Connecteu-vos amb nosaltres

Bèlgica

#StateAid: la Comissió aprova sis mecanismes de capacitat elèctrica per assegurar la seguretat del subministrament a Bèlgica, França, Alemanya, Grècia, Itàlia i Polònia

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat d'acord amb les normes d'ajuda estatal de la UE mecanismes de capacitat elèctrica a Bèlgica, França, Alemanya, Grècia, Itàlia i Polònia. La Comissió va comprovar que les mesures contribuiran a garantir la seguretat del subministrament alhora que es preserven la competència al mercat únic.

La comissària Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "Els mecanismes de capacitat poden ajudar a salvaguardar la seguretat del subministrament elèctric, però s'han de dissenyar per evitar distorsions de la competència en els mercats energètics. Estic content que la nostra estreta cooperació amb les autoritats nacionals ens ha permès aprovar avui mecanismes de capacitat ben dissenyats en sis països de la UE. Fomentaran la competència entre tots els proveïdors potencials de capacitat en benefici dels consumidors i del nostre mercat energètic europeu".

Els mecanismes de capacitat tenen l'important objectiu de garantir la seguretat del subministrament elèctric. Però si no estan ben dissenyats, poden provocar un augment dels preus de l'electricitat per als consumidors, donar avantatges indeguts a determinats operadors energètics o dificultar els fluxos d'electricitat a través de les fronteres de la UE. És per això que la Comissió, en estreta cooperació amb les autoritats nacionals pertinents, ha avaluat sis mecanismes a Bèlgica, França, Alemanya, Grècia, Itàlia i Polònia per assegurar-se que compleixen uns criteris estrictes segons les normes de la UE sobre ajudes estatals, en particular els de la Comissió. Directrius 2014 sobre ajudes estatals de Protecció del Medi Ambient i Energia. En aquest context, la Comissió també ha tingut en compte els coneixements de les seves ajudes estatals del 2016 investigació sectorial sobre mecanismes de capacitat. Les decisions complementen Estratègia de la Comissió de la Unió de l'Energia per oferir energia segura, sostenible i competitiva a Europa.

Encara que els mecanismes de capacitat estiguin ben dissenyats, no poden substituir les reformes del mercat elèctric a nivell nacional i europeu. Paral·lelament, s'està duent a terme un important treball legislatiu per abordar les fallades del mercat i de la normativa, que soscaven l'incentiu dels operadors energètics per invertir en capacitat elèctrica i mantenir la seguretat del subministrament. El de la Comissió Paquet d'energia neta per a tots els europeus de novembre de 2016, una proposta clau per complir els nostres compromisos de l'acord de París, està sent discutida actualment pels colegisladors europeus. Aquest paquet inclou un nou disseny de mercat per crear els incentius d'inversió adequats i per permetre un major desenvolupament de les renovables en el sector elèctric. Quan s'adopti, els estats membres hauran d'adaptar totes les mesures d'ajuda estatal existents a la futura legislació.

Mecanismes de capacitat aprovats

Els sis mecanismes de capacitat aprovats avui afecten a més de la meitat de la població de la UE. Cobreixen una sèrie de diferents tipus de mecanismes que atenen les necessitats específiques de cada estat membre, és a dir, reserves estratègiques, mecanismes d'abast de mercat i mesures que fomenten específicament la resposta a la demanda.

Reserves estratègiques

anunci

En els casos de Bèlgica i Alemanya, la Comissió ha autoritzat reserves estratègiques. Les reserves estratègiques mantenen determinades capacitats de generació fora del mercat elèctric per operar només en cas d'emergència. Poden ser necessaris per garantir la seguretat del subministrament elèctric quan els mercats elèctrics estan en transició i reformes i estan pensats per assegurar-se contra el risc d'una greu crisi de subministrament durant aquestes transicions.

Tant Bèlgica com Alemanya han identificat i quantificat clarament els riscos de seguretat del subministrament que han d'abordar les reserves. Per a Bèlgica, la reserva és necessària per mitigar els riscos de subministrament a causa de la gran dependència de Bèlgica d'una flota nuclear envellida, inclòs quan es tracta d'electricitat importada. Per a Alemanya, la reserva és necessària per garantir la seguretat del subministrament durant la reforma en curs del mercat elèctric alemany i per gestionar l'eliminació gradual de la generació d'electricitat nuclear.

Ambdues reserves són temporals i s'eliminaran quan es resolgui el problema del mercat subjacent. Finalment, les reserves estratègiques s'adquireixen mitjançant licitacions periòdiques i competitives obertes a tot tipus de proveïdors de capacitat, inclosa la resposta a la demanda, per garantir una competència efectiva i limitar els costos.

Sobre aquesta base, la Comissió va concloure que ambdues mesures s'ajusten a les normes de la UE sobre ajudes estatals.

Mecanismes de capacitat a tot el mercat

En els casos d'Itàlia i Polònia, la Comissió ha autoritzat mecanismes de capacitat per a tot el mercat. Aquests poden ser necessaris quan els mercats elèctrics s'enfronten a problemes estructurals de seguretat del subministrament. En virtut d'un mecanisme de capacitat a tot el mercat, els proveïdors de capacitat poden obtenir un pagament per estar disponibles per generar electricitat o, en el cas dels operadors de resposta a la demanda, per estar disponibles per reduir el seu consum elèctric.

Tant Itàlia com Polònia han identificat i quantificat clarament els riscos de seguretat del subministrament, tenint també en compte les possibles importacions dels països veïns. Itàlia ha demostrat que una quantitat important de riscos de capacitat que surti del mercat i que és poc probable que es produeixin noves inversions perquè els inversors no poden obtenir un rendiment suficient de les seves vendes d'electricitat. De la mateixa manera, Polònia ha demostrat que s'enfronta a fallades del mercat elèctric que impedeixen que els preus incentivin els generadors d'energia a mantenir la capacitat existent al mercat o a invertir en nova capacitat.

Tots dos mecanismes a Itàlia i Polònia estan oberts a tot tipus de proveïdors de capacitat, inclosa la resposta a la demanda, les capacitats existents i noves, nacionals i estrangeres. A més, les mesures controlaran els costos per als consumidors gràcies a les subhastes periòdiques i competitives per assignar contractes de capacitat. Paral·lelament, tant Itàlia com Polònia es van comprometre a implementar reformes en el funcionament dels mercats elèctrics.

Sobre aquesta base, la Comissió ha comprovat que ambdues mesures compleixen les normes de la UE sobre ajudes estatals. Això després de l'aprovació de la Comissió dels mecanismes de capacitat per a tot el mercat Gran Bretanya, França i per al Mercat irlandès de "totes les illes". sobre la base dels mateixos criteris.

Esquemes de resposta a la demanda

En els casos de França i Grècia, la Comissió ha autoritzat mecanismes de capacitat que promouen específicament la resposta a la demanda. Els esquemes de resposta a la demanda paguen als clients perquè redueixin el seu consum d'electricitat en hores en què l'electricitat és escassa. L'avantatge d'aquests esquemes és que els operadors de resposta a la demanda poden reaccionar més ràpidament que els generadors d'electricitat. A més, en general és més respectuós amb el medi ambient reduir el consum que produir electricitat addicional, i aquests esquemes poden fer innecessària la construcció de centrals elèctriques addicionals.

França ha demostrat que aquest esquema és necessari per impulsar encara més el sector de resposta a la demanda al país, on és probable que es produeixin pics de demanda extrems durant el temps fred. En el cas de Grècia, l'esquema existent va tenir un paper important en la gestió de l'estreta situació de l'electricitat durant els períodes de fred el desembre de 2016 i el gener de 2017 i la mesura es podria tornar a demanar en un futur proper.

Ambdues mesures són temporals i el suport es concedirà mitjançant licitacions periòdiques i competitives per reduir els costos.

Sobre aquesta base, la Comissió ha comprovat que compleixen les normes de la UE sobre ajudes estatals. Això segueix l'aprovació per part de la Comissió d'un pla específic de suport a la resposta a la demanda Alemanya el 2016 sobre la base dels mateixos criteris.

Fons

Per obtenir més detalls sobre cadascun dels mecanismes de capacitat aprovats, consulteu Full de dades.

2016 de la Comissió investigació sectorial en mecanismes de capacitat ha constituït la base per a una estreta cooperació entre la Comissió i els estats membres de la UE per garantir que els mecanismes de capacitat estiguin ben dissenyats i s'adaptin al seu propòsit.

La consulta sectorial reportar va confirmar que els mecanismes de capacitat poden ser necessaris quan les fallades del mercat i de la normativa bloquegen els senyals de preus necessaris per mantenir els nivells adequats de seguretat del subministrament. No obstant això, l'informe va deixar clar que les normes de la UE sobre ajudes estatals són importants per garantir que els mecanismes de capacitat no actuen com a subvencions de porta darrere de tecnologies específiques o causen altres distorsions indegudes de la competència, o tinguin un preu massa elevat per als consumidors d'electricitat.

Més concretament, l'enquesta sectorial va subratllar la necessitat que els Estats membres implementin primer les reformes necessàries del mercat abans d'introduir mecanismes de capacitat, i que els mecanismes de capacitat:

  • Confiar en una avaluació exhaustiva de les necessitats que va més enllà de les fronteres nacionals;
  • assignar suport mitjançant licitacions competitives obertes a tot tipus de proveïdors de capacitat, ja que això preserva la competència entre els proveïdors de capacitat i redueix els costos per als consumidors;
  • limitar les distorsions de la competència mitjançant un disseny adequat;
  • limitar la interferència amb la formació de preus en els mercats energètics, i;
  • limitar l'impacte en el comerç transfronterer permetent que els proveïdors de capacitat d'altres estats membres hi participin.

L'aprovació per part de la Comissió dels mecanismes de capacitat d'acord amb les normes de la UE sobre ajudes estatals no perjudica la necessitat que aquestes mesures compleixin la futura legislació sectorial de la UE quan sigui aplicable, inclosa la regulació elèctrica, que està subjecte a un procediment legislatiu en curs (vegeu també COM / 2016/0861 final).

La versió no confidencial d'aquestes decisions es publicarà amb els números d'expedient SA.48648 (Bèlgica), SA.45852 (Alemanya), SA.42011 (Itàlia), SA.46100 (Polònia), SA.48490 (França) i SA. .48780 (Grècia) al registre d'ajudes estatals al Web de la competència de la Comissió un cop resolts els problemes de confidencialitat. Les noves publicacions de decisions sobre ajuts estatals a Internet i al Diari Oficial es detallen al State Aid Weekly e-News.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències