Connecteu-vos amb nosaltres

La tecnologia informàtica

La Comissió recomana dur a terme avaluacions de risc en quatre àrees tecnològiques crítiques: semiconductors avançats, intel·ligència artificial, quàntica i biotecnologies.

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El 3 d'octubre, la Comissió va adoptar un Recomanació sobre àrees tecnològiques crítiques per a la seguretat econòmica de la UE, per a una avaluació addicional del risc amb els estats membres. Aquesta Recomanació neix de la Comunicació Conjunta sobre a Estratègia Europea de Seguretat Econòmica que va posar en marxa un enfocament estratègic integral de la seguretat econòmica a la UE.

Aquesta Recomanació es refereix a l'avaluació d'un dels quatre tipus de riscos d'aquest enfocament integral, és a dir, el risc tecnològic i la fuga de tecnologia. L'avaluació de riscos serà de caràcter objectiu, i en aquesta fase no es poden preveure ni els seus resultats ni cap mesura de seguiment. A la Recomanació, la Comissió presenta una llista de deu àrees tecnològiques crítiques. Aquestes àrees tecnològiques es van seleccionar d'acord amb els criteris següents:

  • Caràcter habilitador i transformador de la tecnologia: potencial i rellevància de les tecnologies per impulsar augments significatius de rendiment i eficiència i/o canvis radicals per a sectors, capacitats, etc.;
  • El risc de fusió civil i militar: la rellevància de les tecnologies tant per als sectors civil com militar i el seu potencial per avançar en ambdós dominis, així com el risc d'ús de determinades tecnologies per soscavar la pau i la seguretat;
  • El risc que la tecnologia es pugui utilitzar en violació dels drets humans: el possible ús indegut de les tecnologies en violació dels drets humans, inclosa la restricció de les llibertats fonamentals.

Avaluacions col·lectives de risc amb els estats membres

De les deu àrees tecnològiques crítiques, les Recomanacions s'identifiquen quatre àrees tecnològiques que es consideren altament probables que presentin els riscos més sensibles i immediats relacionats amb la seguretat de la tecnologia i la fuga de tecnologia:

  • Tecnologies avançades de semiconductors (microelectrònica, fotònica, xips d'alta freqüència, equips de fabricació de semiconductors);
  • Tecnologies d'Intel·ligència Artificial (informàtica d'alt rendiment, computació en núvol i de punta, anàlisi de dades, visió per computador, processament del llenguatge, reconeixement d'objectes);
  • Tecnologies quàntiques (informàtica quàntica, criptografia quàntica, comunicacions quàntiques, detecció quàntica i radar);
  • Biotecnologies (tècniques de modificació genètica, noves tècniques genòmiques, gene-drive, biologia sintètica).

La Comissió recomana que els estats membres, juntament amb la Comissió, realitzin inicialment avaluacions col·lectives de risc d'aquestes quatre àrees a finals d'aquest any. La Recomanació inclou alguns principis rectors per estructurar les avaluacions col·lectives de risc, inclosa la consulta al sector privat i la protecció de la confidencialitat.

A l'hora de decidir propostes per a més avaluacions col·lectives de risc amb els estats membres sobre una o més de les àrees tecnològiques addicionals enumerades, o subconjunts d'aquestes, la Comissió tindrà en compte les accions en curs o previstes per promoure o col·laborar en l'àrea tecnològica que s'està considerant. De manera més general, la Comissió tindrà en compte que les mesures adoptades per millorar la competitivitat de la UE en els àmbits pertinents poden contribuir a reduir determinats riscos tecnològics.

Propers passos

La Comissió col·laborarà amb els Estats membres, a través dels fòrums d'experts adequats, per iniciar les avaluacions col·lectives de risc per a les quatre àrees tecnològiques esmentades anteriorment.

anunci

A més, la Comissió iniciarà un diàleg obert amb els Estats membres sobre el calendari i l'abast adequats de les avaluacions de riscos posteriors, tenint en compte, entre altres coses, la contribució del factor temps a l'evolució dels riscos. La Comissió pot presentar noves iniciatives en aquest sentit abans de la primavera de 2024, a la llum d'aquest diàleg i de la primera experiència amb les avaluacions de risc col·lectives inicials, així com de les aportacions addicionals que es puguin rebre sobre les àrees tecnològiques enumerades.

La Recomanació no prejutjarà el resultat de l'avaluació de riscos. Només el resultat de l'avaluació col·lectiva detallada del nivell i la naturalesa dels riscos presentats pot servir de base per a una discussió posterior sobre la necessitat de mesures precises i proporcionades per promoure, col·laborar o protegir en qualsevol d'aquestes àrees tecnològiques, o qualsevol subconjunt del mateix.

Fons

El 20 de juny de 2023, la Comissió i l'Alt Representant van adoptar el Comunicació conjunta sobre l'estratègia europea de seguretat econòmica. L'Estratègia Europea de Seguretat Econòmica es basa en un enfocament de tres pilars: promoció de la base econòmica i la competitivitat de la UE; protecció contra els riscos; i associació amb la gamma més àmplia possible de països per abordar inquietuds i interessos compartits.

S'estableixen una sèrie d'accions que s'han de dur a terme per abordar els riscos per a la resiliència de les cadenes de subministrament, els riscos per a la seguretat física i cibernètica de les infraestructures crítiques, els riscos relacionats amb la seguretat tecnològica i les fuites de tecnologia, i els riscos d'armament de les dependències econòmiques o la coacció econòmica. . La llista proposada a la Recomanació forma part de la tercera categoria d'aquestes accions.

Més informació

Comunicació conjunta sobre una estratègia europea de seguretat econòmica

Avui estem llançant avaluacions col·lectives de risc, juntament amb els nostres Estats membres, en quatre àrees tecnològiques crítiques per a la nostra seguretat econòmica. Actualment la tecnologia es troba al centre de la competència geopolítica i la UE vol ser-ne un jugador, i no un pati. I per ser jugador, necessitem una posició de la UE unida, basada en una avaluació comuna dels riscos. Amb aquest enfocament seguirem sent un soci global obert i previsible, però que nodreix el seu avantatge tecnològic i aborda les seves dependències. El nostre mercat únic només es farà més fort com a resultat en totes les seves parts. Vicepresidenta Věra Jourová - 02/10/2023

Avui, estem complint el nostre compromís de reduir el risc de l'economia europea identificant deu àrees de tecnologies que són crítiques per a la nostra seguretat econòmica, especialment pel seu risc de fusió civil-militar. Aquest és un pas important per a la nostra resiliència. Hem de supervisar contínuament les nostres tecnologies crítiques, avaluar la nostra exposició al risc i, quan sigui necessari, prendre mesures per preservar els nostres interessos estratègics i la nostra seguretat. Europa s'està adaptant a les noves realitats geopolítiques, posant fi a l'era de la ingenuïtat i actuant com un autèntic poder geopolític. Thierry Breton, comissari de Mercat Interior - 02/10/2023

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències