Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Aconseguir una Iniciativa Ciutadana Europea que sigui realment digna d'aquest nom

COMPARTIR:

publicat

on

eci_3Recentment, el Parlament Europeu va donar el seu punt de vista sobre la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE). Per desgràcia, hem perdut una bona oportunitat per enfortir un dels pocs i importants eines de la democràcia participativa a la UE.

El ECI permet un milió de ciutadans d'almenys set estats membres de la UE per demanar a la Comissió Europea que proposi un acte jurídic en un assumpte de competència de la UE. Aquest exercici de la democràcia participativa no només podria ajudar a les institucions de la UE s'acosten més als ciutadans, sinó també millorar un sentit d'identitat transnacional. No obstant això, atès que l'ECI va entrar en vigor fa més de tres anys, només 24 53 d'ICE han estat registrats i només 3 d'ells han arribat amb èxit a més d'un milió de signatures. procediment onerós i la falta de suport jurídic i tècnic són només alguns dels obstacles que els organitzadors han hagut d'enfrontar. L'informe aprovat pel Parlament Europeu amb força a algunes d'aquestes qüestions importants.

Tanmateix, encara que s'haguessin superat tots aquests obstacles, encara ens falta el punt clau: la manca d'actuar positivament de la Comissió Europea davant les ICE. Fins ara, la Comissió ha respost malament o no ha respost gens a les ECI reeixides. A menys que la Comissió estigui disposada a participar positivament, l'ECI esdevé un exercici inútil.

Tal com estan les coses, la Comissió avalua si un ECI proposat és manifestament contrària als valors de la Unió o si és manifestament abusiva, frívola o vexatòria. Això és per suposat un exercici necessari. El que és completament inacceptable però correspon a la Comissió per rebutjar una ECI que ha guanyat un milió de signatures per raons purament polítiques. No només no respondre amb una creixent frustració legislativa risc iniciativa dels ciutadans europeus, sinó que també impedeix el necessari debat polític que ha de tenir lloc al Parlament Europeu sobre una proposta d'aquest tipus.

ponent del Parlament del grup PPE ha afirmat que ICE han de poder tenir un impacte en la legislació de la UE i, per tant, la Comissió hauria de proposar un acte jurídic en les ICE reeixides. Malauradament, aquest punt de vista no era realment reflecteix en l'informe final del Parlament. De fet, el text final reforça la noció que la Comissió ha de ser capaç de prendre una decisió política. Un cop més, hem estat testimonis de la gran coalició al Parlament Europeu posar els seus propis interessos polítics estrets abans del que fins i tot el ponent creu que s'ha de fer per enfortir l'ECI.

Després de l'aprovació pel Parlament de l'informe de ECI, dues dimensions de la iniciativa es tornen més clar que mai: en primer lloc, que l'ECI era en essència una bona idea i un projecte que val la pena; però en segon lloc, cal reconèixer que tal com va ser concebut fins ara, la ICE no s'adona del seu potencial en termes de compromís democràtic.

Per evitar més frustració pública i les oportunitats desaprofitades, instem ponent del Parlament en les negociacions en curs amb la Comissió, en ser tan ambiciosos com li sigui possible en la consecució d'una Iniciativa Ciutadana Europea que és veritablement digne d'aquest nom.

anunci

Josep-Maria Terricabras, MEP i vicepresident del Grup Verts / ALE
Helena Argerich, assessor Verds / ALE en assumptes constitucionals

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències