alts preus del CO2 només eren "sostenibles si es proporcionen al mateix temps compensacions per a les empreses especialment afectades".

La UE només produeix un 8% de les emissions mundials, però espera que el seu exemple generi accions ambicioses d'altres grans economies quan es reuneixin al novembre a Glasgow per a la propera conferència climàtica de l'ONU.

"Europa va ser el primer continent que es va declarar neutral pel clima el 2050 i ara som els primers a posar sobre la taula un full de ruta concret", va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

El paquet arriba dies després que Califòrnia patís una de les temperatures més altes registrades a la terra, l'última d'una sèrie d'ones de calor que ha afectat Rússia, el nord d'Europa i Canadà.

El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, analitza durant una roda de premsa la presentació de les noves propostes de política climàtica de la UE a Brussel·les, Bèlgica, el 14 de juliol de 2021. REUTERS / Yves Herman
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, presenta les noves propostes de política climàtica de la UE mentre el comissari de la UE, Paolo Gentiloni, se situa al seu costat, a Brussel·les, Bèlgica, el 14 de juliol de 2021. REUTERS / Yves Herman

A mesura que el canvi climàtic es fa sentir des dels tròpics escombrats per tifons fins a les zones brollades d’Austràlia, Brussel·les va proposar una dotzena de polítiques per dirigir la majoria de les grans fonts d’emissions de combustibles fòssils que la provoquen, incloses centrals elèctriques, fàbriques, cotxes, avions i sistemes de calefacció. en edificis.

Fins ara, la UE ha reduït les emissions un 24% respecte als nivells de 1990, però ja s'han fet molts dels passos més evidents, com ara reduir la dependència del carbó per generar energia.

La propera dècada requerirà ajustos més grans, amb una mirada a llarg termini sobre el 2050, vista pels científics com una data límit per al món per assolir les emissions netes de carboni zero o arriscar el canvi climàtic a ser catastròfic.

Les mesures segueixen un principi fonamental: fer més cares les opcions contaminants i fer més atractives les opcions ecològiques per als 25 milions d’empreses de la UE i prop de mig miliard de persones.

Segons les propostes, uns límits d’emissions més estrictes impossibilitaran la venda de vehicles de gasolina i dièsel a la UE el 2035. Llegeix més.

Per ajudar els possibles compradors que temen que els cotxes elèctrics assequibles tinguin un abast massa curt, Brussel·les va proposar que els estats instal·lessin punts de recàrrega públics a una distància superior a 60 km (37 milles) a les principals carreteres el 2025.

Una revisió del sistema de comerç d’emissions de la UE (ETS), el mercat de carboni més gran del món, obligarà les fàbriques, les centrals elèctriques i les línies aèries a pagar més per emetre CO2. Els armadors també hauran de pagar la contaminació per primera vegada. Llegeix més.

Un nou mercat de carboni de la UE imposarà costos de CO2 als sectors del transport i la construcció i a la calefacció d’edificis.

No tothom quedarà satisfet amb la proposta d’utilitzar part dels ingressos derivats dels permisos de carboni per amortir l’inevitable augment de les factures de combustible de les llars de baixos ingressos, sobretot perquè els països s’enfrontaran a objectius nacionals més estrictes per reduir les emissions en aquests sectors.

La Comissió també vol imposar la primera tarifa fronterera de carboni del món, per garantir que els fabricants estrangers no tinguin un avantatge competitiu respecte a les empreses de la UE que han de pagar el CO2 que han produït en la fabricació de béns intensius en carboni com el ciment o fertilitzant. Llegeix més.

Mentrestant, una revisió fiscal imposarà un impost a tota la UE sobre els combustibles d’aviació contaminants. Llegeix més.

Els estats membres de la UE també hauran de construir boscos i prats, els embassaments que mantenen el diòxid de carboni fora de l'atmosfera. Llegeix més.

Per a alguns països de la UE, el paquet és una oportunitat per confirmar el lideratge mundial de la UE en la lluita contra el canvi climàtic i situar-se al capdavant dels que desenvolupen les tecnologies necessàries.

Però els plans han exposat escletxes familiars. Els estats membres més pobres desconfien de tot allò que pugui elevar els costos del consumidor, mentre que les regions que depenen de centrals i mines de carbó volen garanties de més suport per a una transformació que causi la dislocació i requereixi un reciclatge massiu.

medi ambient

El forat d'ozó de l'hemisferi sud supera la mida de l'Antàrtida

publicat

on

El Servei de Seguiment de l'Atmosfera de Copernicus vigila de prop la regió antàrtica per controlar el desenvolupament del forat d'ozó d'aquest any sobre el pol sud, que ara ha arribat a una extensió més gran que l'Antàrtida. Després d’un inici bastant estàndard, el forat d’ozó del 2021 ha crescut considerablement la setmana passada i ara és més gran del 75% dels forats d’ozó en aquesta etapa de la temporada des del 1979.

Científics de la Servei de vigilància de l’atmosfera Copernicus (CAMS) han estat vigilant de prop el desenvolupament del forat d'ozó antàrtic d'aquest any. A la Dia internacional per a la preservació de la capa d’ozó (16 de setembre) CAMS rep una primera actualització de l'estat del forat estratosfèric que apareix cada any durant la primavera austral i de la capa d'ozó que protegeix la Terra de les propietats nocives dels rajos solars. CAMS està implementat pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques de Mitjà Abast en nom de la Comissió Europea amb finançament de la UE.

Vincent-Henri Peuch, director del Servei de Seguiment de l'Atmosfera de Copèrnic, va dir: "Aquest any, el forat d'ozó s'ha desenvolupat com s'esperava al començament de la temporada. Sembla bastant similar a l'any passat, que tampoc no va ser realment excepcional al setembre, però es va convertir en un dels forats d'ozó més duradors del nostre registre de dades més endavant de la temporada. Ara les nostres previsions mostren que el forat d'aquest any ha evolucionat fins a convertir-se en un forat força més gran de l'habitual. El vòrtex és força estable i les temperatures estratosfèriques són fins i tot inferiors a les de l’any passat. Estem veient un forat d’ozó força gran i potencialment també profund ”.

Seguiment operatiu de CAMS de la capa d'ozó utilitza el modelatge per ordinador en combinació amb observacions per satèl·lit d’una manera similar a les previsions meteorològiques per tal de proporcionar una imatge tridimensional completa de l’estat del forat d’ozó. Per a això, CAMS combina eficaçment diferents informació disponible. Una part de l’anàlisi consisteix en observacions de la columna total d’ozó a partir de mesures a la part visible de l’espectre solar ultraviolat. Aquestes observacions són de molt alta qualitat, però no estan disponibles a la regió que encara es troba a la nit polar. S'inclou un conjunt diferent d'observacions, que proporcionen informació crucial sobre l'estructura vertical de la capa d'ozó, però té una cobertura horitzontal limitada. Combinant cinc fonts diferents i reunint-les mitjançant el seu sofisticat model numèric, CAMS pot proporcionar una imatge detallada de la distribució de l’ozó amb una columna total, un perfil i una dinàmica consistents. Més informació a la nota de premsa adjunta.

CAMS_Newsflash_Ozone Day_15092021_BEEN.docx
 
Copèrnic és un component del programa espacial de la Unió Europea, amb finançament de la UE, i és el seu programa insígnia d’observació de la Terra, que opera a través de sis serveis temàtics: atmosfera, marí, terrestre, canvi climàtic, seguretat i emergències. Ofereix dades i serveis operatius de lliure accés que proporcionen als usuaris informació fiable i actualitzada relacionada amb el nostre planeta i el seu entorn. El programa està coordinat i gestionat per la Comissió Europea i implementat en col·laboració amb els estats membres, l'Agència Espacial Europea (ESA), l'Organització Europea per a l'Explotació de Satèl·lits Meteorològics (EUMETSAT), el Centre Europeu de Previsió Meteorològica de Mitjà Abast ( ECMWF), agències de la UE i Mercator Océan, entre d’altres. ECMWF opera dos serveis del programa d’observació de la Terra Copernicus de la UE: el Servei de Monitorització de l’Atmosfera de Copernicus (CAMS) i el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). També contribueixen al Servei de Gestió d'Emergències de Copèrnic (CEMS), que és implementat pel Consell Comú d'Investigació de la UE (CCI). El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques de Mitjà Abast (ECMWF) és una organització intergovernamental independent amb el suport de 34 estats. És un institut d’investigació i un servei operatiu 24/7, que produeix i difon prediccions numèriques del temps als seus estats membres. Aquestes dades estan totalment disponibles per als serveis meteorològics nacionals dels estats membres. La instal·lació de superordinadors (i l'arxiu de dades associats) a ECMWF és una de les més grans del seu tipus a Europa i els estats membres poden utilitzar el 25% de la seva capacitat per als seus propis propòsits. ECMWF està ampliant la seva ubicació als seus estats membres per a algunes activitats. A més d’un QG al Regne Unit i del Computing Center a Itàlia, a partir de l’estiu de 2021 es trobaran noves oficines centrades en activitats realitzades en col·laboració amb la UE, com Copernicus, a Bonn, Alemanya.

Seguir llegint

Canvi climàtic

Eleccions alemanyes: els vaguistes de la fam volen una acció més gran contra el canvi climàtic

publicat

on

Un grup de joves es troba a la tercera setmana de vaga de fam a Berlín, afirmant que els partits polítics alemanys no aborden adequadament el canvi climàtic abans de les eleccions generals d’aquest mes, escriu Jenny Hill, Canvi climàtic.

Els manifestants, de 18 a 27 anys, han promès continuar la vaga de fam fins que els tres principals candidats que competeixen per substituir Angela Merkel acceptin conèixer-los.

Entre les petites tendes i les pancartes pintades a mà, hi ha un ambient moderat a prop de la cancelleria alemanya de Berlín.

anunci

Els sis joves que porten més de quinze dies en vaga de fam diuen que se senten febles.

Als seus 27 anys, Jacob Heinze és el més gran dels manifestants aquí (els organitzadors diuen que altres quatre persones s'han unit a la vaga de fam fora del camp). Parla lentament, lluitant clarament per concentrar-se, però va dir a la BBC que, tot i que té por de les conseqüències de la seva "vaga de fam indefinida", la seva por al canvi climàtic és més gran.

"Ja els vaig dir als meus pares i amics que hi havia la possibilitat de no tornar-los a veure", va dir.

anunci

"Ho faig perquè els nostres governs no aconsegueixen salvar la jove generació d'un futur que està més enllà de la imaginació. El que és horrible. Ens enfrontarem a la guerra pel que fa a recursos com aigua, menjar i terra i això ja és una realitat per a molta gent al món ".

Amb menys de dues setmanes per a les eleccions generals d’Alemanya, Jacob i els seus companys de manifestació exigeixen que els tres principals candidats a substituir Angela Merkel com a cancellera alemanya vinguin a parlar amb ells.

Vagants de fam per la política climàtica a Berlín, 2021

El canvi climàtic és, sens dubte, el principal tema electoral aquí. Els polítics alemanys han estat influenciats per les protestes massives al carrer dels joves activistes del canvi climàtic dels darrers anys, però les inundacions mortals d’aquest estiu a l’oest del país també han centrat la preocupació pública.

Tot i això, asseguren els vaguistes de fam, cap dels principals partits polítics, inclòs el partit Verd, no proposa mesures adequades per abordar el problema.

"Cap dels seus programes no té en compte els fets científics reals fins ara, especialment el perill de punts d'inflexió (canvis climàtics irreversibles importants) i el fet que estem molt a prop d'arribar-hi", diu la portaveu Hannah Luebbert.

Ella diu que els manifestants volen que Alemanya institueixi l'anomenada assemblea ciutadana (un grup de persones escollides per reflectir totes les parts de la societat) per trobar solucions.

"La crisi climàtica també és una crisi política i potser una crisi de la nostra democràcia, perquè la creació de les eleccions cada quatre anys i la gran influència dels grups de pressió i dels interessos econòmics als nostres parlaments sovint condueixen al fet que els interessos econòmics són més importants que la nostra civilització, la nostra supervivència ", diu la senyora Luebbert.

"Aquestes assemblees ciutadanes no estan influenciades per grups de pressió i no són els polítics els que tenen por de no ser reelegits, només són les persones que utilitzen la seva racionalitat".

Una vista d’un campament d’activistes climàtics a prop de l’edifici del Reichstag el 12 de setembre de 2021 a Berlín, Alemanya.
Els vaguistes de la fam diuen que cap dels candidats fa prou per prevenir una catàstrofe climàtica

Els vaguistes de fam asseguren que només una de les candidatures a la cancellera –Annalena Baerbock, del partit Verd–, ha respost, però que els ha parlat per telèfon en lloc de satisfer la seva demanda de conversa pública. Els ha apel·lat perquè posin fi a la vaga de fam.

Però el grup, que atrau cada vegada més publicitat, ha promès continuar, tot i que reconeixen l’angoixa de les seves famílies i amics.

Tot i així, diu Jacob, la seva mare el recolza.

"Té por. Té molta por, però entén per què faig aquests passos. Plora cada dia i truca cada dia i em pregunta si no és millor parar? I sempre arribem al punt que diem que no, cal continuar ", va dir.

"És realment necessari despertar la gent a tot el món".

Seguir llegint

Inundació

Una persona encara desapareguda després de les inundacions al sud de França

publicat

on

By

Vent, calamarsa i pluja bufen a Rodilhan, Gard, França, el 14 de setembre de 2021, en aquesta captura de pantalla obtinguda d’un vídeo a les xarxes socials. @ YLONA91 / a través de REUTERS

Segons el ministre de l'Interior, Gerald Darmanin, que va visitar la zona, una persona encara va ser desapareguda dimarts (14 de setembre) després que les pluges torrencials van afectar la regió del Gard, al sud de França. escriu Dominique Vidalon i Benoit Van Overstraeten, Reuters.

S'han trobat altres persones que havien estat denunciats desapareguts, segons van informar les autoritats locals.

"Prop de 60 pobles han estat parcialment afectats", va dir Darmanin a BFM TV.

anunci

"La situació meteorològica ha millorat des de mitja tarda, però tornarà a empitjorar durant la nit", va dir el prefecte de la regió en un comunicat, que va afegir que les escoles de la zona es tancarien el dimecres (15 de setembre).

anunci
Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències