Connecteu-vos amb nosaltres

les emissions CO2

Reduir les emissions de carboni: objectius i mesures de la UE 

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Llegiu quines mesures està prenent la Unió Europea per assolir els objectius de reduir les emissions de carboni com a part del paquet Fit for 55 el 2030.

Objectius de canvi climàtic de la UE

A fer front al canvi climàtic, el Parlament Europeu va adoptar la Llei Europea del Clima, que eleva l'objectiu de reducció d'emissions de la UE per al 2030 a almenys un 55% des del 40% i fa que la neutralitat climàtica per al 2050 sigui legalment vinculant.

La Llei del Clima forma part de la Acord Verd Europeu, el full de ruta de la UE cap a neutralitat climàtica. Per assolir el seu objectiu climàtic, la Unió Europea ha elaborat un ambiciós paquet de legislació conegut com a Apte per a 55 el 2030. Comprèn 13 lleis revisades interrelacionades i sis propostes de llei sobre el clima i l'energia.

Consulteu aquesta infografia sobre el progrés de la UE cap als seus objectius de canvi climàtic.

Un sistema de comerç d'emissions per a la indústria

El sistema de comerç d’emissions (ETS) de la UE té com a objectiu reduir les emissions de carboni de la indústria obligant les empreses a mantenir-ne un permís per a cada tona de CO2 emeten. Les empreses han de comprar-les a través de subhastes. Hi ha alguns incentius per impulsar la innovació en el sector.

El sistema europeu d’intercanvi d’emissions és el primer gran mercat del carboni del món i continua sent el més gran. Es regula aproximadament 40% del total d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de la UE i cobreix unes 10,000 centrals elèctriques i plantes de fabricació a la UE. Per alinear l'ETS amb els objectius de reducció d'emissions del Pacte Verd Europeu, la UE està treballant en una actualització de l'esquema. El Parlament vol que les emissions dels sectors ETS es redueixin un 63% el 2030, respecte als nivells del 2005, en comparació amb la proposta de la Comissió Europea del 61%.

Obteniu més informació sobre com fer-ho el sistema de comerç de drets d'emissió de la UE funciona i com s’està reformant actualment.

Reducció d'emissions del transport

anunci

Emissions d’avions i vaixells

L'aviació civil representa el 13,4% de les emissions totals de CO2 del transport de la UE. El 8 de juny de 2022, el Parlament va donar suport a una revisió de l'ETS per a l'aviació que s'aplicaria a tots els vols que surten de l'Espai Econòmic Europeu, que està format per la UE més Islàndia, Liechtenstein i Noruega, inclosos els que aterren fora de l'àrea.

Els eurodiputats volen que l'oli de cuina usat, el combustible sintètic o fins i tot l'hidrogen es converteixi gradualment en la norma del combustible d'aviació. Volen que els proveïdors comencin a subministrar combustible sostenible a partir del 2025, assolint el 85% de tot el combustible d'aviació als aeroports de la UE el 2050.

El Parlament també vol accelerar la descarbonització de la indústria ampliant l'ETS al transport marítim.

Més informació sobre Mesures de la UE per reduir les emissions d'avions i vaixells.

Cotxes amb emissions a la carretera

Els cotxes i les furgonetes produeixen el 15% de les emissions de CO2 de la UE. Parlament va donar suport a la proposta de la Comissió de zero emissions per als cotxes i les furgonetes l'any 2035. Els objectius intermedis de reducció d'emissions per al 2030 es fixarien en un 55% per als cotxes i un 50% per a les furgonetes.

Més informació sobre el nou Objectius CO2 per a cotxes.

El Parlament va acordar la introducció de preus de carboni per al transport per carretera i la calefacció, que normalment es coneix com ETS II. Els eurodiputats volen que les empreses paguin un preu del carboni en productes com el combustible o el gasoil, mentre que els consumidors habituals estarien exempts fins al 2029.

Preu del carboni en béns importats

Un mecanisme d'ajustament de les fronteres del carboni animaria les empreses dins i fora de la UE a descarbonitzar, posant un preu del carboni a les importacions de determinats béns si provenen de països amb una legislació climàtica menys ambiciosa. Es pretén evitar la fuita de carboni, que és quan les indústries traslladen la producció a països amb normes d'emissions de gasos d'efecte hivernacle menys estrictes.

Com a part del paquet Fit for 55, la Comissió Europea va proposar el juliol de 2021 un mecanisme d'ajustament de la frontera del carboni (CBAM), que aplicaria una taxa de carboni a les importacions de determinats béns de fora de la UE. Els eurodiputats volen que s'apliqui a partir de l'1 de gener de 2023, amb un període de transició fins a finals de 2026 i una implementació completa el 2032.

Llegiu més sobre la prevenir les fuites de carboni.

Abordar les emissions de carboni d'altres sectors

Els sectors no coberts per l'actual sistema de comerç de drets d'emissió, com ara el transport, els edificis agrícoles i la gestió de residus, encara representen aproximadament el 60% de les emissions globals de la UE. La Comissió va proposar que les emissions d'aquests sectors haurien de ser retallar un 40% per 2030 en comparació amb 2005.

Això es farà mitjançant acord objectius nacionals d'emissions en el reglament de repartiment de l'esforç. Els objectius nacionals d'emissions es calculen en funció del producte interior brut per càpita dels països. Els països de la UE amb ingressos més baixos rebran suport.

A Fit for 55, els edificis i el transport per carretera estaran coberts tant pel Reglament de repartiment d'esforç com pel nou ETS.

Llegeix més sobre el objectius de reducció d'emissions per a cada país de la UE.

Gestionar els boscos per al canvi climàtic

Els boscos de la UE absorbeixen l’equivalent de gairebé el 7% de les emissions totals de gasos d'efecte hivernacle de la UE cada any. La UE vol utilitzar aquest poder per lluitar contra el canvi climàtic.

El 8 de juny de 2022, el Parlament va adoptar la seva posició sobre una proposta de llei per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i millorar els embornals naturals de carboni en els sectors d'ús del sòl, canvi d'ús del sòl i silvicultura. Aquests sectors cobreixen l'ús de sòls, arbres, plantes, biomassa i fusta.

Els eurodiputats van donar suport a augmentar l'objectiu dels embornals de carboni en l'ús del sòl, el canvi d'ús del sòl i els sectors forestals, cosa que comportaria una reducció encara més gran de les emissions de la UE que l'objectiu del 55% establert per al 2030.

Fes un cop d'ull a la nostra infografia sobre com la UE utilitza els boscos per compensar les emissions de carboni.

Per saber més

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències