Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Normes sobre la millor protecció per a les víctimes de la delinqüència a la UE entren en vigor

COMPARTIR:

publicat

on

l'escena del crimLes noves normes de la UE sobre els drets de les víctimes que s'apliquen a partir del 16 de novembre comportaran grans canvis en la manera de tractar les víctimes de delictes a Europa.

La Directiva sobre els drets de les víctimes estableix un conjunt de drets vinculants per a les víctimes de delictes i obligacions clares per als estats membres de garantir aquests drets a la pràctica (IP / 12 / 1066).

Les normes s'apliquen a totes les persones, independentment de la seva nacionalitat, que siguin víctimes d'un delicte a la UE. També s'apliquen si el procediment penal té lloc a la UE.

La comissària de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere, Věra Jourová, va dir: "Cada any a la UE, s'estima que una de cada set persones és víctima d'un delicte. Des d'avui, les noves normes donen a les víctimes drets clars a la informació, la protecció i l'accés als serveis de suport a tots els estats membres. Les noves normes milloraran com es tracten les persones quan pateixen delictes. Les víctimes mereixen estar degudament protegides durant tot el procés penal. Tanmateix, no tots els estats membres han informat a la Comissió que han transposat la Directiva. Demano a la resta d'estats membres que assegurin que aquestes normes tan importants s'apliquen tan aviat com sigui possible, de manera que les víctimes i les seves famílies es puguin beneficiar a la pràctica".

L'objectiu de les noves normes és que totes les víctimes de delictes i els seus familiars siguin reconegudes i tractades d'una manera respectuosa i no discriminatòria basant-se en un enfocament individualitzat i adaptat a les necessitats de la víctima.

Els nous drets clau inclouen:

  • Drets dels familiars de les víctimes – Els familiars de les víctimes difuntes gaudiran dels mateixos drets que les víctimes directes, inclòs el dret a la informació, el suport i la indemnització. Els familiars de les víctimes supervivents també tenen dret a suport i protecció.
  • Dret a entendre i a fer-se entendre – Tota comunicació amb les víctimes s'ha de fer en un llenguatge senzill i accessible. La forma de comunicació s'ha d'adaptar a les necessitats específiques de cada víctima, incloent-hi, per exemple, les necessitats relacionades amb l'edat, l'idioma o qualsevol discapacitat.
  • Dret a la informació – Les autoritats nacionals han de facilitar a les víctimes una sèrie d'informació sobre els seus drets, el seu cas i els serveis i assistència de què disposen. La informació s'ha de facilitar des del primer contacte per una autoritat competent i sense demora.
  • Dret al suport – Els estats membres han de garantir que les víctimes tinguin accés als serveis de suport i les autoritats han de facilitar la derivació a aquests serveis. El suport ha de ser gratuït i confidencial i estar disponible també per a les víctimes que no denuncien oficialment el delicte. Cal disposar tant de serveis generals de suport –oberts a totes les víctimes de delictes– com de serveis especialitzats de suport. El suport especialitzat inclou refugis, suport de trauma i assessorament adaptat a diferents tipus de víctimes.
  • Dret a participar en un procés penal – Les víctimes tindran un paper més actiu en els processos penals. Tindran dret a ser escoltats i informats sobre els diferents passos del procediment. Si les víctimes no estan d'acord amb la decisió de no processar, tenen dret a impugnar la decisió. Les víctimes també tenen dret a una indemnització i si s'utilitzen procediments de justícia restaurativa al sistema nacional, ara hi ha normes que garanteixen la participació segura de les víctimes.
  • Drets a la protecció – Les víctimes han d'estar protegides de l'infractor i durant tot el procés penal. Per tal de determinar les seves necessitats de protecció, totes les víctimes han de rebre una avaluació individual per comprovar si són vulnerables a més danys que puguin sorgir durant el procés penal. En cas afirmatiu, s'han d'establir mesures especials de protecció per protegir-los durant el procés i davant qualsevol possible amenaça de l'infractor. Es presta especial atenció a la protecció dels infants.

Aquestes normes de la UE han de ser implementades i aplicades per tots els estats membres. A més, com que molts dels drets establerts a la Directiva són clars i precisos, és possible que els particulars els invoquin directament davant els tribunals nacionals, encara que el seu estat membre encara no s'hagi implementat totalment en la legislació nacional.

anunci

Propers passos

La Comissió està supervisant la implementació de la legislació nacional i ajuda els estats membres en aquest procés, en particular organitzant reunions bilaterals i regionals i participant en altres fòrums d'experts en la matèria. La Comissió cooperarà estretament amb la propera Presidència holandesa i amb la societat civil.

Si els estats membres incompleixen les seves obligacions, la Comissió Europea no dubtarà a prendre mesures legals per fer complir el compliment de les normes.

Fons

La Comissió va proposar la directiva de la UE sobre estàndards mínims per a les víctimes el maig de 2011 (IP / 11 / 585 i MEMO / 11 / 310) per millorar els drets de 75 milions de víctimes de delictes.

El setembre de 2012, el Parlament Europeu va donar suport a les propostes de llei (MEMO / 12 / 659), seguida de l'adopció pel Consell de la UE l'octubre de 2012 (vegeu IP / 12 / 1066). Això va arribar després que el Parlament Europeu i el Consell de Ministres arribessin un acord al juny després d'intenses negociacions mediades per la Comissió Europea.

Després de la publicació de la directiva al Diari Oficial de la UE, els estats membres tenien tres anys per implementar les disposicions a les seves lleis nacionals.

Més informació

Directiva sobre els drets de les víctimes: preguntes freqüents
Fitxa informativa: Què aportarà la nova Directiva de Víctimes?
Directiva sobre els drets de les víctimes
Orientació als estats membres sobre la Directiva sobre els drets de les víctimes
Drets de les víctimes

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències