A la vigília de la commemoració del 25è aniversari de la independència d'Ucraïna, la ciutat està plena de turistes. La situació és tranquil·la. La gent gaudeix de la vida i no està preocupada per una possible amenaça provinent de l'est d'Ucraïna o de Crimea.

Odessablog ha analitzat la metodologia utilitzada per SOCIS.

El que va cridar l'atenció a Brussel·les va ser “A més, segons la majoria dels residents d'Odessa, la situació és tensa a la ciutat: un 54.5%. Un 30.1% dels enquestats va dir que la situació era més o menys estable, el 9.9% va dir que la situació era explosiva i el 5.5% dels residents estaven indecisos".

Per tant, es van aixecar celles a les institucions de la UE sobre l'estabilitat –o no– d'Odessa basant-se en aquesta cita. Al cap i a la fi, quin legislador té temps en aquests dies per fer alguna cosa més que escanejar uns quants punts, o com a molt un paràgraf o dos, de qualsevol document empès sota el nas?

A part de les qüestions metodològiques, tan importants si no més, és com es van redactar exactament les preguntes per sol·licitar les respostes donades; aquestes preguntes simplement queden fora del temps disponible per a aquells que lluiten per trobar temps per escanejar i absorbir els punts.

La redacció exacta de les preguntes emmarca els resultats, tal com deixa clar la sàtira següent.

anunci

Per tant, com es va redactar la pregunta que va sol·licitar aquesta resposta?

La pregunta es va formular així: "Com avalueu la situació a...?"

Els enquestats després responen Estable/Tense/Explosiu/No ho sé. Mirant els resultats no hi ha altres opcions.

Naturalment, la definició de "estable", "tens" i "explosiu" està oberta a la interpretació personal i, per tant, a la percepció, tret que els paràmetres definits específicament estiguin dins de les possibles respostes de l'enquesta. En resum, la comprensió d'"estable" d'aquest bloc pot ser molt diferent de la dels seus lectors.

De fet, hi pot haver multitud de raons per les quals algú enquestat a Odessa pot descriure la situació com a "tensa".

Potser a causa de la creixent militarització de Crimea? Potser a causa del recent "incident" tal com afirma l'FSB a Crimea? Potser a causa d'una altra pujada important dels preus dels serveis públics a partir de l'1 de setembre i la fricció social que es pot produir? Una expectativa d'una ofensiva russa? A guerra local en bombolles entre els elements criminals? Podria ser degut a una guerra política oberta entre el governador, l'alcalde i els principals empresaris d'Odessa? Una possible provocació el dia de la Independència o durant els actes d'aniversari de la Ciutat? Govern disfuncional i/o irresponsable: central o local? La possibilitat real de celebrar-hi encara més eleccions anticipades, siguin nacionals o locals? Una por a actes encara més subversius?

Qualsevol o més d'aquests problemes poden determinar una resposta de "tensa" en lloc de "estable".

Aquell "explosiu" gestionat per menys del 10% és sorprenent, ja que tradicionalment els habitants d'Odessa aconsegueixen retornar una rendibilitat sòlida de l'enquesta del 15-20% que està completament eliminat i en desacord amb les respostes que dóna la resta de la circumscripció local. De fet, el 15% d'una enquesta que afirmava que el negre era realment blanc, o que la lluna només és el sol a la nit seria una mica de sorpresa.

De nou, però, quins són els factors que influeixen en que menys d'un 10% enquestat arribi a "explosiu" com a resposta? Hi ha un motiu fonamental, o molts? Quina raó, si n'hi ha, donaria lloc a que l'explosiu explotés realment, i com es manifestaria tenint en compte els números adjunts a qualsevol motiu específic?

Cap legislador a Brussel·les té temps per obtenir respostes a aquestes preguntes, encara que tinguin la ment de fer-les, cosa que és dubtós.

Potser pitjor a manera d'emmarcar la percepció, l'enllaç enviat al bloc des de Brussel·les només donava els resultats del "Com avalueu la situació a...?" pel que fa a Odessa.

L'enquesta va demanar dues percepcions. Un per a Odessa que va cridar l'atenció a Brussel·les, ja que els resultats es mostraven a l'enllaç, i un per a Ucraïna en conjunt, que no ho va fer, ja que aquests resultats estaven absents.

Els resultats per al conjunt d'Ucraïna van ser un 6.3% estables, un 64.2% tensos, un 26.1% explosius i un 3.4% indecisos/no ho sé.

Per això, els enquestats a Odessa van trobar que la ciutat era molt més "estable", molt menys "tensa" i considerablement menys "explosiva" que Ucraïna en general, però això no va aparèixer en el que els amics d'aquest bloc a Brussel·les llegien el que va provocar l'impuls. sobre l'estat d'ànim i el reflexiu que va ser realment l'enquesta.

L'enquesta potser és del tot exacta, però és clar que és molt subjectiva a l'hora de considerar la pregunta i potser la llana de definicions i percepcions en les respostes.

El Les preguntes i els resultats de l'enquesta es poden trobar aquí – i potser són molt més útils per entendre les prioritats de la circumscripció local pel que fa a les infraestructures i les institucions –malgrat el posicionament polític– que no pas pel que fa a qualsevol cosa que s'apropi a una avaluació de risc genuïna.