Connecteu-vos amb nosaltres

EU

El suport regional de #JASPERS per part de la Comissió i el BEI necessiten una millor orientació, segons els auditors de la UE

COMPARTIR:

publicat

on


Segons un nou informe del Tribunal de Comptes Europeu, una iniciativa de la UE gestionada pel Banc Europeu d'Inversions (BEI) per ajudar els estats membres a sol·licitar fons regionals i de cohesió pateix debilitats importants. El ‘Joint Assistance to Support Projects in European Regions’ initiative (JASPERS) va contribuir a una aprovació més ràpida del projecte, però no va poder tenir un impacte en l'absorció dels fons de la UE, diuen els auditors.

Troben que el suport sota JASPERS s'hauria d'orientar millor. La Comissió Europea i el Banc Europeu d'Inversions van crear JASPERS per oferir als estats membres que s'incorporin després del 2004 assessorament independent i gratuït per ajudar-los a preparar propostes d'alta qualitat per a projectes d'inversió regionals a gran escala.

The auditors visited Croatia, Malta, Poland and Romania, and the audit covered the period from 2006 until the end of 2016. They found weaknesses in the definition of JASPERS’ main objectives and roles and responsibilities. This resulted in shortcomings in its operations and put accountability at risk.

"JASPERS no va orientar prou la seva assistència, la qual cosa va provocar un gran nombre de tasques cancel·lades i suspeses", va dir Oskar Herics, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe. "Tot i que es va concebre per al període 2007 a 2013 i després es va ampliar, no té objectius clars mesurables que demostrin que s'ha assolit el seu propòsit".

A l'inici del període 2014-2020, JASPERS també va començar a donar suport als grans projectes endarrerits, que s'havien de traslladar del període de programa anterior, i va animar els estats membres a fer un ús creixent de l'assistència gratuïta durant la implementació del projecte. tot i que cap dels dos era una prioritat.

There were significant weaknesses in the setting-up of the new independent quality review function for 2014-2020. The fact that the same person was responsible for signing off both the quality reviews and the advisory work detracted from the independence of JASPERS’ quality reviews, say the auditors, who noted a high risk of a lack of impartiality in relation to JASPERS’ advisory function.  The assistance provided by JASPERS was relatively comprehensive, contributed to quicker project approval, and, in general, had an impact on the quality of the major projects audited.

However, the auditors found it to have only little or no impact on the planned scope, results and implementation timeline of these projects. In the period 2007-2013, the Commission needed less time to approve major projects if they had been assisted by JASPERS. But, JASPERS could generally not have an impact on the absorption of EU funds. This was mainly because implementation delays occurred at project level.  Over time, say the auditors, JASPERS increased its focus on building member states’ administrative capacity.

anunci

JASPERS’ impact on administrative capacity did not result in higher degrees of independence from assistance. National authorities and project beneficiaries both stated that JASPERS had a positive impact on their administrative capacity, but the auditors found no evidence to confirm whether this improvement had actually materialised.  The observed weaknesses, combined with significant shortcomings in the planning, monitoring and evaluation of JASPERS activities, put at risk the successful operation of the initiative, particularly in terms of efficiency and effectiveness.

Els auditors recomanen que la Comissió:

• Prendre més control sobre la planificació estratègica de JASPERS, permetent-ne l'eliminació gradual quan s'hagin assolit els seus objectius principals;
• prendre mesures immediates per mitigar l'alt risc de falta d'imparcialitat quan JASPERS revisa de manera independent els projectes que han rebut assessorament;
• obtain full access to verify the quality of JASPERS’ independent review procedures;  • target JASPERS assistance according to the project’s development and maintain its focus on advice for major projects;
• integrar les activitats de JASPERS a la seva pròpia estratègia d'assistència tècnica;
• adjust JASPERS’ capacity-building activities in member states over time to provide incentives for them to reach a sustainable level of administrative capacity;
• introduir un seguiment i una avaluació integrals, i;
• ensure JASPERS’ costs are reasonable and reflect the actual costs incurred.

JASPERS està finançat conjuntament pel Banc Europeu d'Inversions (BEI), la Comissió Europea (a través del pressupost de la UE) i el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament. Els tres socis voten per unanimitat per prendre decisions estratègiques sobre la direcció i supervisió de la iniciativa. El cost real de JASPERS, entre l'inici de les operacions el 2006 i el final del 2016, va ser d'uns 284 milions d'euros. Al voltant del 79% es va finançar amb el pressupost de la UE, la resta la van aportar els altres socis en forma de personal assignat a JASPERS. Entre el 2006 i el desembre de 2016, la Comissió va aprovar 963 grans projectes del període de programació 2007-2013. D'aquests, al voltant del 53 % van rebre el suport de JASPERS.

The total amount invested in these JASPERS-supported projects was around €77.6 billion; the total EU contribution was €46.2bn.  JASPERS is managed by a dedicated department at the EIB in Luxembourg. Employing around 124 staff, it has regional offices in Warsaw, Vienna and Bucharest and a branch office in Brussels.  For Croatia and Poland, the European Court of Auditors (ECA) performed its audit in cooperation with their supreme audit institutions (SAIs), which were carrying out their audits of the impact of JASPERS at national level at the same time. The ECA expects to issue a separate, common report with the two SAIs in February 2018.  Special Report No 1/2018: “Joint Assistance to Support Projects in European Regions (JASPERS) – time for better targeting” is available on the Lloc web ECA en els idiomes de la UE 23.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències