Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Copèrnic: setembre de 2023: anomalies de temperatura sense precedents, 2023 en camí de ser l'any més càlid de la història

COMPARTIR:

publicat

on

Anomalies de la temperatura de l'aire de superfície mitjana a nivell mundial en relació amb el període 1991-2020 per a cada setembre de 1940 a 2023. Dades: ERA5. Crèdit: C3S/ECMWF. 

El Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), implementat pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà en nom de la Comissió Europea amb finançament de la UE, publica regularment butlletins climàtics mensuals que informen sobre els canvis observats en la temperatura de l'aire a la superfície global, la coberta de gel marí i les variables hidrològiques. Totes les troballes informades es basen en anàlisis generades per ordinador utilitzant milers de milions de mesures de satèl·lits, vaixells, avions i estacions meteorològiques d'arreu del món. 

Setembre de 2023: temperatura de l'aire superficial i temperatura de la superfície del mar: 

 • El setembre de 2023 va ser el setembre més càlid registrat a nivell mundial, amb una temperatura mitjana de l'aire a la superfície de 16.38 °C, 0.93 °C per sobre de la mitjana del setembre de 1991-2020 i 0.5 °C per sobre de la temperatura del setembre més càlid anterior, el 2020.  
 • La temperatura global de setembre de 2023 va ser el mes càlid més anòmal de qualsevol any al conjunt de dades ERA5 (fins al 1940).  
 • El mes en conjunt va ser uns 1.75 °C més càlid que la mitjana de setembre de 1850-1900, el període de referència preindustrial.  
 • La temperatura global de gener a setembre de 2023 va ser 0.52 °C superior a la mitjana i 0.05 °C superior al període equivalent de l'any natural més càlid (2016).  
 • De gener a setembre de 2023, la temperatura mitjana global per a l'any 2023 fins ara és 1.40 °C superior a la mitjana preindustrial (1850-1900). 
 • Per a Europa, el setembre del 2023 va ser el setembre més càlid registrat, amb 2.51 °C més que la mitjana de 1991-2020, i 1.1 °C més que el 2020, el setembre més càlid anterior.  
 • La temperatura mitjana de la superfície del mar durant el setembre entre 60 ° S i 60 ° N va assolir els 20.92 ° C, la més alta registrada al setembre i la segona més alta de tots els mesos, darrere de l'agost de 2023. 
 • Les condicions d'El Niño van continuar desenvolupant-se al Pacífic oriental equatorial. 

Segons Samantha Burgess, directora adjunta del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S): “The unprecedented temperatures for the time of year observed in September – following a record summer – have broken records by an extraordinary amount. This extreme month has pushed 2023 into the dubious honour of first place – on track to be the warmest year and around 1.4°C above preindustrial average temperatures. Two months out from COP28 – the sense of urgency for ambitious climate action has never been more critical.” 

Setembre de 2023 - Aspectes destacats del gel marí 

· L'extensió del gel marí antàrtic es va mantenir en un nivell rècord baix per a l'època de l'any.  

· Tant l'extensió diària com la mensual van assolir els seus màxims anuals més baixos en el registre de satèl·lit al setembre, amb l'extensió mensual un 9% per sota de la mitjana.  

anunci

· L'extensió diària del gel del mar Àrtic va arribar a la seva 6a extensióth El mínim anual més baix, mentre que l'extensió mensual del gel marí va ocupar el lloc 5th més baix, un 18% per sota de la mitjana.  

Setembre de 2023 – Aspectes destacats de les variables hidrològiques: 

 • El setembre de 2023 es van produir condicions més humides que la mitjana a moltes parts de la costa occidental d'Europa, incloses l'oest de la península Ibèrica, Irlanda, el nord de Gran Bretanya i Escandinàvia.  
 • També va ser més humit que la mitjana a Grècia després de les pluges extremes associades a la tempesta Daniel; aquest esdeveniment també va ser responsable de les devastadores inundacions a Líbia.   
 • El sud del Brasil i el sud de Xile també van experimentar esdeveniments de precipitació extrems. 
 • Les regions més seques que la mitjana incloïen parts d'Europa, el sud-est dels EUA, Mèxic, Àsia central i Austràlia, on es va registrar el setembre més sec registrat. 

Es pot descarregar més informació sobre les variables climàtiques al setembre i actualitzacions climàtiques dels mesos anteriors, així com gràfics d'alta resolució i el vídeo. aquí (es pot accedir a aquest enllaç quan s'aixequi l'embargament).  

Es poden trobar respostes a les preguntes més freqüents sobre el control de la temperatura aquí. 

Les troballes sobre les temperatures globals de la superfície del mar (SST) que es presenten aquí es basen en les dades SST d'ERA5 promediades en el domini 60 ° S-60 ° N. Tingueu en compte que els SST ERA5 són estimacions de la temperatura de l'oceà a uns 10 m de profunditat (coneguda com a temperatura de la fundació). Els resultats poden diferir d'altres productes SST que proporcionen estimacions de temperatura a diferents profunditats, com ara 20 cm de profunditat per a l'OISST de la NOAA. 

Informació sobre el conjunt de dades C3S i com es compila: 

Els mapes i dades de temperatura i hidrològics provenen del conjunt de dades ERA5 del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus de l'ECMWF. 

Els mapes i les dades de gel marí provenen d'una combinació d'informació d'ERA5, així com de l'Índex de gel marí d'EUMETSAT OSI SAF v2.1, CDR/ICDR v2 de concentració de gel marí i dades de via ràpida proporcionades a petició d'OSI SAF. 

Les mitjanes regionals citades aquí són els següents límits de longitud/latitud: 

Globus, 180W-180E, 90S-90N, sobre superfícies terrestres i oceàniques. 

Europa, 25W-40E, 34N-72N, només sobre superfícies terrestres.  

Es pot trobar més informació sobre les dades aquí.  

Informació sobre registres i impactes nacionals: 

La informació sobre registres i impactes nacionals es basa en informes nacionals i regionals. Per a més detalls, consulteu la temperatura i hidrològic respectius Butlletí climàtic C3S durant el mes. 

C3S ha seguit la recomanació de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) d'utilitzar el període de 30 anys més recent per calcular les mitjanes climatològiques i ha canviat al període de referència de 1991-2020 per als seus Butlletins de Clima C3S que cobreixen el gener de 2021 en endavant. Les xifres i els gràfics del període nou i anterior (1981-2010) es proporcionen per a la transparència. 

Es pot trobar més informació sobre el període de referència utilitzat aquí.  

Sobre Copernicus i ECMWF 

Copèrnic és un component del programa espacial de la Unió Europea, amb finançament de la UE, i és el seu programa insígnia d’observació de la Terra, que opera a través de sis serveis temàtics: atmosfera, marí, terrestre, canvi climàtic, seguretat i emergències. Ofereix dades i serveis operatius de lliure accés que proporcionen als usuaris informació fiable i actualitzada relacionada amb el nostre planeta i el seu entorn. El programa està coordinat i gestionat per la Comissió Europea i implementat en col·laboració amb els estats membres, l'Agència Espacial Europea (ESA), l'Organització Europea per a l'Explotació de Satèl·lits Meteorològics (EUMETSAT), el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques de Mitjà Abast ( ECMWF), agències de la UE i Mercator Océan, entre d’altres.  

ECMWF opera dos serveis del programa d'observació de la Terra Copernicus de la UE: el Servei de Monitorització de l'Atmosfera de Copernicus (CAMS) i el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). També contribueixen al Servei de Gestió d'Emergències (CEMS) de Copernicus, que està implementat pel Centre Comú de Recerca (JRC) de la UE. El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà (ECMWF) és una organització intergovernamental independent amb el suport de 35 estats. És alhora un institut de recerca i un servei operatiu les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, que produeix i difon prediccions meteorològiques numèriques als seus Estats membres. Aquestes dades estan totalment disponibles per als serveis meteorològics nacionals dels Estats membres. La instal·lació de superordinadors (i l'arxiu de dades associat) de l'ECMWF és una de les més grans d'aquest tipus a Europa i els Estats membres poden utilitzar el 25% de la seva capacitat per als seus propis propòsits.  

L'ECMWF ha ampliat la seva ubicació als seus Estats membres per a algunes activitats. A més d'una seu al Regne Unit i un centre de computació a Itàlia, les oficines centrades en activitats realitzades en col·laboració amb la UE, com ara Copernicus, es troben a Bonn, Alemanya.  

El lloc web del Servei de seguiment de l’atmosfera de Copernicus pot ser-ho trobar.  

El lloc web del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus pot ser-ho trobar.  

Més informació sobre Copèrnic.  

El lloc web ECMWF pot ser trobat aquí.

Twitter:  
@CopernicusECMWF  
@CopernicusEU  
@ECMWF  

#EUspace  

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències