Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Defensor del Poble: Com fer que els grups d'experts de la Comissió siguin més equilibrats i transparents

COMPARTIR:

publicat

on

Emily O REILLY

La Defensora del Poble Europeu, Emily O'Reilly (A la foto), ha fet propostes a la Comissió Europea sobre com fer que els seus grups d'experts siguin més equilibrats i transparents. La Comissió supervisa centenars d'aquests grups assessors que tenen un paper crucial en el desenvolupament de la legislació i la política de la UE. El Defensor del Poble demana a la Comissió que estableixi un marc legalment vinculant per a tots els grups d'experts, inclosa una definició de com hauria de ser una representació equilibrada en els diferents grups. També recomana mesures per reduir les possibles situacions de conflicte d'interessos i publicar més informació sobre el treball dels grups. La Comissió hauria de respondre a les seves propostes abans del 30 d'abril de 2015.

O'Reilly va explicar: “En els últims anys, la Comissió ha fet molt per augmentar la transparència i per promoure una representació d'interessos més equilibrada en els seus grups d'experts. Tanmateix, hi ha marge de millora si volem assegurar-nos que la ciutadania pot confiar i escrutar el treball d'aquests importants grups. Amb les meves propostes, vull ajudar la Comissió a afrontar aquesta tasca complexa i desafiant".

Preocupacions sobre el domini percebut dels interessos corporatius

El maig de 2014, la Defensora del Poble va iniciar la seva investigació per iniciativa pròpia sobre els grups d'experts de la Comissió amb una consulta pública. Els principals problemes plantejats en les aportacions van ser la categorització inconsistent de les organitzacions que participen en grups d'experts, el desequilibri percebut a favor dels interessos corporatius en determinats grups i els possibles conflictes d'interessos dels experts que participen a títol personal. Tenint en compte aquestes contribucions, així com la seva pròpia anàlisi, la Defensora del Poble demana a la Comissió que publiqui una convocatòria per a tots els grups d'experts, tot i que continua buscant experts de manera proactiva, i que creï un portal en línia únic per a aquestes convocatòries. A més, la categorització dels membres dels grups d'experts hauria de ser la mateixa que en el Registre de transparència.

Les organitzacions i les persones que entren dins de l'àmbit del Registre de transparència només poden participar en grups d'experts si estan inscrites. Pel que fa als experts designats a títol personal, el Defensor del Poble proposa que la Comissió revisi la seva política de conflictes d'interessos, avaluant els seus antecedents més acuradament i publicant currículums detallats. A més, les actes de les reunions del grup d'experts han de ser tan detallades com sigui possible. El Defensor del Poble aconsella a la Comissió que utilitzi el marc legalment vinculant per als grups de diàleg civil de la DG AGRI com a referència per a tots els grups d'experts. En una investigació independent, actualment està investigant si la DG AGRI està implementant correctament les obligacions establertes en aquest marc. La carta del Defensor del Poble a la Comissió està disponible aquí.

Per més informació, feu clic aquí.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències