Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

eina finançada per la UE per ajudar el nostre cervell a bregar amb grans volums de dades

COMPARTIR:

publicat

on

100000000000019E000000E7B0D3D777Cada minut, el món genera 1.7 milions de bytes de dades, equivalent a 360,000 DVD. Com pot fer front el nostre cervell a conjunts de dades cada cop més grans i complexos? Els investigadors de la UE estan desenvolupant un sistema interactiu que no només presenta les dades com us agrada, sinó que també canvia la presentació constantment per evitar la sobrecàrrega cerebral. El projecte podria permetre als estudiants estudiar de manera més eficient o als periodistes comprovar les fonts més ràpidament. Diversos museus d'Alemanya, els Països Baixos, el Regne Unit i els Estats Units ja han mostrat interès per la nova tecnologia.

Data is everywhere: it can either be created by people or generated by machines, such as sensors gathering climate information, satellite imagery, digital pictures and videos, purchase transaction records, GPS signals, etc. This information is a real gold mine. But it is also challenging: today’s datasets are so huge and complex to process that they require new ideas, tools and infrastructures.

Investigadors dins CEEDs (@ceedsproject) estan transposant grans dades a un entorn interactiu per permetre que la ment humana generi noves idees de manera més eficient. Han construït el que anomenen una màquina d'inducció eXperience (XIM) that uses virtual reality to enable a user to ‘step inside’ large datasets. This immersive multi-modal environment – located at Pompeu Fabra University in Barcelona – also contains a panoply of sensors which allows the system to present the information in the right way to the user, constantly tailored according to their reactions as they examine the data. These reactions – such as gestures, eye movements or heart rate – are monitored by the system and used to adapt the way in which the data is presented.

Jonathan Freeman, pàgprofessor de psicologia a Goldsmiths, Universitat de Londres i coordinador de CEEDs, explica: "El sistema reconeixquan els participants estan cansats o sobrecarregats d'informació. I s'adapta en conseqüència. O simplifica el visualitzacions per reduir la càrrega cognitiva, mantenint així l'usuari menys estressat i més capaç de concentrar-se. O guiarà la persona cap a àrees de la representació de dades que no tenen tanta informació."

Els neurocientífics van ser el primer grup en què els investigadors del CEED van provar la seva màquina (BrainX3). Va prendre els conjunts de dades típicament enormes generats en aquesta disciplina científica i els va animar amb pantalles visuals i sonores. En proporcionar pistes subliminals, com ara fletxes intermitents, la màquina va guiar els neurocientífics a àrees de les dades que eren potencialment més interessants per a cada persona. Els primers pilots ja han demostrat el poder d'aquest enfocament per obtenir nous coneixements sobre l'organització del cervell.

De museus a botigues

Abunden les possibles aplicacions dels CEED, des de la inspecció d'imatges de satèl·lit i la prospecció de petroli fins a l'astronomia, l'economia i la investigació històrica. “A qualsevol lloc on hi hagi una gran quantitat de dades que requereixen molt de temps o un esforç increïble, hi ha potencial”, afegeix el professor Freeman. “Estem veient que físicament és impossible que les persones analitzin totes les dades que tenen davant, simplement pel temps que triga. Qualsevol sistema que pugui accelerar-lo i fer-lo més eficient té un gran valor".

anunci

The CEEDs system can help with gathering and reacting to feedback from users in places as shops, museums, libraries and concerts. In the physical and virtual classrooms, professors could teach students more efficiently by adapting their presentations to their attention level. The CEEDs technology has been used for two years at the Bergen-Belsen memorial site in Germany and discussions are ongoing with museums in the Netherlands, the UK and the United States ahead of the 2015’s commemorations of the end of World War II. The project’s team is in discussion with several public, charity and commercial organisations to further customise a range of CEEDs systems to their needs.  Applications discussed are related to a virtual retail store environment in an international airport and the visualisation of soil quality and climate in Africa in order to assist local farmers in optimising crop yields.

Aprofitant al màxim el big data

CEEDs és un gran projecte: 16 socis en nou països (Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Espanya, els Països Baixos i el Regne Unit) estan posant els seus caps junts per optimitzar la comprensió humana del big data. En aquesta iniciativa innovadora, s'inverteixen 6.5 milions d'euros de finançament de la UE Tecnologies futures i emergents scheme @fet_eu

L'acció de la UE per aprofitar el big data va més enllà dels projectes de recerca. La Comissió Europea ha demanat recentment als governs nacionals que s'adonin de la revolució del big data (el comunicat de premsa) i està utilitzant tota la gamma d'eines polítiques i legals per aprofitar al màxim l'economia basada en dades (més informació).

Vicepresident de la Comissió Europea @NeelieKroesEU, Responsable de la Agenda Digital, dit: "Big data doesn’t have to be scary. Projects like this enable us to take control of data and deal with it so we can get down to solving problems. Leaders need to embrace big data".

Llegiu més sobre la CEEDs projecte (també en francès, alemany, italià, polonès i espanyol).

Més informació

Vídeo al programa Euronews – Futuris
(també a francès, Alemany, grec, hongarès, Italià, portuguès i Espanyol)

Publicació del bloc by CEEDs project coordinator Professor Jonathan Freeman – L'ètica al nucli del projecte CEEDs
Conferència TEDx by CEEDs scientific coordinator Professor Paul Verschure – Del big data a les grans idees

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències